StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPotencijalne mine

Američki general hvali ukrajinske operacije, ali ga brinu tri stvari. Napominje kakvi bi ih ‘crni labudovi‘ mogli snaći te upozorava: ‘Oprezno, nakon petog dana prijeti slom‘

Piše D. KRILE/sd
15. rujna 2022. - 23:32

Umirovljeni američki general Mark Hertling, prilično uvaženi komentator rata u Ukrajini, pohvalio je posljednje uspjehe ukrajinske vojske oko Harkiva, ali je naglasio i tri stvari koje ga brinu oko budućih protuofenziva Kijeva, piše Slobodna Dalmacija.

Ne dovodeći u sumnju veličinu ukrajinskih uspjeha i nazivajući ih ‘briljantnima‘, svojedobni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi nije propustio istaknuti na svom Twitteru da Ukrajinci ubuduće moraju povesti računa o tri stvari: o tempu napredovanja, o umoru i o tzv. ‘crnim labudovima‘. Crni labudovi su fraza kojom se, inače, opisuju nepredvidivi događaji s ekstremnim posljedicama.

Ukrajina je uspješno vodila protuofenzivu na dvije fronte – u regiji Harkiv i u regiji Herson gdje još pokušava osloboditi značajniji teritorij. Rusko ministarstvo obrane povlačenja svojih snaga još uvijek naziva pregrupiranjem i taktičkim uzmacima. Usprkos tim postignućima, Hertling navodi da je tempo ili brzina kontinuiranih operacija Ukrajine jedna od njegovih ključnih briga.

image

Ukrajinci napreduju, no dokle?

Juan Barreto/Afp

Zapovjednik određuje tempo na temelju sposobnosti da održi inicijativu za ofenzivne operacije, podsjeća, no ritam određuju i zalihe, obavještajni podaci, protuzračna obrana, inženjerski poduhvati i drugi faktori. Hertling je uočio da postoje neki elementi u ukrajinskim snagama koji ne mogu držati korak s borcima na prvoj crti. Stoga upozorava ukrajinske zapovjednike razumljivo uzbuđene zbog trenutnih dobitaka da moraju razmotriti operativni tempo kako ubuduće ne bi skupo platili lekciju.

Hertling ih upozorava i na umor trupa tijekom napada, tvrdeći iz vlastitog iskustva da jurišne snaga mogu napadati četiri do pet dana bez sloma. Ako se petoga dana dobro ne odmore, ističe, jedinice će doživjeti neuspjeh.

Svakog dana se budimo gledajući izvješća o ukrajinskom napredovanju i nadamo se da će nastaviti još dalje. Ali ukrajinske snage su izmorene i to ima svoje granice, ne samo zbog kretanja i nedostatka sna, već i emocija povezanih s borbom, piše Hertling na Twitteru i predviđa nužne pauze u borbi.

image
Ihor Tkachov/Afp

Hertling je naveo i nekoliko potencijalnih “crnih labudova” koji bi se mogli pojaviti u nastavku rata kao što su veće teškoće ukrajinskog gospodarstva, postupanje s tisućama ratnih zarobljenika i širi utjecaj šteta u nuklearki Zaporižje. Sve su to momenti s potencijalno teškim posljedicama i o njima, po njemu, valja unaprijed razmisliti.

image
Sergey Bobok/Afp
23. travanj 2024 23:45