StoryEditorOCM
Crna kronikaStravičan zločin

Čekićem nasmrt pretukao suprugu, pa na sudu izjavio: ‘Nisam joj htio učiniti ništa nažao, između nas je vladala čista ljubav‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
29. studenog 2022. - 15:33

- Kriv sam. Teško mi je jer je između pokojne supruge i mene vladala čista ljubav i nisam joj imao namjeru učiniti ništa nažao. A tu noć na 26. ožujka 2022. legli smo oko 22.30 sati i probudio sam se oko 3 ujutro. Šetao sam oko stola po dnevnoj sobi i pričao sam sa sobom. Na putu do kupaonice nogom sam zapeo u hodniku o čekić kojim smo tu večer slagali bijeli ormar na balkonu. Uzeo sam ga i otišao u sobu. Ona je spavala na krevetu, nije čula da joj prilazim i sve se desilo u histeričnoj brzini. Odjenuo sam se jer sam bio u pidžami, čekić sam zatim stavio u torbu na kotačiće i unio u auto kojim sam se vozio neko vrijeme - rekao je u svoju obranu na Županijskom sudu u Zagrebu Nebojša R. (54), optužen da je prije osam mjeseci u stanu u zagrebačkom Prečkom s više od 15 divljačkih udaraca čekićem po glavi usmrtio suprugu, piše Jutarnji list.

U vrijeme svirepog ubojstva bio je smanjeno ubrojiv, ali ne bitno, a u sudnici je dosta vremena proveo govoreći zatvorenih očiju i plačući.

- Kažete da je niste imali namjeru ubiti, a zašto onda niste čekićem udarali po nečem drugom, a ne po ženi koja spava? Udarate histerično suprugu po glavi, kažete da je niste namjeravali ubiti, no što ste onda time željeli - upitala ga je tužiteljica na što joj je optuženi dao za pravo da je pitanje na mjestu, ali da on odgovor ne zna. Nije znao ni koliko ju je puta udario ni u koje dijelove tijela, ali je dodao da se sve odvilo vrlo brzo i da je ona, dok ju je udarao, cijelo vrijeme spavala. Također je izjavio kako nakon svega nije primijetio da je ona ozlijeđena, a nije bio svjestan ni krvi koja je bila posvuda.

- Kad sam se probudio u ćeliji jutros u 2,43 sata, pred suđenje, pogledao sam se u ogledalo i zapitao se jesam li doista to napravio? Zgrožen sam jer sam to učinio jednoj savršenoj osobi. Imao sam traumatično djetinjstvo, kasnije i probleme s bolesnom majkom koju sam smjestio u dom, a prije tog događaja od veljače sam patio od kronične neispavanosti. Obitelj je to primijetila kao i pokojna supruga koja me naručila psihijatru - pojasnio je još Nebojša R.

Večer uoči ubojstva, sa suprugom i njezinim roditeljima slagao je ormar te naglasio da je bio u takvom stanju da nije uspijevao "zabiti najobičniji čavao u ormar jer se osjećao izmučeno", a partneričine roditelje smatrao je kao svojima. Svoj, pak, dugogodišnji brak s pokojnom u sudnici je prezentirao kao čistu idilu prepunu ljubavi. Nju je opisao najljepšim pridjevima, prisjetio se i putovanja na more autobusom te njezinih majstorija u kuhinji da ju je nazvao mastercheficom.

Tužiteljstvo, pred kojim se u istrazi branio šutnjom, optužilo ga je za tzv. obično ubojstvo te mu prijeti najmanje pet godina zatvora.

Biološko vještačenje tragova krvi na potkošulji i hlačama u kojima je optuženi uhićen pokazalo je da isti pripadaju žrtvi na čijem su tijelu, među ostalim, pronađene i obrambene ozljede aktivnog i pasivnog karaktera.

Vještak psihijatar je kroz kombinirano psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje utvrdio da je osumnjičeni u inkriminirano vrijeme bio u izrazito kriznoj situaciji i psihičkom tjesnacu. Nastupilo je povišenje i kulminacija afektivne tenzije što je dovelo do izbijanja potisnutog anksioznog naboja i povišenja psihomotorike tako da je njegova mogućnost upravljanja vlastitim postupcima bila smanjeno ubrojiva, ali ne bitno.

Rekonstruirajući događaj na kraju je tužiteljstvo zaključilo da je osumnjičeni suprugu opkoračio dok je ležala na bračnom krevetu te joj sjeo na donji dio trupa prekriven poplunom. Onemogućio joj je kretanje nakon čega joj je čekićem zadao višestruke snažne udarce po glavi i vratu. Nastavio ju je udarati unatoč činjenici da se branila, a na to ukazuju i obrambene ozljede na rukama koje su nastajale sve dok nesretna žena nije izgubila svijest. Nakon toga ju je povukao prema rubu kreveta ostavivši je potrbuške s licem na krevetu kako bi joj zadao još niz udaraca u zatiljne dijelove glave.

Inače, otac ubijene prisjetio se poziva koji niti jedan roditelj ne želi primiti.

- Tog 26. ožujka, oko 9 sati nazvala me susjeda iz stana pored rekavši da majstori, koji su trebali Tatjani i Nebojši dovršiti ugradnju stolarije, ne mogu u stan jer im nitko ne otvara. Otišao sam odmah do stana, otvorio ključem vrata i u spavaćoj sobi vidio kćer kako bočno leži na rubu kreveta. Ruka joj je visila preko ruba, jastuk je bio sav krvav, kao i glava pa je njezina plava kosa izgledala skroz crno. Bio sam u totalnom šoku i počeo vikati: ‘Netko je ubio Tatjanu‘. U sobu nisam ulazio kako ne bih kontaminirao ništa - ispričao je otac pokojne. S jednakom gorčinom toga dana prisjetila se i majka ubijene žene navodeći kako se zetovo ponašanje u posljednje vrijeme bilo promijenilo.

- Puno je smršavio i bio opterećen brigom za majku koju je doveo iz Cavtata i smjestio je u dom. Inače, budio se ujutro pred zoru, ustajao nemiran i pucketao prstima. Bio je zabrinut i da će ostati bez posla iako je njegov poslodavac rekao da neće. Tatjana ga je uspjela nagovoriti da potraži stručnu pomoć te ga je u travnju, dva tjedna prije ubojstva, naručila kod psihijatra. Bio je nekako čudno povučen, ali takvoga smo ga prihvatili jer su on i kći djelovali skladno - zaključila je majka ubijene dodavši kako je zet često čitao Bibliju.

Susjeda, pak, koja je kobnoga dana alarmirala obitelj na noge prisjetila se da su na Nebojšina vrata pozvonili majstori, ali kako im nisu otvarali, zvonili su njoj pa je ona zvala Tatjanine roditelje.

- Kad je Tatjanin otac došao do stana i pogledao iza vrata, uhvatio se za glavu i počeo vikati: ‘Dijete moje, moje dijete, što joj je učinio?!‘. Kleknuo je na otirač, udarao glavom o pod, vikao i rekao mi da zovem policiju - otkrila je susjeda iz zgrade gdje se dogodio zločin.

Iskaz Tatjaninog brata ukazuje na činjenicu da je pokojna bila vrlo zabrinuta za supruga i njegovo ponašanje.

- Tjedan dana prije ubojstva, sestra mi je napisala poruku da je Nebojšu naručila kod psihijatra za 12. travnja, ali da se boji da bi to moglo biti prekasno strahujući da mu se nešto ne dogodi. Nije mi govorila da se boji za sebe ili da se on loše ponaša prema njoj, niti se to dalo naslutiti. Pričala mi je i da se Nebojša budi u 4 sata ujutro, da prepliće prste i priča sam sa sobom te se jako brinuo za sudbinu svoje majke koju je uspio smjestiti na kraju u dom - ispričao je žrtvin brat, piše Jutarnji list.

19. travanj 2024 18:23