StoryEditorOCM
Crna kronikaDEBELI DOSJE

U Splitu uhićen stari klijent inspektora za droge: na Kmanu dilao heroin, poznat je kao desna ruka narkobosa s Korčule kojem je dostavljao ‘robu‘ na otok

Piše PSD.
16. prosinca 2022. - 16:58
Stjepan Matusina na suđenju kao član zločinačke organizacije koja je dilanjem zaradila 7 milijuna kunaCropix/PU SD

Na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu obranu je u petak oko podne iznosio Stjepan Matusina (49), uhićen u Splitu na predjelu Kman s heroinom. Zatečen je u četvrtak na ulici s nešto više od grama, da bi se pretragom stana koji koristi pronašlo još 54,4 grama iste droge, piše Slobodna Dalmacija.

Inspektori Službe kriminaliteta droga proveli su nad njim kriminalističko istraživanje nakon kojeg je doveden pritvorskom nadzorniku, a u petak oko podne je priveden na državno odvjetništvo. Nakon ispitivanja će se odlučivati hoće li se 49-godišnjaka iz Vela Luke, koji se odavno zbog ilegalnog posla preselio u Split, smjestiti u istražni zatvor na splitskim Bilicama.

image

Kod Matusine je u Splitu nađen heroin i vaga

PU SD

Zbog same količine droge ne bi morao strahovati od istražnog zatvora, ali problem je njegov dosje u kojem je prvi put evidentiran zbog zlouporabe droge prije više od 25 godina. Od brojnih uhićenja i odsluženja kazni zbog dilanja, najvišu je dobio kada je uhićen kao pripadnik zločinačke organizacije Jakše Cvitanovića  Cvika.

Tada ga je policija apostrofirala kao desnu ruku korčulanskog narkobosa sa zadatkom da mu dostavlja heroin na otok. Radio je u paru s tadašnjom djevojkom koja je u ilegalnom poslu bila jednako dugo kao i on, i koja je također osuđena kao članica Cvikove skupine.

Prilikom uhićenja kod njih je u kući nađena veća količina novca, a dodatni iznosi su otkriveni i na računima u banci. Njih dvoje su bili među prvima kada je krenuo val uhićenja  u srpnju 2006. godine na području PU dubrovačko-neretvanske i PU splitsko-dalmatinske.

image

Na splitskom Županijskom sudu održano je suđenje Jakši Cvitanoviću Cviku i ostalim suoptuženima za preprodaju droge među kojima je i Stjepan Matusina (s naočalama)

Ante Čizmić/Cropix

Dio njih uhićen je na Korčuli, a dio u Splitu gdje je šest mjeseci kasnije policija u centru grada u iznamljenom stanu uhitila i samog Cvika. USKOK ih je tereti da su od 2003. do 2006.  godine zaradili  više od sedam milijuna kuna.

U svibnju 2010. godine 16 optuženika osuđeno je na ukupno 46 godina zatvora, od čega je Jakša Cvitanović Cvik dobio osam godina, a Stjepan Matusina, koji je tada imao 37 godina, četiri godine zatvora.

Na visinu kazne za Matusinu je utjecalo što je kaznena djela počeo sakupljati još kao maloljetnik te je do tada u njemu imao već 62 kaznene prijave i pet godina odsluženih kazni zatvora. Od toga se 39 kaznenih prijava odnosilo na krađe, 10 prijava je imao zbog lakših krađa, dok ih se 14 odnosilo na zlouporabu opojnih droga za što je prvi put evidentiran 1996. godine.

Kako je uhićen 2006. godine, veliki dio kazne od četiri godine je odslužio u istražnom zatvoru te je ubrzo nakon presude koja je objavljena 2010. godine izašao vani. U veljači 2011. godine je Stjepan Matusina ponovno uhićen s heroinom.

image

Suđenje Jaksi Cvitanoviću Cviku i njegovoj ekipi za zlouporabu opojnih sredstava na Županijskom sudu u Splitu, na slici optuženi Stjepan Matusina

Jakov Prkić/Cropix

Zatečen je u Zvonimirovoj ulici u Splitu oko 10.15 sati s 0,2 grama heroina, nekoliko tisuća kuna i više mobitela. Odmah su pretražili stan kojim se Matusina koristio i u njemu pronašli još 46,4 grama heroina, digitalnu vagu i nož koji je na oštrici imao ostatke opijata.

I tada je priveden istražnom sucu Županijskog suda u Splitu koji mu je odredio zadržavanje u zatvoru u Splitu. Uhićenje krajem ovog tjedna, ponovno s heroinom, pokazuje kako je ostao u istom poslu na što u najvećoj mjeri utječe njegova ovisnost o drogi.

23. travanj 2024 11:46