StoryEditorOCM
Crna kronikaKRAĐA U NALJEŠKOVIĆEVOJ

Mesar iz Zenice obnavljao stan u zidinama i ‘počistio‘ spavaću sobu od novca i nakita. Ukradenu zlatninu prodao, ali se preračunao

Piše Ahmet Kalajdžić
6. prosinca 2021. - 11:45

Zbog počinjene teške provalne krađe u stanu u Nalješkovićevoj ulici u povijesnoj jezgri Dubrovnika, nezaposleni mesar M.P. (43) iz bosanskohercegovačkog grada Zenice pravomoćnom je presudom dubrovačkog Općinskog suda proglašen je krivim i osuđen na vremensku kaznu od osam mjeseci zatvora.

Uvažavajući okalotne okolnosti, među kojima su i iskreno kajanje okrivljenika, sud je vremensku kaznu preinačio u uvjetnu s rokom kušnje od dvije godine, tijejkom kojeg razdoblja osuđeni M.P. ne smije počiniti ni jedno novo kazneno djelo kako mu se vremenska kazna ne bi "aktivirala".

Iznoseći svoju obranu, optuženi je u cjelosti priznao navode iz optužnice te izrazio žaljenje, navodeći kako će obeštetiti vlasnika, za što će mu trebati dva- tri mjeseca da prikupi novac.

Dokaznim je postupkom utvrđeno kako je početkom ožujka ove godne, radeći na renoviranju stana u vlasništvu A.M. u Nalješkovićevoj ulici, u povijesnoj jezgri Grada, optuženik iskoristio odsutnost vlasnika koji mu je povjerio izvođenje radova. Naime, nogom je potisnuo zaključana vrata spavaće sobe gdje je pretragom našao 5.000 kuna u raznim apoenima kao i nekoliko komada zlatnog nakita. Bila su to tri zlatna privjeska, po jedan prsten od bijelog i žutog zlata, po dvije vere od bijelog i žutog zlata, te više komada zlatnih naušnica.

Zlatninu je potom prodao u jednoj od poslovnica tvrtke "Aurodumus" za samo 1.550 kuna, ali je utvrđeno kako je stvarna vrijednost zlatnine deset puta veća, odnosno 15 tisuća kuna. Time je, uljučujući i nezakonito prisvojeni novac, vlasnika stana oštetio za ukupno 20 tisuća kuna.

Izričući navedenu kaznu, sud je, odgovarajući, na imovinskopravni zahtjev oštećenika, okrivljeniku propisao i obvezu prema kojoj mora u roku od šest mjeseci oštećenom isplatiti pričinjenu štetu od 20 tisuća kuna. Također, mora platiti i 400 kuna paušalnih sudskih troškova te o tome sudu dostaviti pisani dokaz.

Istom je presudom okrivljeniku ukinut i istražni zatvor.

   

18. travanj 2024 04:30