StoryEditorOCM
Crna kronikaNegira krivnju

Zvao policajce, hrvatski Sabor, a ravnatelju SOA-e prijetio smrću! Renato V. sa svoje adrese u Švedskoj poručio: ‘Bog će te kazniti, ali je ruka čovjeka jača...‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
9. siječnja 2023. - 16:11

"Bog će te kazniti, ali je ruka čovjeka jača od ruke Boga...." - dio je poruke koju je ravnatelju SOA-e ostavio Renato V. (36) na telefonskoj sekretarici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) 30. prosinca 2020 godine. Bilo je to u 9.44 sata kada je, u svom pozivu sa švedskog broja jer u Švedskoj već živi neko vrijeme, ujedno spomenuo i ravnateljevu kćer dajući mu do znanja time da će joj nešto loše napraviti, piše Jutarnji.

Istraga se zahuktala zbog te poruke, ali je Renato V. svejedno, s odmakom od godine dana odlučio se okomiti, također iz Švedske, i na dvojicu policajaca iz Odjela za zakonitost postupanja kojima je uznemiravao čak i obitelj, kao i susjede. Jednog je policajca, tako, zvao preko stotinu puta na njegov mobitel, a uspio se domoći telefonskih brojeva i njegove supruge i djeteta kao i još nekoliko članova policajčeve obitelji. Bili su to uznemirujući pozivi da bi 5. studenog 2021. u jednom od poziva policajčevu šogoru rekao: "Slikaj se s njim jer će ti to biti zadnja uspomena s njime. Uskoro će biti ubijen."

U slučaju, pak, drugog policajca na kojeg se Renato V. fiksirao, zaprijetio mu je da posjeduje preko 500 fotografija njega i njegove obitelji, a ludilo uznemiravanja otišlo je do te mjere da je, kako je pokazalo kriminalističko istraživanje, zvao i policajčeve susjede kojima je "servirao" detalje iz njegova privatnog i profesionalnog života.

Osim SOA-e i policije, osumnjičeni je sa svog broja odlučio nazvati i Hrvatski sabor 10. studenog 2021. kada je službenici na telefon rekao da ga je "šef specijalne policije pretukao te da mu je 2013. oduzeto dijete kojem nije on biološki otac nego jedan uzvišeni političar i da će upucati šefa SOA-e čim ga vidi".

Sukus iscrpne policijske istrage su četiri kaznene prijave – dvije za nametljivo ponašanje i tri za prijetnje smrću, a tužiteljstvo za njega u nedavno podignutoj optužnici traži dvije godine bezuvjetnog zatvora.

Renato V. negira krivnju tvrdeći da se "u inkriminiranom periodu nalazio u Švedskoj te da se stoga slučaj treba podvrgnuti švedskom zakonu i da o njemu treba odlučivati švedski sud". Ujedno je opisao svoj slučaj zlostavljanja žene s kojom ima dijete, a radi čega je bio i pravomoćno osuđen. U svojim telefonskim uznemiravanjima zbog skrbništva nad djetetom iz 2013. godine, obrušio se na cijeli državni aparat – od premijera i predsjednika RH pa do policajaca i ravnatelja SOA-e.

Obojica policajaca, pak, od kojih je jedan u međuvremenu otišao u mirovinu, opisali su tužiteljima svoja ranija iskustva sa Renatom V. kad su se bavili njegovom problematikom.

- S vremenom je postajao verbalno sve agresivniji i neugodniji. Bio je nezadovoljan radom policijskih službenika u postupku dodjeljivanja skrbništva nad djetetom. A 5. studenog 2021. nazvao me na privatni broj mobitela i rekao: ‘Oooo, ko nam se to javio, jesi ti to drote?‘. Prepoznao sam ga po glasu, ima i specifičan naglasak. Prekinuo sam poziv, da bi nakon dvije minute započeli pozivi sa nepoznatog broja mojoj supruzi i djetetu. Istu večer su mi i drugi članovi obitelji rekli za pozive s nepoznatog broja. Kad sa podnio kaznenu prijavu, zaprimio sam veći broj pozva sa nepoznatog broja iz Grčke, Italije, Velike Britanije... - prisjetio se policajac navodeći da ga je zvao upravo Renato V. jer se u telefonskim razgovorima pozivao na događaje koji se tiču njegovih osobnih interesa. Drugog je policajaca, pak, zvao među ostalim i na kućni telefon. Postavlja se stoga pitanje odakle mu privatni kontakti policajaca te članova obitelji kao i njihove adrese stanovanja.

18. travanj 2024 12:26