StoryEditorOCM
Crna kronikapočelo suđenje

Splitski kardiokirurg kaže da nije kriv za primanje mita od supruge pacijenta koji je preminuo. No postoji i snimka...

Piše PSD.
26. siječnja 2023. - 11:56
Split, 260123. Sudjenje kardiokirurgu Cristijanu Bulatu za primanje mita. Na fotografiji: Cristijan Bulat.Duje Klaric/Cropix

- Ne smatram se krivim - kratko je u četvrtak u sudnici Županijskog suda u Splitu kazao splitski kardiolog dr. Cristijan Bulat nakon što je Natalija Petković, zamjenica ravnateljice USKOK-a, na početku suđenja pročitala optužnicu kojom ga se tereti za primanje tri tisuće eura mita. Bulat još ima u tijeku i postupak u istom slučaju, ali zbog nesavjesnog liječenja, pred splitskim Općinskim sudom.

USKOK-ova optužnica podignuta još u listopadu 2019., a potvrđena u veljači 2020. godine tereti ga da je u razdoblju od 8. do 16. studenoga 2018. godine u Splitu, kao pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Split i ujedno kardiokirurg-operater, pacijentu Ivici Adžaipu koji je 22. listopada 2018. godine zaprimljen na liječenje te mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija, tek 8. studenoga 2018. godine kazao da je u kritičnom zdravstvenom stanju i da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti.

Tada mu je rekao, iako je znao da je pacijentu potreban žurni operativni zahvat, da će razmisliti i naknadno mu javiti termin operacije.

No, kada je 12. studenoga 2018. od Ljubice Adžaip, supruge Ivice Adžaipa dobio tisuću eura radi žurnog obavljanja potrebnih pretraga i operativnog zahvata, liječnik je, po USKOK-u, zauzvrat odmah sutradan naložio da se nad Ivicom obavi pretraga te ga je potom i operirao.

Nakon toga je 16. studenoga 2018. od supruge primio još dvije tisuće eura. Nažalost, Ivica Adžaip je usprkos svemu preminuo, a njegova je supruga sve prijavila policiji.

USKOK-ova tužiteljica u četvrtak je opširno sudskom vijeću na čelu sa sutkinjom Teom Budimlić govorila o svim dokazima kojima će dokazati da je Bulat uzeo mito kao službena osoba, a spomenula je, uz ostalo, da je Bulat, kad je dogovarao da će u Dugopolju vratiti primljeno mito Ljubici Adžaip, koristio novu SIM karticu u mobitelu što dokazuje, prema USKOK-u, da je bio svjestan protupravnosti svojih radnji.

- Od trenutka kad je pacijent Adžaip smješten na Zavod, nije bilo niti jednog medicinskog propusta prema njemu, a niti ljudskog i medicinskog propusta mog klijenta. Ovdje nema kaznenog djela primanja mita i to ćemo dokazati - ustvrdio je liječnikov odvjetnik Vinko Ljubičić.

USKOK je također zatražio i da sud, kad bude donio presudu, utvrdi i oduzme od članova liječnikove obitelji protupravnu imovinsku korist od preko tri i pol milijuna kuna. Zanimljivo je, pak, da je u službenim podacima navedeno, a on je to i potvrdio, da je vlasnik manjeg stana u Zadru, a mjesečna primanja kao liječnika u KBC-ću Splitu su mu od 24 do 25 tisuća kuna.

USKOK smatra da Bulat ne može dokazati da je zakonito stekao dvije nekretnine, stan od stotinjak četvornih metara u Splitu koji je vrijedan oko tri milijuna kuna i formalno je u vlasništvu njegove supruge i jedan manji stan u Zadru vrijedan oko pola milijuna kuna čiji je on vlasnik.

Prim. dr. sc. Cristijan Bulat i dalje radi u splitskom KBC-u, no ne više kao pročelnik, odnosno voditelj Odjela, već kao specijalist opće kirurgije.

Jedan od ključnih dokaza oko kojeg su se dugo lomila koplja da bi ga Vrhovni sud naposljetku priznao kao zakonit jest i snimka razgovora liječnika i Ljubice Adžaip. Vrhovni je sud zaključio da "kada se uzme u obzir da je primanje mita liječnika, osobito na način kako je to bilo u konkretnoj situaciji, pogibeljnije od primanja mita u nekim drugim profesijama, očito je da postoji jasan interes hrvatskog društva za vođenje ovog kaznenog postupka te eventualnog kažnjavanja počinitelja..."

- Okrivljenikova prava nisu neprikosnovena u situaciji kada se protiv njega vodi kazneni postupak za teško kazneno djelo, a interes kaznenog progona i kažnjavanja počinitelja preteže nad povredom njegova prava. Okrivljenik liječnik – kardiokirurg je, unatoč činjenici da posao obavlja profesionalno i za njega prima plaću, prema Kodeksu liječničke etike bio dužan svoj posao obavljati stručno i etički ne iskorištavajući pacijenta ni materijalno ni emotivno ni tjelesno.

No, on je od obitelji pacijenta tražio mito, i to u dva navrata, pri čemu je u trenutku sklapanja sporazuma radi dobivanja mita prvo odugovlačio s operacijom, a potom je istu nudio kao uslugu koju je inače ovlašten izvršiti... Obitelj pacijenta, sada pokojnog, doveo je u situaciju da moraju platiti za liječničku pomoć koja im pripada i bez dodatnih plaćanja - ustvrdio je tada Vrhovni sud.

Suđenje se nastavlja krajem ožujka.

16. travanj 2024 13:34