StoryEditorOCM
VaterpoloPRVENSTVO HRVATSKE |

VEČERAS OD 20.15 SATI BITKA SVIH BITAKA, GRUŽ NA KORAK DO NASLOVA Ivica Tucak: ‘Jugaši ne smiju upasti u klopku te u treću utakmicu finala ući...‘

Piše Tonči Vlašić
25. srpnja 2020. - 08:36
Obje utakmice su bile sjajne, neizvjesne, samim time super zanimljive nakon kojih Jug ima veliku prednost, vodstvo 2:0, te je na korak do obrane naslova, ali s obzirom što se događalo u obje utakmice finalne serije, zatim što je bilo tri dana prije početka finalne serije u finalu Regionalne lige, kad je Mladost očitala lekciju Jugu, pa kad znamo kako je isto bilo i u finalu Kupa Hrvatske, ne bih se usudio zaključiti ovu finalnu seriju. Stoji, Jug je u velikoj prednosti, ali kad znamo sve ovo što sam rekao, sve je i dalje otvoreno, a kad je tako, i kad znamo kako su obje momčadi vrhunske, nema sumnje kako nas čeka nova velika utakmica, prepuna uzbuđenja, odličnih poteza – zbori tako hrvatski izbornik Ivica Tucak, koji je non stop 'gore dole'. Ne prati samo finale prvenstva, već je odgledao i bitku za treće mjesto između splitskog Jadrana i šibenskog Solarisa (Jadran je dobio majstoricu, te osvojio broncu). Pogledao je i polufinale doigravanja za prvaka, te završni turnir Regionalne lige.

- Nikad nismo imali ovoliko neizvjesnih utakmica. Super zanimljive obje utakmice polufinala između Jadrana i Mladosti, pogotovo druga u Splitu, zatim dvije od tri utakmice završnog turnira Regionalne lige su priča za sebe, pa i činjenica da se za treće mjesto igrala majstorica. Na kraju obje finalne utakmice odlučene su na peterce. Jug u prvoj ima 7:2 i 10:6, a Mladost ostane bez Ćuka, junaka finala Regionalne lige, te i bez Radua, koji s Josipom Vrlićem čini sjajan centarski par. Dakle, bez njih Mladost se vrati, ne iskoristi kontru, Jug pogriješi u svom zadnjem napadu te zagrebačka momčad čak ima zadnji napad za pobjedu. Istina, ne puni napad, već nekih 15 sekundi. Sad u Zagrebu Jug vodi s 9:6 u trećoj četvrtini, a Mladost sa četiri pogotka u nizu povede, te ima kontru pri vodstvu 10:9. Sad ona pogriješi, i to Jug kazni u rekontri te izjednači. Na kraju Mladost opet ima zadnji napad, a udarac Bowena se odbije od grede, te padne malo ispred gol crte. Na peterce, oba puta, Jug uspješniji, te vodi 2:0, a da je obrnuto, nitko ne bi mogao reći kako je nezasluženo. Loren Fatović je sam u Zagrebu vukao na početku jugov napad. Obje momčadi su dosta pažnje posvetile centrima, kako ih zaustaviti, i to su dobro odigrale. Rus Kharkov ubojit, opasan Bowen, a ne mogu zaboraviti sjajnu predstavu Ćuka u finalu Regionalne lige, svega tri dana uoči prve utakmice finalne serije za prvaka Hrvatske. Ivan Marcelić vrlo dobar, a Toni Popadić je nakon ne tako dobre partije u finalu regionalne lige bio također odličan – nabraja Tucak, a nakon svakog imena ističe kako bi mogao danima o ovogodišnjem finalu jer je, naglasio je po tko zna koji put, super zanimljivo.

image
Ivica Tucak, hrvatski izbornik na EP-u 2020. u Budimpešti foto: Tonči Vlašić


- Jugaši ne smiju upasti u klopku te u treću utakmicu finala ući s mišlju: 'Mi imamo pravo na pogrešku jer vodimo 2:0'. S druge strane Mladost je u situaciji da nema pravo na pogrešku, ali isto tako je svjesna što je uspjela napraviti ove sezone protiv Juga, te nema dileme kako neće doći s bijelom zastavom. I kad je tako, kad znamo kakve odlične igrače imaju Jug i Mladost, nema dileme kako ćemo svjedočiti novom velikom dvoboju, vaterpolskoj festi – istaknuo je trofejni hrvatski izbornik.

Treća utakmica finala igra se u večeras od 20.15 sati u Gružu uz izravan televizijski prijenos na drugom programu HTV-a. Jugu pobjeda u njoj donosi peti uzastopni, a šesnaesti ukupno naslov prvaka Hrvatske, te 65. trofej u klupskoj povijesti. U slučaju pobjede Mladosti četvrta utakmica finalne serije igrala bi se u srijedu, 29. srpnja, u Zagrebu. 

Nitko u povijesti finala Hrvatske na tri pobjede nije uspio izvesti preokret nakon što je gubio 2:0.

image
Ivica Tucak, hrvatski izbornik na EP-u 2020. u Budimpešti foto: Tonči Vlašić


FINALNA SERIJA ZA PRVAKA HRVATSKE 2020. Prva utakmica, subota, 18. srpnja, Dubrovnik: Jug AO – HAVK Mladost 18:16 nakon peteraca (1:0) , druga utakmica, srijeda, 22. srpnja, Zagreb: HAVK Mladost – Jug AO 11:13 nakon peteraca (0:2), treća utakmica, subota, 25. srpnja, 20.15 sati, Dubrovnik: Jug AO – HAVK Mladost, eventualna četvrta utakmica, srijeda, 29. srpnja, 20.15 sati, Zagreb: HAVK Mladost – Jug AO, eventualna peta utakmica, nedjelja, 2. kolovoza, Dubrovnik: Jug AO – HAVK Mladost.
18. travanj 2024 22:57