StoryEditorOCM
Crna kronikaOperacija ‘Exotic‘

Zbog velike akcije u kojoj je nadrapao i popularni TV kuhar, policija utvrdila cijene droga u Hrvatskoj

Piše Marin Dešković/JL
16. svibnja 2023. - 17:01

"Jedan kilogram kokaina na ilegalnom narko-tržištu u godini 2019/2020 vrijedio je između 30.000 eura i 45.000 eura. Iste godine jedan kilogram amfetamina vrijedio je 2000 i 2500 eura, a litra ulja amfetaminske baze između 1500 i 2500 eura".

Cijene su ovo droge iz MUP-ove evidencije zatražene za ponovljeni postupak koji se protiv Stjepana Plaščara vodio zbog USKOK-ovih optužbi da je 2019 i 2020. vodio zločinačko udruženje koje je krijumčarilo i prodavalo velike količine kokaina i amfetamina, a problem je nastao jer tijekom dokaznoga postupka nikada nije utvrđeno koliko je Plaščar zaradio od prodaje droge, piše Jutarnji list.

Štoviše, to je na kraju postupka bio i jedini problem za sud, jer je sam Plaščar priznao sve optužbe za dilanje, no nije priznao da je zaradio koliko mu je USKOK inkriminirao. Dok su, zahvaljujući tajno snimljenim razgovorima, i tužitelji i sud s jedne strane imali jasno definirane količine pojedinih droga koje je Plaščar prodao, nisu imali niti jedan podatak koliko je za to zaradio - a Plaščar je naravno uskratio taj podatak, znajući da će mu se sav taj novac morati oduzeti.

Štoviše, prva nepravomoćna presuda protiv njega je ukinuta upravo zahvaljujući činjenici da sud nije bio u stanju utvrditi ilegalnu zaradu te je uopće nije presudio. Visoki kazneni sud tada je, pak, u svojem rješenju uputio da u ponovljenom suđenju sud može sukladno zakonu u nedostatku pouzdanih podataka izvesti i svoju slobodnu procjenu.

Pitanje je hoće li doći do naplate

Tako je, pak, sud od MUP-a zatražio "cjenik" droga za 2019. i 2020. godinu, a koji je MUP formirao analizirajući sve slučajeve u kojima su imali konkretno utvrđene cijene te je ispalo da je kilogram kokaina tih godina koštao 30.000 do 45.000 eura, amfetamina 2000-2500 eura itd.

Budući da se Plaščaru na teret stavljalo da je prodao oko 20 kilograma kokaina, te oko 4 kilograma amfetamina, 3 litre amfetaminske baze i slično, sud je jučer nepravomoćno presudio da je dužan vratiti čak 637.530 eura, no pitanje je hoće li do naplate doći jer Plaščar "na sebi" nema apsolutno nikakvu imovinu. Inače, kao i u prvome postupku, osuđen je na zatvorsku kaznu od 4 i pol godine zatvora.

Plaščar je još jedini okrivljenik od prvobitno optužene trinaestorice u policijsko-uskočkoj akciji kodnoga imena "Exotic" zbog optužbi da su proizvodili krijumčarili i preprodavali drogu, između ostaloga i "kuhali" amfetamine. Riječ je o predmetu koji je u javnosti postao poznat nakon što se otkrilo da je jedan od osumnjičenika Dejan Markus (43), Beograđanin sa zagrebačkom adresom, koji se kao kulinarski stručnjak proslavio u srpskoj kulinarskoj emisiji "Kuhati sa srcem".

Markus je bio uhićen u Sloveniji, a njegova je obitelj, ne znajući uopće da su ga "digli" slovenski kriminalisti, nekoliko dana tragala za Markusom, prijavivši njegov nestanak. Svi ostali okrivljenici u međuvremenu su osuđeni, najviše temeljem nagodbi, dok je Plaščar, kao što smo naveli, sporio ilegalnu zaradu od droge.

20. travanj 2024 02:47