StoryEditorOCM
Crna kronikaUHIĆEN U MIAMIJU

Tko je boksač Goran Gogić, optužen za šverc 22 tone kokaina vrijednog milijardu eura? Bio je zaštitar braće Kličko, operacija je trajala godinama. Spominju se i balkanski karteli

Piše eda vujević/sd
3. studenog 2022. - 18:14

Crnogorski državljanin Goran Gogić (43), bivši boksač teške kategorije, koji je prošlog vikenda uhićen na aerodromu u Miamiju, neposredno uoči ukrcavanja na let za Zurich, 7. studenoga će stati pred saveznog suca u Miamiju i tada saznati hoće li mu pritvor biti produžen. Zacijelo hoće jer tužiteljstvo, čini se, ima čvrste dokaze za potvrdu svojih sumnji da je upravo on odgovoran za šverc 22 tone kokaina vrijednog više od milijardu dolara, piše Slobodna Dalmacija.

Gogić, rođen u Pljevljima, davno je prestao boksati, ali je, prema onome što je izjavio njegov odvjetnik Lawrence Hashish za CNN, bio u SAD poslovno, na godišnjoj konvenciji Svjetske boksačke organizacije koja se od 24. do 28. listopada održavala u The Royal Sonesta hotelu, u gradu San Juanu, u Puerto Ricu. Osim boksom, Gogić je, pišu neki crnogorski mediji, neko vrijeme radio i kao osiguranje braće Kličko, slavnih ukrajinskih boksača.

Odvjetnik Hashish je kazao da je uhićenje njegovog klijenta šokiralo jer je, naravno, nevin. No prema optužnici, ogromna količina kokaina zaplijenjena tijekom 2019. godine u tri navrata, na rutama koje vode od Kolumbije prema Europi, zasluga je upravo Gogića kao jednog od predvodnika cijele krijumčarske akcije. Gogić je suočen s tri različite optužnice zbog kršenja zakona o drogama u pomorskom prometu, a četvrta optužnica tiče se kriminalne urote. Minimalna kazna za svaku točku optužnice je deset godina zatvora, a moguća je i doživotna kazna.

Optužnica se čini poprilično jaka. Prema podacima dostupnim na stranicama američkog Ministarstva pravosuđa, postoji nekoliko svjedoka suradnika koji su upoznati s Gogićevom ključnom ulogom u koordinaciji sa članovima posada na brodovima kojima se švercao kokain, s investitorima i s opskrbljivačima kokainom iz Kolumbije, kao i s investitorima i vlasnicima kokaina na Balkanu, te radnicima koji su istovarali drogu u Europi. Također, postoje elektronički zapisi komunikacije unutar kriminalne hobotnice, među kojima su i zapisi sastanaka na kojima su kriminalci razgovarali o pošiljkama droge, o zapljenama i o gubicima. Postoje, navodi tužiteljstvo, i niz dokumentarnih dokaza, uključujući i fotografije Gorana Gogića na sastancima sa suradnicima, na kojima se govorilo o švercu narkotika...

Među snimljenim razgovorima su i oni koji se tiču uloge optuženog u operaciji, uključujući i njegove kontakte sa nekoliko kolumbijskih narko-trgovaca koji su ukrcavali drogu na brodove, i oni koji se tiču njegove odlučujuće uloge u odlukama kako će razne grupe investitora podijeliti troškove gubitaka zbog mogućih zapljena. Ukratko, Goranu Gogiću, boksaču ne baš visokog ranga koji je karijeru proveo uglavnom u Njemačkoj i otišao u ‘mirovinu‘ još prije dvadeset godina, crno se piše. U ringu je zabilježio 24 pobjede i četiri poraza, no pravosudni ring mu tek slijedi.

Priča počinje još u veljači 2019. kad su federalni agenti SAD zapljenili 1.437 kilograma kokaina skrivenog na brodu MSC Carlotta u luci u New Yorku. Mjesec dana kasnije zapljenjeno je 537 kilograma kokaina skrivenog u kontejneru i ambalažiranog u 13 crnih kese na palubi broda MSC Desiree u Philadelphiji. No tri mjeseca kasnije, 19. lipnja 2019. godine uslijedila je druga najveća pojedinačna zapljena droge u povijesti SAD – tada su agenti zapljenili 17.956 kilograma kokaina na palubi broda MSC Gayane, u Philadelphiji. Samo ta zapljena je vrijedila okruglo milijardu dolara. Četiri agenta su se toga lipnja ukrcala na brod i pretražila zajedničke prostorije, prostorije posade, radne površine i prostorije za teret te ispitali članove posade. Pronašli su anomalije na nekoliko sigurnosnih pečata kontejnera, otvorili ih te su u sedam kontejnera našli bale i vreće ‘karakteristične za šverc narkotika‘, navodi se u dokumentu američkog Ministarstva pravosuđa.

image
Shutterstock

Također je pronađena crna plastična kesa sa oko 48.000 eura i dolara. Nekoliko članova posade je uhićeno i procesuirano zbog distrubucije narkotika. Potom je, sve u sklopu iste operacije, zapljenila i neimenovana količina kokaina u Panami, Peruu i u Nizozemskoj.

Koja je uloga Gorana Gogića u cijeloj priči? Prema mišljenju tužitelja, on je nadgledao logistiku za nabavku kokaina iz Južne Amerike i njezin prijevoz u Europu preko SAD. On je, tvrde tužitelji, koordinirao s članovima posada transport kokaina, s narkotrafikantima u Kolumbiji i s posadama glisera koje su fizički utovarivali kokain na brodove te s radnicima na dokovima u Europi koji su primali pošiljke kokaina kad bi on stigao i iskrcavali ih s brodova.

Sam Goran Gogić, do danas, osim u boksačkim krugovima, potpuno je nepoznat čovjek. Prvi je put, kazao je CNN-u njegov odvjetnik Hashish, u životu doputovao u Sjedinjene Države upravo prošlog mjeseca, a mogao bi, bogami, tamo ostati zauvijek. Kako su ga agenti DEA-e, Domovinske sigurnosti, FBI-ja, službenici savezne službe po imenu Organized Crime Drug Enforcement Task Forces, ureda Breona Peacea, državnog odvjetnika za istočni distrikt New Yorka.., i drugi, uopće uspjeli identificirati, a pogotovo ‘namamiti‘ na njegov prvi i vjerojatno posljednji let u SAD, ne zna se. No iz svega što su priopćili, operacija je trajala godinama, u nju su bili uključeni i doušnici i skriveni suradnici i agenti na tajnim zadacima, a to da je umirovljeni boksač koji ni u domovini nema neku blistavu reputaciju uopće dobio vizu za sudjelovanje na konvenciji Svjetske boksačke organizacije u Puerto Ricu – koji je dio teritorija SAD – zanimljivo je. Nije nemoguće da je to bila dobro režirana ponuda kojoj Gogić, ‘sofisticirani trgovac drogom‘, kako ga je nazvao Wayne A. Jacobs, specijalni agent zadužen za kriminalističku službu FBI-a u Washingtonu, nije mogao odoliti.

‘Osumnjičeni je izvršavao ova krivična djela za svoju osobnu korist i za korist balkanskih kartela, za koje je švercao kokain‘, navodi Ministarstvo pravosuđa sugerirajući zapravo da je Gogić radio za sebe, ali i za nekog drugog koga američki organi reda nazivaju ‘balkanski kartel‘. To je već tko zna koji put da se kriminalne skupine iz zemalja u našem okruženju, ali i u Hrvatskoj, skupno nazivaju balkanskim kartelom koji, čini se, zauzima nevjerojatno važnu ulogu u ilegalnoj trgovini drogama, sad već na interkontinentalnoj razini. Za razliku od nekad bratskih naroda na Balkanu koji, gledano uopćeno, grcaju u međusobnoj netrpeljivosti, pripadnici kriminalnog podzemlja nemaju problema sa zadržavanjem i ‘bratstva i jedinstva‘ u gradnji i održavanju kriminalnih aktivnosti najvišeg ranga.

Narko-klanovi sa Zapadnog Balkana sve su zastupljeniji u svetskoj mreži trgovine kokainom, stoji i u prošlogodišnjem izveštaju koji su zajednički objavili Europol i Ured UN-a za drogu i kriminal. U prilog ovim tvrdnjama idu i policijske akcije u zemljama Balkana gde je zapljenjeno nekoliko tona droge u posljednjih nekoliko godina, ali i sudjelovanje kriminalaca s ovih prostora u krijumčarenju kokaina širom svijeta.

image
Shutterstock

U izvještaju "Transnacionalna hobotnica", koji je 2020. godine objavila nevladina organizacija Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, navedeno je da se većina kokaina koji se iz Latinske Amerike doprema u Europu skladišti u kontejnerima na velikim brodovima, baš kao što je slučaj i s pošiljkama Gorana Gogića. Te pošiljke smještaju se u kontejnere sa svježim voćem i smrznutom voćnom pulpom, a budući da takve pošiljke sadrže lako kvarljivu robu koja se mora brzo transportirati, na ulaznim lukama ima manje kontrole, navodi Globalna inicijativa. U izvještaju piše da "postoji širok spektar igrača sa Zapadnog Balkana, prije svega iz Albanije, Crne Gore i Srbije, koji su umiješani u trgovinu kokainom iz Latinske Amerike". Kako navodi ova organizacija, klanovi nekad rade zajedno, nekad odvojeno, ali "načelno, posluju efikasno, bez puno buke". U izvještaju se identificira i nekoliko kriminalnih organizacija koje su se bavile trgovinom narkoticima od 1990-ih godina do danas.

Spomenuti izvještaj navodi grupu Darka Šarića, koja je bila odgovorna za transport velikih pošiljki kokaina iz Latinske Amerike u Europu preko Balkana. Šarić je uhićen 2009. godine, što je omogućilo uspon notornog kavačkog i škaljarskog klana. Izvještaj spominje i grupu Sretena Jocića, poznatog kao Joca Amsterdam, koja, prema izvještaju, djeluje na Zapadnom Balkanu, u Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Turskoj i Njemačkoj, a "zadužena je za direktnu suradnju sa kolumbijskim proizvođačima i distributerima kokaina u Kolumbiji kako bi se kokain dopremio u europske luke putevima koji obuhvaćaju Kanarske otoke". Poslije hapšenja Jocića 2009. godine, navodi se, ovaj narko kartel je dodatno jačao te mu Jocin 11-godišnji boravak u zatvoru u Požarevcu nije naškodio. Navodi se i Beranska grupa čijih je nekoliko članova 2004. godine optuženo zbog krijumčarenja kokaina iz Venezuele u Srbiju, kao i nekoliko albanskih grupa organiziranog kriminala.

Čiji je igrač Goran Gogić? Crnogorski mediji tvrde da je DEA tijekom istrage došla i do imena Radoja Zvicera. Njegovo ime je spomenuto u postupku u kojem je jedan od crnogorskih članova posade broda MSC Gayane u Philadelphiji priznao krivicu na osnovi čega je i osuđen, zajedno s još osam mornara. U spisima su navedeni i podaci o pokušaju ubojstva Radoja Zvicera u Kijevu što, obzirom na navodne ukrajinske veze Gogića s braćom Vitalijem i Vladimirom Kličko, ukazuje na mogućnost da je Gogić upravo Zvicerov čovjek. Početkom rujna ove godine neki su mediji bili objavili da je u Panami ubijen Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana, koji se posljednjih godina smatra jednim od najvećih krijumčara kokaina na svijetu, no nakon nekoliko dana njegov je odvjetnik to demantirao. Zvicer je, dakle, živ, a je li Gogić njegov čovjek, ne zna se, ali će se sigurno saznati, ako ne odmah 7. studenoga kad se odlučuje o Gogićevom pritvoru, a ono sigurno kasnije, kad mu započne suđenje.

25. travanj 2024 08:29