StoryEditorOCM
Crna kronikaLUMBARDA

Požar na području Lumbarajskog Račišća

Piše Dora Mikelić Foto: Katarina Slejko, Laura Drušković, Ante Vojvodić, Antonio Petrović
22. kolovoza 2017. - 21:20

Danas oko 15:30 sati na području Lumbarajskog Račišća u Lumbardi buknuo je šumski požar nadomak obiteljskih kuća. Na intervenciju su odmah došli dežurni vatrogsci DVD-a Korčula i DVD-a Lumbarda, a ubrzo su im se pridružili i vatrogasci DVD-a Smokvica, DVD-a Blato te veliki broj mještana. Požar je lokaliziran i pod nadzorom, uzrok požara je nepoznat.

Prvi poziv o požaru tek nekoliko desetaka metara od obiteljskih kuća u Lumbarajskom Račišću, u DVD-u Korčula zaprimljen je nešto nakon 15:30 sati. Vatrogasci stali u obranu obiteljskih kuća tek dvadesetak metara udaljenih od požara, a zbog jakog maestrala postojala je opasnost da se požar proširi šumom prema predjelu Glogovca i Defora pa je zapovjednik DVD-a Korčula Žitomir Lozica pozvao u pomoć i ostale otočke DVD-ove.

„Požar je buknuo uz kuće, uzrok nam je još uvijek nepoznat. Zbog jakog maestrala pozvali smo pojačanje iz Smokvice i Blata. Na požarište je u najkraćem mogućem roku došao veliki broj vatrogaca, iz DVD-a Blato jedan terenac s četiri vatrogasca, iz Smokvice jedna cisterna s tri vatrogasca, iz Lumbarde jedan terenac sa sedam vatrogasaca te iz Korčule jedan terenac, tri cisterne i osamnaest vatrogasaca“. – ispričao nam je Žitomir Lozica.

Požar je gasilo ukupno 32 vatrogasca sa tri terenca i četiri cisterne ali i veliki broj mještana Lumbarde te članova Torcide Korkyra koji su ubrzo izašli na teren pomoći vatrogascima u obrani kuća. Kako doznajemo od zapovjednika Lozice, izgorilo je otprilike 80 x 50 m2 šume i niskog raslinja, veće štete nema, ali požar se još uvijek ne može proglasiti izgašenim te ostaje pod nadzorom dežurnih vatrogasaca.

20. travanj 2024 11:33