StoryEditorOCM
Crna kronika‘Pali‘ u pločama

Metkovac o krijumčarenju 56 kg kokaina: Rekao mi je da idemo po paket, nisam znao o čemu se radi; Svjedočio i zagrebački poduzetnik: Tog čovjeka nisam u životu vidio

Piše Vladimir Urukalo/sd
20. siječnja 2022. - 19:13

– Gorana Bebića nikad u životu nisam vidio niti sam znao da će on tog dana biti tamo. Ne želim zvučati bahato, ali pristao bih i na poligraf samo da se to potvrdi. Nas dvojica niti jedne jedine riječi nismo razmijenili sve dok se nismo sreli na hodniku u USKOK-u Split nakon što smo uhićeni, piše Slobodna Dalmacija.

– Ja sam tada komunicirao jedino s Anđelkom Oršulićem, i to preko kriptiranih telefona, a imali smo i dva voki-tokija, no nismo stigli pričati jer smo uhićeni – kazao je u utorak na splitskom Županijskom sudu zagrebački poduzetnik Oliver Čokara u postupku koji se vodi protiv Gorana Bebića iz Metkovića.

Čokara se nedavno nagodio s USKOK-om na šest i pol godina zatvora, a izrečena mu je i sporedna novčana kazna od milijun i pol kuna, koju je već uplatio.

Doveden je kao svjedok iz kaznionice u Lepoglavi, a osuđen je zbog krijumčarenja 56 kilograma kokaina iz Ekvadora. Droga je nađena u Luci Ploče u ožujku 2021. godine, a osim Čokare, tada su uhićeni i Bebić te Oršulić. Ovaj potonji također se nagodio s USKOK-om priznavši krivnju, te je osuđen na pet godina i četiri mjeseca zatvora te na 400 tisuća kuna novčane kazne.

'Kupio sam tri torbe'

Čokara je, kako je priznao nagodbom, s nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju i preuzimanje droge te je otišao u Opuzen, gdje se nešto prije ponoći ispred zgrade tvrtke "Frigo Bonsai" sastao s Oršulićem i Bebićem, kojima je dao torbe.

Čokara je ostao u svojem Audiju A4 te je preko radioveze nadzirao ulaz u prostore tvrtke pazeći da nitko ne naiđe, a Oršulić i Bebić za to su vrijeme ušli u kontejner te su akumulatorskim bušilicama skinuli metalni lim iz ležišta, izvadili drogu i stavili je u torbe koje su trebali dati Čokari.

image
Oliver Čokara
Srđan Vrančić/Cropix
– Tog sam dana u "Intersportu" u Metkoviću kupio tri sportske torbe koje sam dao Oršuliću, ali ne mogu se sjetiti točno kad. Otišao sam potom, bio je još dan, u Makarsku u hotel i navečer sam krenuo u Metković. Otvaranje kontejnera bilo je Oršulićev posao, ne znam kako ga je on trebao otvoriti – kazao je Čokara, ističući još jednom da mu je Oršulić tek tog dana rekao da će angažirati još nekoga, no da on nije imao pojma o kome se radi niti što bi ta osoba trebala činiti.

– Bušilice (kojima su Oršulić i Bebić odvrnuli vijke s lima iza kojeg je u kontejneru bio skriven kokain, nap. a.) nisu bile moje, nisam imao nikakve kriptirane telefone, moj bankovni račun dokazuje da nisam bio član nikakve zločinačke organizacije.

Oršulića sam znao s posla, pitao me je dan prije hoću li mu pomoći oko nečeg, pristao sam i nisam znao o čemu se radi. Tog je dana rekao da idemo u Opuzen, u autu je cijelo vrijeme bio pri mobitelu, a onda mi je rekao da trebamo uzeti neki paket. No, tek kad smo ušli u kontejner vidio sam da se radi o kokainu. Sve je ovo loše utjecalo na moje zdravlje i moju obitelj, nedostaju mi djeca, a nikad dosad nisam imao nikakav kontakt s drogama – kazao je u svojoj obrani Bebić.

Na pitanje suca Dinka Mešina zašto nije otišao kad je vidio o čemu se radi, kazao je da nije stigao jer su uhićeni minutu-dvije nakon što su skinuli lim iza kojeg je bila skrivena droga. Iz njegova je iskaza jasno i kako je prvotna količina kokaina, o kojoj se pisalo nakon uhićenja, s 72,9 kilograma "pala" na 56 kilograma, koliko stoji u optužnici USKOK-a.

– Pa nešto smo uspjeli staviti u torbu. U mojoj je nađeno četiri kilograma, od čega je tri kila bila riža, a samo jedan kilogram droge – kazao je Bebić sudskom vijeću.

24. travanj 2024 01:08