StoryEditorOCM
Crna kronikaIZREČENA PRESUDA

Evo kakve je Županijski sud u Dubrovniku dodijelio kazne Mariju Umičeviću i Lovri Šunjiću nakon što ih je proglasio krivima za ubojstvo Igora Talijančića u Rogotinu

Piše Ahmet Kalajdžić
22. studenog 2022. - 14:55

Presudom Vijeća Županijskog suda u Dubrovniku Mario Umičević (43) iz Metkovića i Lovre Šunjić (42) iz Rogotina, koje je dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo za počinjeno ubojstvo Igora Talijančića (29), proglašeni su krivima i osuđeni na vremenske kazne, svaki na po 17 godina zatvora!

Vijeće je zaključilo kako je tijekom dokaznog postupka potvrđena optužnica ŽDO Dubrovnik i da je utvrđeno kako su 17. rujna 2020. godine u vrijeme između 15,45-17 sati, u stanu obiteljske kuće koja je vlasništvo Dunje Šunjić, Lovrine majke, dogovorno i zajednički, suoptuženici više puta Talijančića udarili tupotvrdim i oštrim predmetima u glavu i vrat. Talijančić je na taj način zadobio teške i po život opasne ozljede: penetralnu ranu glave uz prijelom svoda lubanje, ozljedu mozga, prijelom šestog i sedmog vratnog kralješka i tri ubodne rane vrata uslijed kojih je Talijančić preminuo na mjestu događaja.

image

Lovre Šunjić i Mario Umičević tijekom izricanja prresude

Božo Radić/cropix/

Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora u rasponu 5-20 godina, ali je uzevši u obzir brojne otegotne okolnosti: način počinjenja, agresivnost, ispoljeni visoki stupanj kriminalne volje sud i činjenicu da je ubijen mladi čovjek u naponu životne snage, sud pri odmjeravanju kazne odmjerio svaki od dokaza te kao olakotnu okolnost uzeo samo utvrđenu smanjenu ubrojivost, nakon čega je odredio svakom po 17 godina zatvora. Sud je osuđenim ubojicama produljio istražni zatvor, a ubrzo će, kao i njihovi branitelji dobiti pismeni izrijek presude s obrazloženjem nakon čega će u roku 15 dana na izrečenu vremensku kaznu imati pravo žalbe Visokom kaznenom sudu RH. U presudu će im se, kao već odsluženi dio kazne, priznati vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru: Umičeviću od 18. rujna 2020. do 20. svibnja 2022. godine te od 28. srpnja nadalje, a Šunjiću od 17. svibnja 2020. do 20. svibnja 2022. godine te od 3. kolovoza ove godine nadalje. Umičeviću je, prema nalazu psihijatrijskog vještačenja, izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o drogama, koja mjera može trajati maksimalno tri godine, a obojica su djelimice oslobođena naknade troška kaznenog postupka. Ipak, po pravomoćnosti presude obvezni su u roku 15 dana platiti sudski paušal od po 2.000 kuna.

image

Presudu je pročitao predsjednik Vijeća Županijskog suda, sudac Pero Miloglav

Božo Radić/cropix/

Početkom pravosudnog kaznenog postupka Umičević i Talijančić su se prvo branili šutnjom, a potom i aktivno te su tijekom obrane relativno vješto pokušali za ubojstvo optužiti nepoznatu, tajanstvenu ”treću osobu”, ali im sudsko vijeće nije povjerovalo zaključivši da su im tvrdnje u mnogim detaljima nelogične, proturječne i usmjerene isključivo ka otklanjanju kaznene odgovornosti.

Po izricanju presude predsjednik vijeća, sudac Pero Miloglav je u kratkim crtama obrazložio presudu i ukazao na utvrđene nelogičnosti te ono što je nedvojbeno utvrđeno. Posebno je naglasio činjenicu da je tijelo ubijenog Talijančića više sati bilo u kući u kojoj su bili i oni, ali nitko od njih nije pozvao policiju ni Hitnu pomoć, niti su bilo koga obavijestili. Također, Šunjić je u obrani detaljno govorio o nebitnim stvarima, a o bitnima samo ovlaš. Ukazao je i na pronađena tekstilna vlakna na okrivljenima, na nelogičnosti u tvrdnjama kako s ubijenim nisu ni kavu popili, a drugi put ističu da su se više puta nalazili u Šunjićevom apartmanu. Tijekom obrazlaganja je čak opomenuo okrivljenike da se ne okreću nego da ga pozorno prate dok argumentira izrečenu presudu o kojoj će se, uskoro, očitovati njihovi branitelji.

image

Lovre Šunjić i Mario Umičević tijekom izricanja prresude

Božo Radić/cropix/

Umičevića su branili poznati dubrovački odvjetnici Gašpar Lujak i Dragan Pištalo, a Šunjića njighov dubrovački kolega odvjetnik Ivan Ljubičić. Izricanju presude nazočio je i županijski državni odvjetnik Damir Jasprica te opunomoćenica oštećene Dunje Babić, odvjetnica Vedrana Belin.

16. travanj 2024 19:50