StoryEditorOCM
Crna kronikaCrnogorski rat

Pripadnik zloglasnog škaljarskog klana, uhićen u Podstrani, ne želi iz Hrvatske. Iz splitskog zatvora poručuje: ‘Tužitelj je mafijaš, ubit će me‘. Čeka se odluka ministra

Piše vladimir urukalo/sd
23. prosinca 2022. - 07:11
Zaplijenjeni kokain - crnogorska mafija najveća je krijumčarska organizacija i distributer droge u regijiBožo Radić/Cropix

Već nekoliko mjeseci u splitskom zatvoru odluku o izručenju Crnoj Gori čeka Vladan Mijušković, 37-godišnjak iz Nikšića, koji je krajem rujna ove godine uhićen u Podstrani po međunarodnoj tjeralici koju je za njim krajem siječnja ove godine raspisao Viši sud u Podgorici zbog sumnje da je, kao pripadnik zloglasnog “škaljarskog klana”, sudjelovao “u stvaranju kriminalne organizacije”, piše Slobodna Dalmacija.

U okolici Splita uhićen pripadnik zloglasnog škaljarskog klana! Živio je u iznajmljenom apartmanu, a ‘pao‘ u kafiću. Kod sebe je imao veću količinu novca, doznajemo detalje

Krajem studenoga Vrhovni je sud odbio Mijuškovićevu žalbu i potvrdio odluku splitskoga Županijskog suda o izručenju, tako da se sad još jedino čeka odluka, odnosno potpis ministra pravosuđa Ivana Malenice, o kojem ovisi hoćemo li crnogorskoga kriminalca zadržati u našem zatvoru ili ga poslati u njegovu zemlju.

image

Ivan Malenica

Dragan Matić/Cropix

Zvicerov ‘kavački klan’

Od samog uhićenja Mijušković tvrdi da, ako bude izručen, neće imati pravično suđenje i da će i njegova i sigurnost njegove obitelji biti ugrožena, a u svojim je apelima hrvatskim vlastima prije nekoliko mjeseci napominjao i da postoji “umiješanost njegovih progonitelja”, odnosno crnogorskog tužiteljstva, u korupciju.

Upravo je to govorio početkom listopada i nema sumnje da je u Hrvatskoj malo tko vjerovao riječima pripadnika zloglasnoga klana. A onda je dva mjeseca poslije, točnije 10. prosinca ove godine, u akciji crnogorskog tužiteljstva uhićen i u istražni zatvor spremljen upravo čovjek koji je protiv Mijuškovića i pokrenuo istragu – specijalni tužitelj Saša Čađenović.

Njegovi ga dojučerašnji kolege sumnjiče da je u drugoj polovini 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju je na teritoriju Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Europe, Azije i Australije stvorio zloglasni Radoje Zvicer. A ta je organizacija tzv. kavački klan zakleti neprijatelji klana kojem pripada MIjušković.

Mjesec dana prije Čađenovićeva uhićenja, Vrhovni sud RH je u svojoj odluci kojom potvrđuje izručenje, uz ostalo, napisao da su tvrdnje da će mu u Crnog Gori u slučaju izručenja biti ugrožen život zbog sukoba između tzv. škaljarskog i kavačkog klana paušalne i ničim potkrijepljene.

’Pokrivao’ podzemlje

– Svoje navode, barem za sada, nije učinio realnim i konkretnim. Osim toga radi se o izručenju u državu u kojoj vrijede pravni standardi koji su vrlo slični onima koji vrijede u Republici Hrvatskoj i gdje institucije pravne države funkcioniraju i postupaju u skladu s važećim zakonskim propisima, tako da će izručeniku zasigurno, kao osobi protiv koje se vodi kazneni postupak, biti zagarantirana osobna sigurnost i zaštita te sva prava koja ima kao okrivljenik – stoji u odluci Vrhovnog suda, u kojoj se napominje da “konačno rješenje kojim se dopušta ili ne dopušta izručenje donosi ministar pravosuđa pa je evidentno da će se prigodom donošenja te odluke cijeniti okolnost i navodnog straha izručenika za vlastiti tjelesni integritet i život”.

image

Vladan Mijušković zasad je u zatvoru na splitskim Bilicama

Paun Paunovic/Cropix

Nakon uhićenja “specijalnog tužioca” Čađenovića ispada da Mijuškovićeve tvrdnje ipak nisu bile toliko paušalne i nepotkrijepljene i da je vrlo dobro znao što i zašto govori.

– Čađenović je kao specijalni tužitelj prihvatio izvršavati naredbe i uputstva organizatora, koja su mu prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, tako što će prikrivati izvršitelje najtežih kaznenih djela i što neće pokretati postupke protiv njih, a okrivljene Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Dragana Kneževića i Radoja Živkovića će predstavljati kao NN osobe iako mu je bio poznat njihov identitet. Svjesno je izbjegavao da kazneno goni Radoja Zvicera, organizatora kriminalne organizacije i istaknute članove Duška Roganovića, Petra Lazovića, Ljuba Milovića, Radoja Živkovića, Nikolu Spasojevića, Slobodana Kašćelana, Milana Vujotića, Dragana Kneževića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića... – tvrde, među ostalim, crnogorski tužitelji za svoga nekadašnjega kolegu.

Žmirio na zlodjela

Terete ga da je “sušio” prijave za šverc droge, “žmirio” na ozbiljna kaznena djela te da je zatajio izvješće Europola koje je sadržavalo kriptiranu komunikaciju Zvicera i njegovih podčinjenih. Naravno, Čađenović je sve te optužbe negirao i naveo da nema veze sa Zvicerom i da nije pripadnik njegova klana. Kazao je i da je u posljednje dvije godine procesuirao desetke pripadnika “kavačkog klana” zbog raznih kaznenih djela.

image

Hrvatska policija uhitila je Mijuškovića na temelju međunarodne tjeralice

Marko Todorov/Cropix

No jedan od argumenata specijalnog tužitelja koji je otvorio istragu protiv svoga dojučerašnnjega kolege jest i nadzirana komunikacija koju je Zvicer imao s Kašćelanom i Lazovićem. U njoj se govori o Dušku Roganoviću kojeg je svjedok pokajnik baš Čađenoviću prokazao kao glavnog organizatora teškog ubojstva izvjesnih Mrve i Kića, kazavši da je Roganović u kriptiranoj komunikaciji imao nadimak “Animal”. No Čađenović je nakon istrage podignuo optužnicu protiv drugih osoba, ali ne i Roganovića. O tome je Lazović poslao poruku Zviceru u kojoj stoji: “Izvukli smo iz prijave Duška, da znaš to ti nisam rekao...”, a onda je Zvicer poslao poruku Kašćelanu da je “završio Dulu da ga ne hapse”, da bi ovaj odgovorio: “Odlično, đe će s njim u zatvor onakvim, ne daj Bože...” 

 

20. travanj 2024 12:56