StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTKO ZNA ŠTO GA ČEKA

Aleksej Navaljni, najveći kritičar Putina, nestao iz zatvora u kojem je dosad bio utamničen. Njegovom odvjetniku je rečeno: ‘Takvog zatvorenika ovdje nema!‘

Piše Sandro Pogutz/sd
14. lipnja 2022. - 15:59
Alksej Navaljni snimljen 24. svibnja, kad se odlučivalo o njegovoj žalbi na presudu kojom je osuđen na devet dodatnih godina ztvoraAlexander Nemenov/Afp

Aleksej Navaljni, utamničeni glavni Putinov politički oponent, odvezen je iz KPZ broj 2. Njegov odvjetnik, koji ga je došao vidjeti, zadržan je na prijamnom punktu do 14 sati, a potom mu je rečeno: “Ovdje nema takvog osuđenika” – objavila je na Twiteru njegova glasnogovornica Kira Jarmiš, piše Slobodna Dalmacija.

"Ne znamo gdje je Aleksej sada i u koji ga zatvor vode. Naravno, ni Aleksejevi odvjetnici ni njegova rodbina nisu bili unaprijed obaviješteni o njegovom premještaju. Pričalo se da će biti prebačen u kaznenu koloniju visoke sigurnosti IK-6 "Melekhovo", no nemoguće je znati kada će (i hoće li) tamo stići.

Problem s njegovim prebacivanjem u drugu kazneničku koloniju nije samo u tome što je taj zatvor visoke sigurnosti mnogo strašniji. Sve dok ne znamo gdje je Aleksej, on ostaje jedan na jedan sa sustavom koji ga je već pokušao ubiti, tako da nam je sada glavni zadatak locirati ga što prije", navodi Jarmiš.

Podsjetimo, nakon što ga je Putinov režim dokazano pokušao otrovati nervnim otrovom novičok, utrljanim u njegovo donje rublje za Navaljnijeva putovanja u Sibiru, on je jedva živ, nakon pritiska međunarodne javnosti, odveden specijalnim letom u berlinsku bolnicu Charite. Nakon oporavka odlučio se vratiti u Moskvu gdje je odmah na aerodromu uhićen.

O svemu što mu se od trovanja događalo nedavno je na HBO-u objavljen izvrstan dokumentarac, koji uključuje i snimku njegova razgovora s Putinovim agentom koji mu je, nakon što se Navaljni lažno predstavio, ispričao sve o tome kako su ga pokušali otrovati.

Diplomirana novinarka Kira Jarmiš  ruska je spisateljica, najpoznatija kao glasnogovornica i pomoćnica  Alekseja Navaljnog i autorica romana iz 2020., "Nevjerojatni incidenti u ženskoj ćeliji br. 3" Godine 2013. sudjelovala je u predizbornoj kampanji Navaljnog, koji se kandidirao za gradonačelnika Moskve. U kolovozu 2014. postala je glasnogovornica Alekseja Navaljnog i  njegove Zaklade za borbu protiv korupcije (FBK).

U kolovozu 2021. napustila je Rusiju, kako je tada objavila ruska novinska agencija Interfax. Ruski joj je sud ranije tog mjeseca izrekao 18-mjesečno ograničenje kretanja, nakon što je presudio da je kršila epidemiološke mjere. Mnogi od Navaljnijevih važnih saveznika napustili su Rusiju kako se ne bi suočili s restrikcijama ili završili u zatvoru.

24. travanj 2024 17:09