StoryEditorOCM
Crna kronikaKRVAVI INCIDENT

U ćeliji zatvora izrezao se optuženi za ubojstvo, s ranama na trbuhu prevezen u bolnicu, posegnuo je za oštricom iz revolta zbog tretmana

Piše PSD.
19. listopada 2022. - 12:27

U ćeliji broj 16 na Drugom istražnom odjelu Zatvora u Splitu izrezao se Jerko Pirić (37) iz Omiša, istražni zatvorenik optužen zbog planiranja i egzekuciju Karmelina Fistanića (38) u Omišu u studenom 2019. godine. Kako saznajemo, Pirić se u utorak ujutro razrezao oštrim predmetom po trbuhu nakon čega je odveden u KBC Split, piše Slobodna Dalmacija.

U bolnici su mu sanirali ozlijede nakon čega je sproveden nazad na istražni odjel splitskog zatvora na Bilicama. Prema informacijama iz zatvora, Pirić se izrezao iz revolta zbog tretmana pravosudnog policajca tijekom jutarnje smjene.

Koristio je jednokratni žilet kojem je izvadio oštricu iz plastičnog držača, a kako je došao do njega nije poznato. Naime Jerko Pirić je na tzv. pojačanom nadzoru te mu nije dozvoljeno da posjeduje takve predmete već ih mora vratiti pravosudnom policajcu odmah nakon jutarnje toalete.

image

Jerko Pirić tijekom suđenja na Županijskom sudu u Splitu

Jakov Prkić/Cropix

O ozljeđivanju iz Zatvora u Splitu do srijede u 10.30 sati nisu obavijestili njegovu odvjetnicu Doris Košta. Odvjetnica je saznala za događaj nakon našeg upita.

U studenom prošle godine Jerko Pirić je bio nepravomoćno osuđen zajedno sa još dvojicom na ukupno 54 godine zatvora. Najvišu kaznu od 19 godina dobio je Stjepan Ringwald (50) iz Šibenika, kao izvršitelj ubojstva.

Jerko Pirić je kao glavni organizator osuđen na 18 godina zatvora, a i Vlado Zolota (49) iz Omiša, koji je pratio kretanje žrtve, na 17 godina. Presuda je ukinuta u srpnju ove godine i naloženo je novo suđenje na Županijskom sudu u Splitu. Trojica se terete za dogovor oko ubojstva Fistanića, koje se i dogodilo 9. studenog 2019. godine oko 13.55 sati.

Ringwald je došao svojim "Renaultom Kangoo" tog dana na parkiralište kod splitskog groblja Lovrinac gdje su ga čekali Pirić i Zolota, navodi optužnica. Sva su trojica sjeli u vozilo "Fiat Doblo" kojeg je vozio Zolota i otišli u Omiš.

Došavši pred apartman u Zolotinom vlasništvu, iz auta izlaze Ringwald i Pirić i ulaze u apartman, a nedugo zatim Pirić izlazi i dolazi do Zolote koji je sjedio u autu te nešto pričaju. Zolota potom odlazi autom, a Pirić se vraća u apartman.

image

Motociklist je ustrijelio 38-godišnjaka u glavu dok je s djevojkom jeo hranu iz fast fooda na ulazu u Omiš

Nikola Vilić/Cropix

Optužnica dalje navodi kako je Zolota pratio kretanje žrtve i javlja ovoj dvojici, a u jednom trenutku Pirić izlazi i pješke dolazi do parkiranog Zolotinog vozila dok Ringwlad u motociklističkoj kacigi sjeda na Yamahu T-Max i prati polo u kojem se nalazio Fistanić s djevojkom.

Na predjelu Slavinj, kod skretanja s državne ceste D-8 u smjeru mjesta Brzet, Fistanić je zaustavio osobno vozilo kako bi on i djevojka pojeli hranu prethodno kupljenu u fast foodu. Ringwald je, vidjevši to, dojurio na motociklu i s njegove lijeve strane kroz poluotvoreni prozor ispalio šest hitaca u glavu i vrat žrtve.

Potom bježi prema Splitu, ostavlja motor na Pazdigradu i pješice se vraća do svog vozila parkiranog na Lovrincu te odlazi u Šibenik. Uhićeni su nakon što je na Pazdigradu nađen motor s kojeg su uzeti biološki tragovi koji su otkrili poveznicu sa zločinom te pregledom snimki video nadzora s tog područja.

Nalaze se u istražnom zatvoru od uhićenja krajem 2019. godine. Jerko Pirić je bio i jedan od kolovođa štrajka glađu u Zatvoru u Splitu u ožujku 2020. godine, na početku pandemije koronavirusa.

image

Zatvor u Splitu

Nikola Vilić/Cropix

S još nekolicinom istražnih zatvorenika odbijao je hranu iz protesta zbog nepoštivanje smjernica o zaštiti od zaraze. Nakon toga su dobili sredstva za dezinfekciju i čistu posteljinu te su ih rasporedili u veće sobe, ali su organizatore štrajka kažnjeni razmještajem po drugim zatvorima.

Jerko Pirić je tada premješten u Zatvor Remetinec u Zagrebu, odakle je vraćen kada je počelo suđenje. U KBC Split su i prije sanirali rezne rane zatvorenika dovedenih s Bilica.

U ožujku ove godine žiletom se u ćeliji izrezao  M.R.(37), pritvoren zbog seksualnog nasilja prema bivšoj supruzi. Nedugo nakon što su ga pravosudni policajci smjestili u ćeliju, ubrzo su ih pozvali vikanjem i lupanjem po vratima.

U ćeliji su našli M.R.- a kako krvav leži na podu zarezan žiletom od uha do polovine vrata. Zatvorska liječnička služba odmah mu je pomogla te je prebačen na daljnju obradu u bolnicu.

I taj incident se pokušalo zataškati, a kada se saznalo za njega iz Uprave za zatvorski sustav su tvrdili kako se nije radilo o pokušaju samoubojstva.

23. travanj 2024 20:11