StoryEditorOCM
Crna kronikaINSPEKCIJA RADA IZNENADILA

GRADILIŠTE PELJEŠKOG MOSTA Kineski radnici privedeni zbog rada na crno!

6. srpnja 2019. - 16:01
Inspekcija rada zatekla je jučer deset državljana NR Kine na gradilištu Pelješkog mosta bez valjanih radnih dozvola, zbog čega su privedeni u prekršajni sud u Metkoviću i novčano kažnjeni.

Sankcioniran je i njihov poslodavac, tvrtka China road and bridge corporation (CRBC), koja izvodi radove na ovom infrastrukturnom objektu od strateškog značaja za Hrvatsku.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o klasičnom primjeru rada na crno koji, posebno od početka turističke sezone pojačano nadzire Državni inspektorat. Pod inspekcijski nadzor je tako uz ugostiteljske objekte i trgovine,došlo i gradilište Pelješkog mosta.

Da je inspekcija rada postupala na gradilištu Pelješkog mosta, potvrdili su nam u PU Dubrovačko-neretvansko, no pojasnili su da su djelatnici policije samo asistirali inspektorima te da nije bilo nikakvih privođenja radnika zatečenih u radu na crno odnosno bez valjane radne dozvole.

Njima su oduzete putovnice kao mjera osiguranja te su upućeni na prekršajni sud, izvijestila je glasnogovornica PU Dubrovačko-neretvanske, Davorka Bečić.


Pod pojmom rada na crno se, podsjetimo, podrazumijeva nezakonito postupanje poslodavca koji s radnikom prije početka rada nije sklopio ugovor o radu, odnosno radniku nije uručio pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru. Rad na crno je i ako poslodavac radnika nije prijavio za obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme.


U prekršaju su i poslodavci koji su zaposlili stranog državljana ili poslodavac koji koristi rad stranca protivno odredbama Zakona o strancima kojima je utvrđena obveza ishođenja poslovne ili radne dozvole. Upravo je zbog ovog posljednjeg kažnjen je kineski poslodavac koji izvodi radove na Pelješkom mostu.

Prema Zakonu o strancima, za poslodavca kazna može iznositi od 50 do 100 tisuća kuna za svakog ilegalno zatečenog stranog državljanina bez valjane radne dozvole. Jednako tako, zatečeni stranac bez radne dozvole može se kazniti novčanom kaznom od 7 do 10 tisuća kuna. Iz svega proizlazi da je tvrtka CRBC minimalno platila 500 tisuća kuna kazne jer su na gradilištu radili radnici bez valjanih radnih dozvola.

Stranci koji u Hrvatskoj rade na temelju radne dozvole imaju zajamčena osnovna prava iz radnog odnosa u istom opsegu kao i domaći radnici, a na temelju propisa radnog prava. Na njih se primjenjuju odredbe o najduljem trajanju radnog vremena od 40 sati na tjedan, o trajanju tjednog i godišnjeg odmora, o najnižoj plaći i o prekovremenom radu.


Poslodavac koji radno angažira stranca obvezan je osigurati mjere zaštite na radu i zdravstvene uvjete kao I za domaće radnike. Radne dozvole se izdaju na određeno vrijeme, najdulje do godinu dana, a samo iznimno u trajanju do dvije godine, pojasnili su nam pravni stručnjaci.




 
18. travanj 2024 21:02