StoryEditorOCM
VaterpoloDOMAĆE PRVENSTVO

Valja Jugu opet istim putem do naslova, doživio je prvi domaći poraz i opet je ostavio jedinicu u rukama jedinog rivala!

Piše Tonči Vlašić
5. veljače 2023. - 00:02

Jadran - Jug AO 11:9

SPLIT Bazen u Poljudu. Gledatelja 450. Suci: Andrej Franulović (Rijeka) i Dragan Štampalija (Šibenik). Delegat: Mirko Goreta (Šibenik). 

JADRAN: Anić (7 obrana), Burić (1), Marinić-Kragić (1), Čagalj (2), Z, Butić (1), Pejković, Bukić (3), Tomasović (1), Delić, Dobud, Šetka, Dužević (2), Zović. Trener: Jure Marelja.

JUG AO: Popadić (12 obrana), Burđelez, Fatović (3), Zvono (1), Joković (2), Vukojević, Biljaka, Lazić (1), Kržić (1), Kakaris (1), Grgurević, Žuvela, Brzica, Mozara. Trener: Vjeko Kobešćak.

Igrač više: Jadran 12/4, Jug AO 9/4

Peterci: Jadran 1/1, Jug AO 2/1

Crveni karton: Dobud i Žuvela - 8. minuta.

Četvrtine: 1:2, 4:3, 3:2, 3:2

Bilo je bez pobjednika u Gružu, 10:10, u prvom ligaškom ogledu ove sezone, a sad u drugom uspješniji Jadran u Poljudu, te je opet Jug Adriatic osiguranje izgubio jedinicu, ostavio je u rukama jedinog rivala za najvažniji domaći naslov. Momčad trenera Vjeka Kobešćaka će opet u doigravanje s drugog mjesta. Prošle sezone je dobila obje u Splitu u finalnoj seriji, te drugu u svom Gružu, a četvrtu ukupno, te osvojila naslov. Za obraniti ga, trebat će opet pobjedu u Splitu. To sad u odluci, tko će biti prvi u ligaškom dijelu, a tko drugi, nije uspjela.

Prvak je vodio na početku dva puta s dva pogotka razlike (4:2 i 5:3). Početkom nastavka Luka Bukić je opet pogodio za vodstvo Jadrana (1:0 u 5. minuti, a sad za 6:5).

Je li ključni trenutak utakmice bio kad je Mate Anić obranio drugi peterac Lorenu Fatoviću? Teško pitanje, ali je činjenica kako je vratar Jadrana sačuvao tom obranom minimalno vodstvo (8:7). Potom je domaćin opet otišao na plus dva (imao je 8:6, a sad 9:7). Kad je Jadran stekao tri pogotka viška (11:8), pitanje pobjednika je bilo odlučeno.

image

Duje Pejković (Jadran) i vratar Juga Toni Popadić

Jakov Prkic/Cropix

Jug je bio loš u nastavku. Nije bio opasan s vanjskih pozicija. Vukao se. Popadić, Fatović i Joković su bili bez pomoći ostalih. Na kraju je stao i Joković, a kako i ne bi kad je igrao doslovno bez predaha.

Jadran je pokazao više. Derbi nije bio kvalitetan. Bilo je previše nervoze. Udaraca. Suci su iz tog razloga isključili Dobuda, a i Žuvelu. Bilo je to u zadnjoj sekundi prve četvrtine. Mogli su mirne duše početkom druge četvrtine posegnuti također za crvenim kartonima, točnije, trebali su.

image

Sudac Dragan Štampalija, te Jugov stožer - Vjeko Kobešćak, Hrvoje Koljanin i Maro Balić

Jakov Prkic/Cropix

Uglavnom, Jadran je prekinuo niz od tri uzastopna poraza od Juga ove sezone. Zbog prva dva je ostao bez dva trofeja (Superkup i Kup), potom i bez trenera (Milu Smodlaku je zamijenio Jure Marelja). Prije dva tjedna zbog trećeg poraza u nizu ostao je bez bodova u Regionalnoj ligi. Međutim, u domaćem prvenstvu je uspješniji, pobjeda i neodlučen rezultat.

Zadnje dvije sezone vlasnik jedinice je ostajao na kraju praznih ruku (Jug prvi u ligaškom dijelu 2021., a Mladost prvak, lani Jadranu jedinica, a Jug prvak). Hoće li se niz nastaviti ili prekinuti?

JUGU I SOLARISU OSTALA JEDNU, A OSTALIMA DVIJE

Liga za poredak od 1. do 5. mjesta u doigravanju za prvaka: 1. Jadran 31 bod/11 utakmica, 2. Jug AO 31 bod/12 utakmica, 3. HAVK Mladost 24 boda/11 utakmica, 4. Primorje EB 21 bod/11 utakmica, 5. Solaris 15 bodova/12 utakmica.

Jugaši dočekuju Primorje EB, a slobodni su u zadnjem kolu. Jadran je gost Mladosti, a na kraju će ugostiti Solaris. U zadnjem kolu Primorje EB čeka Mladost.

25. travanj 2024 03:11