StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVIJET NA RUBU

Amerika upozorila ruske dužnosnike na ‘katastrofalne posljedice‘ koje će uslijediti ako Moskva upotrijebi nuklearno oružje; Zelenski misli da Putin doista ne blefira

Piše S.Pg./sd
26. rujna 2022. - 22:42

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Bidena, Jake Sullivan, rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Države upozorile Rusiju da će biti "katastrofalnih posljedica" za tu zemlju ako Moskva upotrijebi nuklearno oružje u sve očajnijem pokušaju da zadrži teritorij u Ukrajini, piše Slobodna Dalmacija.

Dodao je da su posljednjih dana SAD u privatnim razgovorima s pojedinim ruskim dužnosnicima "jasno dale do znanja" kako će svijet reagirati.

Sullivan je ovo ponovio nekoliko puta u tri televizijska intervjua u nedjelju, iako je namjerno ostavio nejasnim hoće li te posljedice biti vojne, ekonomske ili diplomatske. Američki dužnosnici navode kako još uvijek nisu primijećeni nikakvi pomaci unutar ruskog kontigenta od oko 2000 komada taktičkog nuklearnog oružja - koje se može lansirati projektilima kratkog ili srednjeg dometa - unatoč prijetnji predsjednika Vladimira Putina da "ovo nije blef".

Sullivanova riječ "katastrofalno" namjerno je dvosmisleno upozorenje o snažnom - iako gotovo sigurno ne i nuklearnom - odgovoru na rusku nuklearnu detonaciju - konsatira New York Times.

I sam američki predsjednik Joe Biden je još u svibnju, kao gost komentator u NYT-u, napisao  da bi "bilo kakva uporaba nuklearnog oružja u ovom sukobu u bilo kojem razmjeru bila potpuno neprihvatljiva za nas kao i za ostatak svijeta i povlačila bi teške posljedice".

Američki obavještajni dužnosnici kažu kako još uvijek vjeruju da su male šanse da će Rusi nuklearno oružje doista upotrijebiti. Ali, vjeruju da su šanse za to sada ipak veće nego što su bile u veljači i ožujku jer je Putin izgubio povjerenje u sposobnost svojih kopnenih trupa da drže teritorij, a još manje da preuzmu cijelu Ukrajinu.

Savjetnik Sullivan niz godina proučava rizike od nuklearne eskalacije i ovom prilikom očito hoda tankom linijom između opetovanih upozorenja Rusima i izbjegavanja izjava koje bi mogle navesti Moskvu da poveća ulog, možda tako da počne pomicati oružje prema granici u prijetećoj demonstraciji ozbiljnosti svojih prijetnji.

Naznačio je to u nedjelju u ABC-jevoj emisiji "This Week": "Obavijestili smo Ruse kakve će biti posljedice, ali bili smo oprezni oko toga kako javno govoriti o tome. Želimo dati do znanja da će biti katastrofalnih posljedica, ali ne ulaziti u retoričku igru ​​‘milo za drago‘."

Bijela kuća je odbila reći s kim su iz ruskog vodstvu američki dužnosnici komunicirali, niti kakav je bio ruski odgovor. Moguće s ruskim ministrom obrane Lavrovom koji je upravo bio u New Yorku na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

image
AFP

Ali, i prije nove Putinove prijetnje, Bijela kuća i Pentagon su odigrale detaljne "war games" za stolom, kažu visoki američki dužnosnici, razmotrajući kako bi SAD i njihovi saveznici mogli reagirati na razne provokacije. One su u tim simulacijama varirale od detonacije nad Crnim morem do stvarne uporabe oružja protiv nekog ukrajinskog cilja.

Prvo više sliči nekom sjevernokorejskom nuklearnom testu, zamišljenom kao hitac upozorenja. Druga opcija bi bila prva uporaba nuklearnog oružja protiv stanovništva još otkako su SAD bombardirale Hirošimu i Nagasaki u kolovozu 1945., ubivši više od 200.000 ljudi. Carski Japan predao se nekoliko dana kasnije, čime je okončan Drugi svjetski rat.

Niti jedna država od tada nije upotrijebila nuklearno oružje na bojnom polju. Mjesecima već američki dužnosnici govore da ne mogu zamisliti gotovo nijednu okolnost u kojoj bi nuklearna detonacija od strane Rusije rezultirala i nuklearnim odgovorom.

No, raspravljalo se o nekoliko nenuklearnih vojnih odgovora, primjerice korištenju konvencionalnog oružja protiv baze ili jedinice iz koje je napad potekao, ili davanja oružja ukrajinskim snagama za pokretanje takvog protunapada. Kako bilo, svaka uporaba nuklearnog oružja zahtijevala bi snažan vojni odgovor.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pak smatra da bi nova nuklearna prijetnja Vladimira Putina "mogla bi biti stvarna". Rekao je da su ruske vojne aktivnosti u nuklearnim elektranama u Ukrajini "prvi koraci njegove nuklearne ucjene".

"On želi prestrašiti cijeli svijet", rekao je ukrajinski čelnik o Putinu u televizijskoj emisiji "Lice nacije". "Ne mislim da blefira. Moramo nastaviti vršiti pritisak na njega i ne dopustiti mu da nastavi s time."

Rusi mobiliziraju - Ukrajince

Dok se naširoko razmatra ozbiljnost ruske nuklearne prijetnje, Putinova vojska pojačava svoju konvencionalnu razaračku aktivnost. Ruskom granatiranju u protekla je 24 sata bilo izloženo više od 40 gradova u Ukrajini, izvijestili su ukrajinski dužnosnici u ponedjeljak, dok žestoke borbe i dalje bjesne na jugu zemlje. Kao odgovor na te napade, ukrajinske zračne snage pokrenule su 33 protuudara, pogodivši 25 neprijateljskih područja, dodao je ukrajinski Glavni stožer.

Dok pojačano troši svoje zalihe konvencionalnog naoružanja, Rusija pokušava popuniti svoje ozbiljno prorijeđene vojne jedinice, a osim mobilizacije kod kuće koristi se i posebno perfidnim sredstvima u samoj Ukrajini.

U okupiranom gradu Hersonu, neki Ukrajinci spremni su sami sebi slomiti ruku da ih Rusi ne bi prisiliti na služenje vojnog roka. Drugi se skrivaju gdje god je moguće. Neki pokušavaju pobjeći iako im je zabranjeno napuštati grad. Rusi regrutiraju Ukrajince u svoju vojsku i to je protuzakonito, ali vrlo stvarno za ukrajinsko stanovništvo u okupiranim krajevima.

Prisiljavanje da se Ukrajinci bore protiv drugih Ukrajinaca dio je nastojanja Moskve da mobilizira stotine tisuća novih boraca dok njezine snage trpe ogromne gubitke i muče se da zadrže ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu.

image
Shutterstock

Do njega dolazi paralelno s ruskim dirigiranim referendumom kojim Kremlj priprema "pozornicu" za aneksiju koja je osuđena diljem svijeta. Rezultat pseudoreferenduma koji je u tijeku trebao bi biti objavljen u utorak. Očekivani ishod je da će većina ljudi u četiri ukrajinske regije - Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporižja - "glasati" za odcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji. Očekuje se da će Putin proglasiti da ta područja pripadaju Rusiji i da su stoga su zaštićena snagom njezina arsenala, uključujući i najveću zalihu nuklearnog oružja na svijetu...

25. travanj 2024 00:59