StoryEditorOCM
Crna kronikaNERIJEŠENO UBOJSTVO

Tajna raskomadanog tijela na šetnici u Splitu: prvo je pronađena noga, tjedan kasnije trup, a onda i glava. Niti jednog otiska nije bilo, frustriranost istražitelja je rasla...

Piše PIŠE KATARINA MARIĆ BANJE/SD
3. prosinca 2022. - 08:51
Na Zenti je pronađen trup s rukama i glava, a na Žnjanu su našli nogu; Policija je objavila fotorobot muškarcaCropix, MUP

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag - na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenoj značajki, primjerice, brutalnosti ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

Prije deset godina splitsku policiju digao je na noge slučaj koji je do danas ostao neriješen, unatoč njihovim sveobuhvatnim naporima. Ne samo da se nikada nije doznao počinitelj, već je do danas ostao nepoznat i identitet muškarca čije je tijelo bilo raskomadano i skriveno na više lokacija.

Prvi dio tijela nađen je na Žnjanu 8. listopada 2012. godine, kada je jedan od šetača u jutarnjim satima ugledao PVC vrećicu iz koje se širio nesnosan smrad. U njoj se nalazila ljudska noga u poodmakloj fazi raspadanja.

Tjedan dana poslije u policiju stiže nova dojava: oko 15.30 na Zenti je prolaznik u lukobranu vidio poluraspadnuto tijelo, nije se na prvu znalo radi li se o čovjeku ili životinji. Poziva se patolog koji utvrđuje da se radi o ljudskom lešu s rukama, bez glave i nogu odrezanih u visini bedara.

image

Osim dvadesetak policajaca koji su pretraživali lukobran, u pretrazi su sudjelovali i policijski brod te dva ronioca

Nikola Vilić/Cropix

Trup je netko sabio pod lukobran i sakrio ga ogromnim kamenjem. Na teren izlaze brojni policajci, a sutradan u rano jutro stižu forenzičari te ronioci Specijalne policije. Oko 10.30, na udaljenosti od oko sto metara, našli su glavu, umotanu u novine, stavljenu u polietilensku vreću i skrivenu u lukobranu.

Dijelovi tijela i glava odneseni su na obdukciju te je odmah provedena i DNK analiza. Uzeti su uzorci iz zuba u čeljusti lubanje, zatim iz kosti lijeve nadlaktice te uzorak mišića i kosti noge. Nalaz je nedvojbeno pokazao: DNK iz svih uzoraka pripada istoj osobi. Međutim, DNK analiza nije pokazala i o kojoj osobi se radi jer se nalaz nije poklapao ni s jednim iz baze pohranjenih uzoraka, donosi Slobodna Dalmacija

Frustrirani istražitelji

Za analizu su uzeli i briseve s unutarnje strane polietilenskih vreća u kojima su nađeni dijelovi leša te je utvrđena mješavina DNK profila više osoba. Bez preklapanja s ijednim uzorkom iz baze postojećih profila.

Uzorak dobiven iz tijela poslan je i susjednim državama, ali ni njihova policija nije u svojim bazama imala pronađeni DNK pokojnika. U čeljusti su bila samo tri zuba, što je premalo za usporedbu sa zubarskim kartonima.

Uz ostatke tijela nije nađena odjeća koja bi možda pomogla u potrazi. Što se tiče daktiloskopskog vještačenja, s ruku leša nisu mogli izdvojiti otiske prstiju jer su papilarne linije bile uništene raspadanjem tkiva.

Na vrećama u kojima su nađeni dijelovi tijela nisu uspjeli naći ni jedan otisak prsta za usporedbu. Razina frustracije kod istražitelja sve više je rasla, pogotovo kada je obdukcijom utvrđeno da je riječ o nasilnoj smrti.

Pregledom trupa nađena je fraktura lijeve ključne kosti, zatim lom od prvog do osmog rebra s lijeve strane te od trećeg do desetog rebra s desne strane. Svi lomovi nastali su za života žrtve, u razdoblju od jedan do dva tjedna prije pronalaska tijela. Kao uzrok smrti obducent je naveo: vrlo vjerojatno ozljede prsnoga koša.

image

Naslovnica ‘Slobodne‘ u vrijeme kada su pronađeni dijelovi tijela

SD

Kako se izjasnio, mogle su nastati od mehanizma pada s visine, od udarca ili od djelovanja mehaničke sile. Međutim, kada se u jednadžbu ubroji komadanje tijela te pakiranje i skrivanje dijelova, zaključak upućuje na kazneno djelo, a ne na nesretni slučaj.

Na kostima baze lubanje nađeni su tragovi rezova, a na tijelu je napravljena “traumatska amputacija glave i obje natkoljenice nakon smrti”, ustvrdio je patolog. Zbog grubosti rezova i njihove neujednačenosti, pretpostavka je da je tijelo raskomadano sjekirom.

Stoga je za inspektore postao prioritet utvrđivanje identiteta žrtve, kako bi slijedom toga došli do drugih odgovora. Obducent je istražiteljima dao i podatke koji su im mogli pomoći u tome. U svom nalazu i mišljenju vještak sudske medicine je naveo kako se radi o muškarcu visokom od 170 do 180 centimetara, starom od 65 do 70 godina.

Nije imao vidljiva obilježja na koži, kao što su tetovaže ili specifični ožiljci. Obdukcijom je utvrdio kako je muškarac imao aterosklerozu arterija srca, bubrega i aorte.

Od vanjskih značajki naveo je da je N.N. (Nepoznat Netko, kratica koju koriste policija i pravosuđe kada je identitet nepoznat, op.a.) imao orlovski nos, sivoplave oči te obrijano lice. Čeoni dio glave bio mu je ćelav, dok je na preostalom dijelu imao kosu dugu oko dva centimetra, piše Slobodna Dalmacija. 

Prema izgledu noktiju na nogama, koji su bili dosta dugi, obducent je zaključio da je bio ili slabo pokretan ili nepokretan. Napravljen je fotorobot koji je 30. listopada objavljen u javnosti i koji su policajci nosili sa sobom kada su izlazili na teren.

Tri izdvojene dojave

U sljedećem razdoblju obavljeni su nebrojeni razgovori i obišli su niz institucija te stambenih zgrada u okolini mjesta gdje je pronađeno tijelo. Razgovarali su s predstavnicima stanara, kućepaziteljima, namještenicima i patronažnim sestrama u domovima za starije i nemoćne osobe.

image

MUP-ov fotorobot nepoznatog muškarca

MUP

Obavljeni su razgovori s više od 50 liječnika obiteljske medicine. Obišli su Crveni križ i Caritas te ustanove socijalne skrbi. Razgovaralo se s poštarima kojima su pokazivali crtež te ih pitali o primateljima naših ili stranih mirovina koji ne preuzimaju osobno novac, već netko to radi za njih.

Inspektori su otišli razgovarati i sa stanarima u Ulici Ruđera Boškovića za slučaj da se radilo o vojnoj osobi (koje su često dobivale stanove na tom predjelu). Iz razgovora i dojava građana nakon objave fotorobota pojavilo se dvadesetak mogućih identiteta koje su policajci neumorno slijedili te su izdvojili tri slučaja: jedan u Rogoznici pokraj Šibenika, drugi u Suhopolju pokraj Virovitice te treći preko granice, u Srbiji.

U dogovoru sa Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu krenuli su istraživati i u tim smjerovima. Pokazalo se da su sve tri osobe pokojne i sahranjene na grobljima već prije, tako da ni jedna od njih ne može biti nepoznati muškarac.

Četiri godine trajalo je istraživanje i ispitivanje, nakon čega 2016. godine više nije ostao ni jedan trag kojim bi mogli krenuti te istraga ulazi u fazu hibernacije. U međuvremenu su ostaci tijela sahranjeni bez imena i prezimena.

’Trag’ astrologinje

Dvije godine nakon toga, mailom se javlja ženska osoba iz Splita, s područja Mertojaka, uz tvrdnje kako ostaci tijela pripadaju osobi rođenoj 27. ožujka 1946. godine, uz napomenu kako je “orlovski nos dovoljan za prepoznavanje”. Nada kako se radi o korisnom tragu ugasla je ubrzo nakon što je stigao novi mail da je muškarac rođen od ožujka do 10. travnja iste godine, a možda i 1947. godine.

image

Pronađena glava je bila umotana u novinski papit i stavljena u polietilensku vreću

Nikola Vilić/Cropix

Istražitelji ubrzo shvaćaju kako se radi o samoprozvanoj vidovnjakinji, narodski “gatari”. Ona je slala podatke za koje je “primjenom astroloških metoda u kriminalistici” procijenila da su točni. U posljednjem javljanju početkom prošle godine zvijezde su joj ustvrdile da je nepoznati muškarac rođen 1941. godine, a nakon toga se nije više oglasila. Poslali smo upit o neriješenom slučaju PU splitsko-dalmatinskoj.

– Policijski službenici i dalje poduzimaju mjere i radnje iz nadležnosti policije kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti u događaju – naveli su u odgovoru.

Slučajem se bavi Služba općeg kriminaliteta čiji je voditelj, koji je obnašao funkciju u vrijeme pronalaska dijelova tijela, otišao u mirovinu. Hoće li novi voditelj Službe riješiti tajnu staru deset godina ili će nearhivirani slučaj predati svom nasljedniku, pisat ćemo u nekom novom feljtonu.

19. travanj 2024 09:47