StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRONOVIMA NA PUTINA

Američki obavještajci objavili šokantno izvješće o napadu na Kremlj: ‘Znamo tko stoji iza svega!‘

Piše dv
25. svibnja 2023. - 11:08

Američki obavještajci vjeruju da je Ukrajina odgovorna za napad dronom ranije u svibnju koji je neznatno oštetio Kremlj, a koji je Rusija označila pokušajem atentata na Vladimira Putina, iako ruski predsjednik u tom trenutku nije bio u zgradi.

‘Američki dužnosnici rekli su da je napad dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca vjerojatno orkestrirala jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica, što je posljednja u nizu tajnih akcija protiv ruskih ciljeva koje su uznemirile Bidenovu administraciju‘, piše New York Times.

Agencije su do svoje preliminarne procjene došle djelomično putem presretnutih komunikacija u kojima su ruski dužnosnici okrivljavali Ukrajinu i drugih komunikacija u kojima su ukrajinski dužnosnici rekli da vjeruju da je njihova zemlja odgovorna za napad, u kojem su dva drona 3. svibnja letjela prema Kremlju i uzrokovala malu štetu, donosi Jutarnji list

‘Analizirajući kako je Kremlj odgovorio, sugerira mi da je ovo bila sramota i iznenađenje za njih, a ne namjerna diverzija, rekla je vojna analitičarka RAND-a Dara Massicot. Napadi, također potkopavaju ideju da su moskovske snage sposobne nadzirati svoj zračni prostor i da je Kremlj siguran - to su važne percepcije koje bi željeli zadržati.‘

‘Američke obavještajne agencije ne znaju koja je jedinica izvela napad i nije jasno jesu li predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi najviši dužnosnici bili upoznati s operacijom‘, piše dalje NYT.

Američki dužnosnici kažu da ne vjeruju da je ukrajinska vlada izravno odobrila napad dronom na Kremlj, ali to je zato što obavještajne agencije još nemaju konkretne dokaze koji bi identificirali koji su vladini dužnosnici, ukrajinske jedinice ili operativci bili uključeni.

Također, Amerikanci i napad na plinovode Sjeverni tok - koji su prenosili prirodni plin iz Rusije u Europu - smatraju akcijom proukrajinskih operativaca čije veze s ukrajinskom vladom tek treba utvrditi.

Bidenova administracija zabrinuta je zbog rizika da će Rusija okriviti američke dužnosnike i uzvratiti širenjem rata izvan Ukrajine.

Američki obavještajci smatraju da ima ukrajinskih jedinica koje su sposobne provoditi ograničene operacije unutar i izvan Rusije. Neke od tih misija mogle su se provesti uz malo, ako uopće, nadzora Zelenskog, rekli su dužnosnici, piše Jutarnji list

Na članak u New York Timesu reagirao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov: ‘Nije nam važno koja je točno jedinica režima iz Kijeva odgovorna za napad. Odmah smo rekli da iza svega stoji Kijev.‘

20. travanj 2024 03:23