StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBlago popuštanje

Alemka Markotić najavila moguće ublažavanje mjera za Badnjak i Staru godinu: ‘Razgovarali smo o tome...‘

Piše PSD
21. prosinca 2021. - 22:52

Iako su mnoge europske zemlje uslijed ubrzanog širenja nove varijante koronavirusa krenule u pooštravanje epidemioloških mjera, omikron u Hrvatskoj zasad nije izazvao povećani broj zaraženih pa se ni restrikcije uoči blagdana neće pojačavati, donosi Slobodna Dalmacija.

Upravo suprotno, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić je u razgovoru za RTL Danas otkrila da se diskutira o blagom popuštanju mjera na Badnjak i Staru godinu. Ipak, dodaje i kako će zadnju riječ o eventualnom blagom popuštanju imati epidemiolozi.

Rekla je i da Stožeru neće biti nikakav problem dodatno pojasniti i obrazložiti svoje odluke kako je danas rečeno iz Ustavnog suda.

Nije konkretno odgovorila na pitanje postoji li mogućnost da dođe do novih zatvaranja ako omikron postane dominantan soj u Hrvatskoj.

- Sve zemlje prate situaciju. Neke su zemlje više puta uvodile lockdown, no mi smo bili stava da pravila ponašanja koja propagiramo dvije godine (distanca, maske, dezinficijensi) mogu držati stvari pod kontrolom, izjavila je Markotić za RTL.

- Omikron se pokazuje kao iznimno brza varijanta. Ono što može zabrinjavati su migracije koje će uslijediti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i skijaška sezona. Vidjet ćemo što će se događati, dodala je Markotić.

Osam je slučaja omikrona potvrđenih u Hrvatskoj, a još je desetak slučajeva u analizi u HZJZ-u i čekaju se informacije od Europskog centra za prevenciju bolesti.

- Dok god će se virus imati prostora replicirati i dok god bude niska procijepljenost on će imati prostora za stvaranje novih varijanti, objašnjava ravnateljica Infektivne klinike.

- Što se tiče učinkovitosti lijeka protiv covida, bio je dosta učinkovit na dosadašnje varijante, pogotovo na delta soj. Nemamo ohrabrujuće rezultate što se tiče omikrona, ali treba dozvoliti da se ipak vidi u većem broju ljudi, kaže Markotić.

Na kraju je progovorila i o stanju u Klinici.

- Mi smo Klinika koja je prva bila uključena u hospitalizaciju. Prvi se otvaramo, zadnji se zatvaramo, tako da dok god druge bolnice imanju pacijente mi smo dupkom puni. Jedino malo olakšanje za mene i moje kolege je da zadnjih tjedan dana imamo dovoljno mjesta da izdržimo do jutra i ne moramo zvati kolege iz drugih ustanova da nam preuzimaju pacijente, ohrabrujuće je rekla Markotić.

18. travanj 2024 17:34