StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVOZAČI, EVO VAŽNE INFORMACIJE

Ako vozite automobil na tehnički pregled, od danas polica osiguranja nije kao lani, a uskoro moguće i poskupljenje registracije

Piše dv
1. lipnja 2022. - 10:08

Štete vozačima koji nalete na divljač od danas, 1. lipnja, nisu pokrivene policom osiguranja. Razlog je istek police koju je na godinu dana zaključilo Ministarstvo poljoprivrede kroz tzv. "ugovor o osiguranju od građanskopravne izvanugovorne odgovornosti prema trećim osobama svih lovoovlaštenika u Hrvatskoj", piše Poslovni dnevnik.

Početkom godine Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za novi ugovor o toj jedinstvenoj polici, međutim, na natječaj nije stigla niti jedna valjana ponuda.

Zaprimljena je samo jedna ponuda i to s osjetno višom cijenom i bez valjanog jamstva. Vrijednost ponuđenog posla Ministarstvo je procijenilo na 40 milijuna kuna, dok je ponuda iznosila 57 milijuna uvećano za PDV. Natječaj je stoga poništen.

Brojni sporovi

Činjenica da se nitko nije javio i da je stigla ponuda kakva je zaprimljena sve govori, kažu osiguravatelji, objašnjavajući kako je za njih taj posao zapravo neisplativ. 

Premda se prije nekoliko godina jedinstvena polica činila dobrim modelom, problem broja divljači koji iz godine u godinu raste, a time i štete, rezultiraju neisplativosti i brojnim sporovima u koje ulaze, piše Poslovni dnevnik.

Taj je model uveden nakon dugogodišnje prakse prema kojoj su za nalet na divljač odgovarala pojedinačna lovačka društva, prema mjestu gdje se dogodilo nalijetanje na divljač, a što, kako se tada objašnjavalo, nije bilo dobro ni za vozače, jer su oni teško naplaćivali nastalu štetu, a nije bilo dobro niti za lovačka društva, koja su zbog odšteta ulazili u financijske teškoće.

Od 2018. kao rješenje uveden je model jedinstvene police, no sada je ponovno na pragu promišljanje novog modela. Ključan će za to biti ishod novog, ponovljenog natječaja za policu osiguranja od šteta od divljači, koje je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo jučer, ponudivši i nešto viši iznos, 50 milijuna kuna.

Rok za prikupljanje ponuda je 13. lipnja, a u Ministarstvu kažu da već razgovaraju s Hrvatskim lovačkim savezom o mogućim rješenjima. 

Poskupljenje registracije?

I iz samog Ministarstva poljoprivrede, na upit kako ovakve slučajeve rješavaju u drugim zemljama EU, odgovaraju da samo u dvije zemlje, među kojima je i Hrvatska, za štetu od divljači odgovara lovoovlaštenik, dok najveći broj članica dijeli pravo i praksu po kojem vozač odgovara za štetu od divljači na vozilu, a lovoovlaštenici za štetu na poljoprivredi.

Poslovni navodi da iz više izvora doznaje da bi moguća rješenja mogla biti tražena i kroz uvođenje posebne obvezne police osiguranja za vozila ili nove naknade koju bi se ugradilo u trošak koji se plaća prilikom godišnje registracije auta, iz koje bi se osigurao fond za pokrivanje šteta od divljači.

25. travanj 2024 12:29