StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBIJA JAVNO PRIZNANJE? |

ALEMKA MARKOTIĆ BITI ĆE ZAGREPČANKA GODINE? Prođe li prijedlog HDZ-a, članica Stožera dobit će i nagradu od 50.000 kn

Piše slobodna dalmacija
17. veljače 2021. - 07:47

HDZ želi Alemku Markotić, ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" proglasiti Zagrepčankom godine, piše Index referirajući se na natječaj zahvaljujući kojemu Grad Zagreb svake godine dodjeljuje istoimeno priznanje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Natječaj za ovogodišnje priznanje raspisan je prije nešto više od mjesec dana, a ono osim titule povlači i 50.000 kuna novčane nagrade. Ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" za Zagrepčanku godine predložio je, kako doznaje Index, KBC Zagreb na čijem je čelu Ante Ćorušić iz redova HDZ-a.

Njegovom inicijativom navodno nisu svi u HDZ-u oduševljeni, no većina ipak podržava Ćorušićevu ideju. Ante Ćorušić, koji je, podsjetimo, predsjednik HDZ-ovog odbora za zdravstvo i istaknuti član te stranke, u prijedlogu navodi kako Markotić predlažu ravnateljstvo KBC-a Zagreb i on osobno. Ćorušić je uz prijedlog priložio i životopis Alemke Markotić na 30-ak stranica, te njezinu potvrdu o prebivalištu iz MUP-a.

Uz KBC Zagreb, šeficu Klinike za infektivne bolesti, koja gotovo godinu dana nastupa i u ime Nacionalnog stožera civilne zaštite, predložio je i Mjesni odbor Budenec. Riječ je o mjesnom odboru od samo 330 stanovnika koji se nalazi na području Sesveta.

HDZ je, prema informacijama Indexa, ozbiljan u namjeri da se Alemku Markotić proglasi Zagrepčankom godine. Zbog toga je došlo do razmimoilaženja s gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovim ljudima. Potonji naime smatraju kako, zbog posljednjih događaja oko Alemke Markotić, ona nije najbolji izbor za priznanje koje je percipirano kao Bandićeva nagrada, premda o njemu formalno odlučuje skupština. Uz to, dosadašnja je praksa bila da kandidatkinju s najviše izgleda za osvajanje nagrade predloži gradonačelnik Bandić.

Prijedlog KBC-a Zagreb za imenovanjem Alemke Markotić Zagrepčankom godine podnesen je 28. siječnja, a MO Budenec predložio ju je tjedan dana ranije. Njihov je prijedlog opsegom znatno skromniji od onoga koji potpisuje HDZ-ov šef Rebra Ćorušić.

No nakon podnošenja prijedloga Markotić je imala dva ozbiljno kompromitirajuća kontenta. Jedan se odnosi na njeno sudjelovanje na masovnom skupu - misi pred katedralom gdje je govorila.

Podsjetimo, na snazi je i dalje zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu.

Markotić, koja ljudima s presica Nacionalnog stožera govori o poštivanju mjera i koja je ustvrdila kako ponašanje onih koji okupljanjem i kršenjem mjera ugrožavaju zdravlje ima elemente bioterorizma, osobno je otišla na masovni skup i tamo govorila (bez maske), piše Index.

Samo nekoliko dana nakon toga novinari su otkrili da se majka Alemke Markotić cijepila u Klinici u kojoj je ona ravnateljica. Markotić je to priznala na presici Stožera, a onda je novinare, koji su pitali po čemu je njezina majka određena kao prioritetnija za cijepljenje pored još starijih i bolesnijih ljudi i kako se cijepila baš u klinici u kojoj je ona ravnateljica, a ne kod svog liječnika, napala da razvlače njenu majku.

Pritom je iznijela optužbu da se netko od prisutnih novinara cijepio preko veze, ne želeći na izravno pitanje odgovoriti o kome se radi, da bi u samo nekoliko dana promijenila priču i rekla da je čula od nekoga da se novinar hvali te sugerirala kako se uopće ne radi o cjepivu protiv korone.

Upravo zbog tih posljednjih događaja, kako nam govore naši izvori, Bandićeva strana nije oduševljena prijedlogom da se Markotić imenuje Zagrepčankom godine, ali zbog skorog će raspuštanja skupštine vjerojatno morati pristati na prijedlog HDZ-ovaca.

Odbor koji će odlučivati o Markotić broji devet članova od kojih su troje HDZ-ovci, dvoje su članovi Bandićeve stranke, a predsjednik Odbora je šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.

Inače, nagrada Zagrepčanka godine, kako stoji u pozivu za natječaj, dodjeljuje se građankama Grada Zagreba koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta.

Kriteriji za nagradu su izniman doprinos u praktičnom i teorijskom radu na afirmaciji žena u društvu (javnom, političkom, kulturnom i gospodarskom), posebno uspješno djelovanje na promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova u okviru ljudskih prava te senzibiliziranju javnosti za probleme koji su zapreka razvijanju solidarnosti i ravnopravnih odnosa spolova u svim segmentima života, te značajni rezultati u podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarskog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mjesni odbor Budenec u svom prijedlogu Alemke Markotić za Zagrepčanku godine uopće nije naveo nikakav njezin doprinos za ženska prava i položaj žena, nego njeno sudjelovanje u borbi protiv koronavirusa.

KBC Rebro, s HDZ-ovim Ćorušićem na čelu, navelo je pak da je Markotić dala "nemjerljiv doprinos u razumijevanju koronavirusa kao i kontroli njegovog širenja".

Navode i kako je prva upozorila na činjenicu da je "u ovoj pandemiji pobol i smrtnost ženske populacije veća nego u muškoj populaciji" te da "inicira istraživanje o utjecaju infekcije SARS-CoV-2 virusom na reprodukcijsko zdravlje žena".

19. travanj 2024 16:34