StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNapuštaju naselja

Ako se potvrde sumnje da se Rusi povlače iz Zaporoške oblasti, to dokazuje samo jednu stvar za Putina

Piše Iva Badanjak/JL
2. prosinca 2022. - 15:58

Ruske trupe navodno su napustile selo Mihailivku, oko 60 kilometara od Melitopolja, gdje su donedavno bile smještene u lokalnoj policijskoj postaji i jednoj obrazovnoj ustanovi. U naseljima Polohi i Inženerne ruske snage su prije povlačenja opljačkale kuće u kojima su bile stacionirane, a u selu Burčaku vlasti koje je imenovala Moskva sastavljaju popis za "dobrovoljnu evakuaciju stanovništva", piše Jutarnji list.

Ruske se snage navodno povlače nakon ukrajinskih napada na ruske trupe u Mirneu, Tokmaku, Inženernu, Polohi, Jasnu i Kinski Rozdoriju u regiji Zaporižja. Institut za proučavanje rata ističe kako se ruski vojnici povlače bliže prema crti bojišnice u Zaporižji kako bi smanjili utjecaj sve češćih ukrajinskih udara na rusko ljudstvo i opremu. S obzirom na to da ne mogu braniti cijelu liniju bojišnice, Rusi moraju raspodijeliti snage. Međutim, jednako je moguće i da se radi o taktičkom potezu Moskve i da će Rusija nakon pregrupiranja snaga vratiti svoje osoblje i vojnike u ta naselja. Linija fronte u toj regiji proteže se na oko 200 kilometara većinom preko poljoprivrednih zemljišta.

Ruske su snage 1. prosinca izvele 16 zračnih napada na naselje Bilohiria u Zaporiškoj oblasti i granatirali grad Zaporižju, gdje se nalazi najveća europska nuklearna elektrana, uslijed čega se zapalila zgrada regionalne energetske kompanije.

Posljednja granatiranja u blizini nuklearke Zaporižja zabilježena su prije dva tjedna te od tada vlada zatišje. U međuvremenu je Europski parlament proglasio Rusku Federaciju državom pokroviteljicom terorizma, a UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je na stvaranje zaštitne zone oko nuklearke kako bi se spriječila katastrofa.

Tijekom vikenda ukrajinski su mediji objavili kako Rusi planiraju napustiti elektranu, koju su zauzeli ubrzo nakon početka invazije. No, Moskva je brzo demantirala te navode.

Ako se povlačenje iz Zaporižje pokaže istinito, to će biti još jedan veliki poraz za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u posljednjih nekoliko tjedana bio prisiljen povući trupe iz Hersona na jugu i Harkiva na sjeveroistoku,  piše Jutarnji list.

20. travanj 2024 12:39