StoryEditorOCM
Crna kronikaOPISAN TIJEK AKCIJE |

USKOK podigao optužnicu protiv trojice krijumčara kokaina iz luke Ploče, Ekvadorac koji je sakrio drogu među banane još je nepoznat

Piše DV
18. srpnja 2021. - 11:48
S izvanredne konferencije dubrovačke policije nakon velike zapljene kokaina u Luci Ploče početkom ožujkaBožo Radić /cropix

Rekordna zapljena kokaina u luci Ploče ovog proljeća, dobila je pravosudni epilog.

USKOK je na svojim stranicama izvijestio kako je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1986., 1980.) zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. (16. 7. 2021.)

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, od ožujka 2020. do 6. ožujka 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije i Ekvadora, sukladno prethodnom planu i dogovoru, povezali u zajedničko djelovanje s nepoznatom osobom iz Ekvadora te s još najmanje jednom osobom, kupcem, radi nabave i kupovine najmanje 56.166,5 grama kokaina, a potom i njegovog krijumčarenja iz Ekvadora u Hrvatsku preko luke Ploče te njegove daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

- U realizaciji plana i dogovora, nakon što je nepoznata osoba iz Ekvadora sukladno narudžbi sakrila kokain u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče iz Ekvadora uvezlo banane, prvokrivljeni je sa za sada nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju te droge i njeno preuzimanje. U tu svrhu se odvezao iz Zagreba u Metković gdje je kupio tri torbe, a potom u Opuzen gdje se sastao s drugo i trećeokrivljenim i predao im torbe radi preuzimanja kokaina iz kontejnera i prijevoza do kupca - stoji u priopćenju USKOK-a.

Ističe se i kako je prvookrivljeni ostao u vozilu iz kojeg je radi nesmetanog preuzimanja droge putem radio veze nadzirao ulaz u prostor trgovačkog društva kako nitko ne bi prišao kontejneru, dok su drugookrivljeni i trećeokrivljeni ušli u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć akumulatorskih bušilica odstranili iz ležišta metalni lim kako bi uzeli pakete kokaina a zatim su pakete stavili u torbe kako bi ih predali prvookrivljenom koji ih je trebao predati kupcu.

U tome su ih zatekli i spriječili policijski službenici koji su od drugookrivljenog oduzeli putnu torbu s 17 paketa s ukupno 17.049,7 grama kokaina, a od trećeokrivljenog su oduzeli putnu torbu s četiri paketa s ukupno 1.001,1 grama kokaina. Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba s 23 paketa, a u prostoru rashladnog uređaja 16 paketa s ukupno 38.115,7 grama kokaina.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

18. travanj 2024 22:46