StoryEditorOCM
Crna kronikaPrestrašno

Samoprozvani aktivist pretukao 88-godišnjeg oca: ‘Nazvao me i rekao da ga je sin prebio, imao sam što i vidjeti...‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
21. ožujka 2023. - 08:09

Zagrepčanin Nikola S. (45), koji za sebe kaže da je aktivist nevladinih udruga bez prihoda, suočio se s optužnicom tužiteljstva zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda 88-godišnjem ocu Juri. No, njegov otac pravosudni epilog dočekati neće. Preminuo je nepuna dva mjeseca nakon hospitalizacije, a obdukcija je pokazala da je razlog akutna upala dišnih putova i obostrana upala pluća, piše Jutarnji list.

Nemile scene, smatra tužiteljstvo, odvijale su se od 3. do 14. srpnja 2022. u obiteljskoj kući u Zagrebu u kojem su obojica muškaraca živjela. S ciljem da ga teško povrijedi, Nikola S. je udario oca dva puta šakom u glavu, a dok je nesretni umirovljenik ležao na podu na leđima, te se zbog starosti i iznemoglosti nije mogao opirati, sin mu je pritisnuo nogu na tijelo točnije na rebra nanijevši mu niz ozljeda – od natučenja glave u vidu kontuzijskog otiska na licu te prijeloma tri desna rebra i natučenja prsnog koša.

Susjed nazvao policiju

Za strahote u četiri zida se doznalo nakon što je jedan susjed okrenuo broj policije navodeći tog 14. srpnja u 14.32 sati da starijoj muškoj osobi prezimena S., koja kroz prozor doziva pomoć, prijeti sin.

Optužbe o premlaćivanju oca Nikola S. je odmah odbacio istaknuvši pritom da je njegov otac duševni bolesnik koji boluje od paranoidne shizofrenije i unazad 20 godina skuplja smeće po kući i fekalije.

- U zadnje vrijeme se stalno rušio zbog slabih koljena. Pa se u lipnju 2022. zvala Hitna da mu ih zavije jer sam ga našao na podu. Tjelesne ozljede koje je otac imao su posljedica svih padova tih zadnjih mjeseci. Nikada ga nisam udario a kamoli mu nogom stao na prsa. Nisam mu stavljao ni nož pod vrat a niti sam mu prijetio – branio se optuženi aktivist.

Susjed D.N. otkrio je da ga je umirovljenik Jure S. nazvao rekavši mu da ga je sin dan ranije pretukao. Otišao je k njemu i imao što vidjeti.

- Jure je bio u potpunom strahu. Jedva je govorio jer je imao ozlijeđen vrat kao posljedica gušenja. Rekao mi je i da ga je sin napao i bacio na pod te stisnuo lijevom nogom dok ga je drugom nogom tukao po leđima i po glavi – ispričao je susjed D.N. koji je i pozvao Hitnu pomoć. Vremešni Jure je ambulantnim vozilom prevezen u KB Sveti Duh gdje su mu utvrdili teške tjelesne ozljede, a nakon čega je na daljnje liječenje upućen u dugorešku bolnicu.

Drugi susjed K.A., koji je okrenuo pak broj policije, prisjetio se da je hodajući prema autobusnoj stanici uočio na prozoru kuće starijeg susjeda kako ga zaziva da nije dobro i da zove policiju.

‘Rekao je da mu sin prijeti...‘

- Rekao sam mu da ću zvati Hitnu ako mu nije dobro, ali on je rekao da mu nije dobro jer da mu sin prijeti pa da zato treba pomoć policije. Nazvao sam svoju majku i pitao zna li išta o tom susjedu pa mi je rekla da koliko je čula, imaju nesuglasice, tako da sam policiju nazvao – kazao je K.A.

Analizirajući medicinsku dokumentaciju pokojnog umirovljenika, sudsko-medicinski vještak je utvrdio da kontuzijski otisci na licu koje je on imao, u pravilu nastaju kao posljedica udarca stisnutom šakom a za što su potrebna dva udarca zadana silom slabijeg intenziteta.

Za prijelome rebara se pak navodi da su nastali kao posljedica djelovanja tupe sile u gornjem dijelu desne strane prsnog koša. A s obzirom da su gornja rebra bila prelomljena na najzavinutijem dijelu, to upućuje na primjerice pritisak noge druge osobe dok oštećeni leži.

Vještak u svom nalazu i mišljenju navodi kako lokalizacija i značajke ozljeda nisu tipične za nastanak padom te bi uslijed učestalih padova bilo za očekivati više ozljeda koje su različite starosti, osobito na isturenim dijelovima tijela poput čela, brade, koljena i laktova, a što kod žrtve nije bilo opisano u dokumentaciji. Rezime vještačenja je da ozljede koje je zadobio 88-godišnjak, nisu mogle nastati uslijed padova zbog slabosti koljena i kralježnice kao što je to tvrdio optuženi.

18. travanj 2024 07:05