StoryEditorOCM
Crna kronikaDrama na Poljudu

Dvojica Torcidaša iza rešetaka, prijetili smrću navijačima bijesnima jer nisu mogli kupiti ulaznice. Kruži i video...

Piše vladimir urukalo/sd
24. siječnja 2023. - 15:39

Iza rešetaka istražnog zatvora na splitskim Bilicama u ponedjeljak poslijepodne završili su A.S. (35) i M.T. (37) i to zbog prijetnji izrečenih V.B.-u, M.M.-u i G.Š.-u u jednom lokalu u neposrednoj blizini stadiona Poljud, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što su oštećeni pozvali policiju, navedeni je dvojac uhićen, a po kaznenoj prijavi sumnja se da je A.S. 22. siječnja, na dan utakmice Hajduka i Šibenika, oko 11.30 sati došao u lokal zajedno s M.T. te je V.B.-u i još dvojici zaprijetio: "Smeće jedno, je...m mater tebi i njima, polomit ćemo vas svu trojicu... Ubit ću vas, znaš li ti tko sam ja?"

M.T.- a se, pak, tereti da je u istom lokalu zaprijetio V.B. riječima: "Polomit ćemo te, riješit ćemo mi tebe na svoj način, prvi put kad te vidimo blizu stadiona ili da želiš kupiti kartu, ubit ćemo te...". Nakon toga je on, po prijavi, poručio M.M.-u da će ga ubiti i prebiti ako ga vidi oko stadiona.

Najvjerojatniji povod ovome bila je činjenica da su žrtve pokušale tog dana kupiti ulaznicu za navedenu utakmicu Hajduka i Šibenika, no to nisu uspjeli jer im djelatnice na blagajni prodajnog mjesta, po nalogu kluba, nisu smjele prodati ulaznice s obzirom na službenu odluku Hajduka.

Naime, kako stoji na službenim stranicama splitskog kluba, "pravo na kupnju ulaznica za domaće utakmice, od ovog susreta (sa Šibenikom - op.a.), pa sve do kraja aktualne natjecateljske sezone imat će isključivo članovi Kluba (bez opcije slobodne prodaje zadnji dan)...".

Svoju neuspjelu kupnju i "natezanje" s djelatnicama objavili su i na osmominutnom videu koji kruži društvenim mrežama, a na čijem se kraju ističe njegova izjava. Obojica su, inače, vrlo aktivni u "Facebook" grupi koja se direktno protivi Udruzi Naš Hajduk i u kojoj je grupi i objavljen dio navedenog videa.

image
Ante Čizmić/ilustracija/Cropix

- Mi smatramo da svi navijači Hajduka, a ne samo članovi udruge Naš Hajduk, imaju pravo kupiti kartu u slobodnoj prodaji jer je takvih karata bilo i smatramo da je odluka predsjednika kluba sasvim nelegalna i radi štetu. Ovim smo putem željeli ukazati na to da reakcija navijača na ovakvu odluku postoji i da će se reakcija nastaviti i na sljedećim utakmicama dok god predsjednik Hajduka ne promijeni odluku.

Kao navijači Hajduka, koji smo u komponenti suvlasničke strukture od 66 posto od Grada Splita, imamo pravo na kupnju karata ako su dostupne u slobodnoj prodaji, a danas su bile dostupne - govori u tom javno objavljenom videu V.B., a G.Š. koji je predstavljen kao legendarni tajnik Torcide i čovjek koji je prošao sva gostovanja, kako u Jugoslaviji tako i u Hrvatskoj, kazao je da je "šokiran ovakvom odlukom predsjednika kluba koji nanosi veliku štetu Hajduku".

- Nemoguće je da bilo tko ne može doći i legalno i normalno kupiti ulaznicu za utakmicu Hajduka. Između ostalih, ja sam i suvlasnik Hajduka jer sam i dioničar. Svugdje na svijetu čovjek može doći i kupiti kartu, a u Hajduka ne može. Poručujem predsjedniku Hajduka da nitko nije vječan i da ničija svijeća nije gorila do zore - izjavio je.

Do eskalacije prijetnji očito je došlo nakon te njihove neuspjele kupnje karata nakon koje su oni otišli popiti piće u obližnji kafić.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je od suca istrage da odredi istražni zatvor A.S.-u i M.T.- u zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Obzirom da je sudac procijenio da nije za očekivati da bi okrivljenici mogli utjecati na iskaze žrtava kao svjedoka jer su oni dali svoje iskaze i podnijeli kaznene prijave, odbio je dvojicu zatvoriti zbog mogućeg utjecaja na njih.

No, zato ih je poslao na Bilice zbog opasnosti od ponavljanja djela i to zato što A.S. iza sebe već ima tri pravomoćne presude zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda te aktivni postupak pred sudom u Dubrovniku zbog sudjelovanja u tučnjavi dok M.T. ima u tijeku postupak pred Općinskim sudom u Splitu zbog teške tjelesne ozljede te je prekršajno pravomoćno osuđivan zbog kršenja javnog reda i mira.

- Dosadašnje presude i aktualni postupci koji se vode protiv okrivljenika nisu na iste utjecali u smislu da se klone daljnjeg činjenja kaznenih djela i da svoje ponašanje usklade sa zakonskim normama već naprotiv, dotični su osnovano sumnjivi da su počinili predmetna kaznena djela i to na osobito grub način, u kafiću pred većim brojem gostiju, a prema žrtvama s kojima nisu ni u kakvoj vezi - obrazložio je, uz ostalo, sudac istrage svoju odluku o određivanju istražnog zatvora.

16. travanj 2024 04:45