StoryEditorOCM

‘Splitska vampirica‘ osuđena, prijeti joj zatvor ako u roku od dvije godine ne vrati milijunski iznos: ‘Žalit ću se, tko god nešto pokušava kod nas raditi ispadne veliki gubitnik! Naše su greške bile nenamjerne‘

Piše V.U., PSD
20. svibnja 2022. - 11:18

Posrnula poduzetnica i reality zvijezda Olja Einfalt Mihovilović, poznatija i kao 'splitska vampirica', na Županijskom sudu u Splitu danas je osuđena po tri od pet točaka optužnice i mora vratiti veliku svotu novca u roku od dvije godine, jer će u suprotnom završiti u zatvoru. 

Preciznije, dobila je 10 mjeseci zatvora za prvu točku optužnice (po kojoj su ona i suprug milijun i 121 tisuću kuna zadržali za sebe). Šest mjeseci joj je izrečeno zbog druge točke optužnice (utaja poreza, 35.000 kuna na štetu države, dok je na račun treće točke (utaja poreza od 489.000 kuna) dobila šest mjeseci.
Izrečena joj je jedinstvena kazna od jedne godine zatvora koju neće odslužiti ako u roku od 5 godina ne napravi novo kazneno djelo. No, dobila je i obvezu da u roku od dvije godine vrati spomenute svote, koje sveukupno prelaze 1,6 milijuna kuna.

Za još dvije točke optužnice (umanjenje stečajne mase na račun vjerovnika i za sporni poslovni prostor) oslobođena je krivnje. Također, treba podmiriti i troškove postupka

"Žalit ću se! Nisam zadovoljna jer smo puno radili, a na kraju ispada da tko god je u našem gospodarstvu nešto radio i pokušavao na kraju ispada veliki gubitnik, kao ja i moj suprug. Nismo jedina firma koja je u doba recesije imala ovakve probleme!", kazala je nakon presude Olja Einfalt Mihovilović.

"Željela bih da se promijeni situacija u našem društvu... Bili smo iluzionisti, vjerovali da možemo, ali na kraju smo se zapetljali i napravili greške za koje nismo bili direktno krivi, ali zato ćemo se žaliti", dodala je. 

"Upali smo u probleme, bili u panici, radili veliki broj nehotičnih grešaka, nismo se htjeli obogatiti, nego spasiti radna mjesta", rekla je Olja Einfalt Mihovilović.

Presudu u slučaju 'Skandal' izrekla joj je sutkinja Ivona Rupić, a izmijenjena optužnica županijskog Državnog odvjetništva teretila je Einfalt Mihovilović po pet točaka.

Suđenje dugo sedam godina. Splitska ‘vampirica‘ danas doznaje presudu: Očekujem da ću biti slobodna žena, ne smatram se krivom, a ako me zatvore žalit ću se Vrhovnom Sudu!‘

Prvo, kao što smo pisali, da je zajedno s pokojnim suprugom Markom Mihovilovićem od siječnja do prosinca 2009. godine, kao član firme Kasteli d.o.o., kako bi sebi pribavili veliku nepripadnu imovinsku korist, uzimala novac s računa firme iako je znala da su blokirani. Dijelom su plaćali dobavljače, no negdje oko milijun i 121 tisuću kuna su zadržali za sebe i u poslovnim knjigama firme su to evidentirali na kontu pozajmica pa su tako oštetili tvrtku.

Dalje, druga točka tereti je za neistinito prikazivanje jednog računa navodno izdan 2. siječnja 2008. godine firmi Ernest Mot d.o.o. od oko 195 tisuća kuna, za isporuku robe do koje nikad nije došlo. Temeljem tog računa su, stoji u optužnici, koristili pretporez od oko 35 tisuća kuna i prikazali manju osnovicu za obračun poreza čime su državu oštetili za nešto više od 67 tisuća kuna.

Treća točka optužnice je 'najizdašnija' što se tiče štete. Njome se terete da su, želeći državi uskratiti porezna davanja, u poslovnim knjigama i prijavama PDV-a prikazali manju vrijednost robe isporučene tvrtki Similis d.o.o. i tako su za preko milijun i 242 tisuće kuna umanjili osnovicu za obračun PDV-a odnosno nisu obračunali i uplatili državi nešto manje od 286 tisuća kuna PDV-a. Tim i drugim makinacijama su, po toj točki, državu oštetili za nešto više od 489 tisuća kuna neplaćenih poreza.

Nadalje, nije kao članica uprave Kasteli d.o.o. u bilanci i knjigama, a znajući da je firma pred raspadom i stečajem od 20. ožujka 2009. godine, u razdoblju od 1. siječnja do 25. listopada 2010. godine, prikazala potraživanja od preko šest milijuna i 700 tisuća kuna prema domaćim kupcima i gotovo pet milijuna kuna prema inozemnim kupcima. Kako bi smanjili stečajnu masu firme i šanse vjerovnicima kojima su dugovali da se naplate, oni su ta potraživanja proglasili zatvorenim.

Tako su, smatra županijsko Državno odvjetništvo, oštetili stečajne vjerovnike za više od 11 milijuna i 630 tisuća kuna.

I naposljetku, terete je i da je sa suprugom oštetila i tvrtku Mercator-H d.o.o. za preko dva milijuna i 350 tisuća kuna jer su im lažno obećavali da će im od kolovoza 2008. do listopada 2010. godine plaćati zakup za tri poslovna prostora u Splitu, Zadru i Puli iako su znali da nemaju novca za to.

Kad je firma Mercator-H raskinula ugovore o zakupu, oni su ih i dalje držali u zabludi obećavajući da će platiti zakupninu što nikad nisu napravili pa su oštetili Mercator-H za više od dva milijuna i 350 tisuća kuna.
 

19. travanj 2024 12:33