StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUMJETNO NAPRAVLJENA?

Američki tajni dokument o podrijetlu korone: Moguće da je iscurila iz kineskog laboratorija

Piše HINA
8. lipnja 2021. - 07:33

Prema zaključku američkog izvješća o podrijetlu Covida-19, hipoteza da je novi koronavirus iscurio iz kineskog laboratorija u Wuhanu je moguća i zaslužuje daljnju istragu, objavio je The Wall Street Journal pozivajući se na izvore upoznate sa sadržajem tog tajnog dokumenta.

Istraživanje SAD-ovog nacionalnog laboratorija, Lawrence Livermore National Laboratory u Kaliforniji, pripremljeno je u svibnju prošle godine, a bilo je upućeno američkom ministarstvu vanjskih poslova kada je provodilo istragu o podrijetlu pandemije, u vrijeme posljednjih mjeseci vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Procjena američkog laboratorija da je virus pobjegao iz laboratorija, prema pisanju The Wall Street Journala, proizašla je iz analize genoma virusa Covid-19. Međutim, laboratorij Lawrence Livermore odbio je komentirati članak tih dnevnih novina. 

Predsjednik SAD-a Joe Biden u svibnju je izjavio da je zatražio pomoć kako bi se pronašli odgovori o podrijetlu Covida-19. 

Prema američkim obavještajnim agencijama, dva su moguća scenarija - da se virus proširio nakon laboratorijske nezgode ili da je nastao ljudskim kontaktom sa zaraženom životinjom, no još uvijek nisu povučeni zaključci.

Tajno izvješće američkih obavještajaca, koje je cirkuliralo tijekom Trumpove administracije, navodi da su trojica znanstvenika kineskog instituta za virologiju u Wuhanu u studenom 2019. bili bolesni te da su zatražili bolničku njegu.

Američke vlasti optužile su Kinu da nije dovoljno transparentna oko podrijetla virusa, no Kina je odbacila takve optužbe.

19. travanj 2024 21:17