StoryEditorOCM
VaterpoloAKCIJA SVJETSKO PRVENSTVO

Ivica Tucak objavio širi popis, te istaknuo: ‘Razgovarao sam s Lorenom dugo, njemu je najteže!’

Piše Tonči Vlašić
26. svibnja 2023. - 18:25

Toni Popadić, Filip Kržić, Franko Lazić, Matias Biljaka i Marko Žuvela – to su Jugaši, koji su na širem popisu izbornika Ivice Tucka. Pozvan je i Dubrovčanin Marko Bijač, vratar Olympiacosa. Tu je i Rino Burić, junak uspjeha splitskog Jadrana u domaćem prvenstvu, koji je iduće dvije sezone član Jug Adriatic osiguranja.

Tucak je uz Bijača i Popadića pozvao od vratara Matu Anića i Jerka Jurlinu, četiri su i centra (Josip Vrlić, Ivan Krapić, Branimir Herceg i Antonio Dužević), isto toliko je braniča (Marino Čagalj, preostala trojica su Žuvela, Biljaka i Burić), dok je u rubriku vanjski osim Kržića i Lazića izbornik upisao imena Andrije Bašića, Konstantina Kharkova, Zvonimira Butića, Ante Vukičevića, Luke Bukića, Jerka Marinića Kragića i Jerka Penave.

Glavna akcija ovog ljeta je Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, koje je u drugoj polovici srpnja. Pripreme počinju 8. lipnja u Puli. Od 19. do 24. lipnja reprezentacija će se skupa s Italijom pripremati u Rimu. Potom 27. i 28. lipnja će se trenirati u Gružu, a zatim se ide u Herceg Novi gdje naše očekuju prve provjere na turniru (Francuska i Crna Gora).

Završno okupljenje je 2. srpnja u Zagrebu. Ide se u Los Angeles gdje će se trenirati s SAD-om, te se otamo leti u Fukuoku 12. srpnja. Prva utakmice naših na SP-u je 17. srpnja protiv Argentine. Dva dana poslije suparnik je Mađarska, a 21. srpnja suparnik je domaćin, Japan.  

– Nažalost, nastavljaju se udarci koje nas prate u pogledu ozljeda. Loren Fatović ima tešku ozljedu desne šake, morat će na operaciju i bit će izvan bazena 2-3 mjeseca – na početku konferencije za novinare istaknuo je hrvatski izbornik.

– To je strahovit udarac za nas. Loren je izrazito važan igrač za našu momčad. Razgovarao sam s Lorenom dugo, njemu je najteže. Međutim, nećemo kukati, niti smo to ikada činili.

Vraća se Ante Vukičević, koji nije igrao na EP-u zbog problema s tlakom. Sad je opet na raspolaganju.

- Što se tiče Svjetskog prvenstva u Fukuoki, konkurencija neće biti nikad teža. Vjerujte, silno jaka je i momčad SAD, neugodna Australija, pa domaćin Japan, a o europskim momčadima da ne govorim. Skupina nam je vrlo teška, učinit ćemo sve kako bi osvojili prvo mjesto jer u suprotnom nas čeka pakleno težak daljnji raspored. Tada bi nas u osmini finala čekale Španjolska ili Srbija, možda Crna Gora. U četvrtfinalu pak Grčka ili SAD. Ono što je bitno i što je cilj u Fukuoki, doći u finale jer finalisti automatski osiguravaju nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Učinit ćemo se da već u Fukuoki skinemo taj teret s leđa. Vjerujem da se sjećate predolimpijskog turnira u Rotterdamu, za Igre u Tokiju, a Rotterdam si nikako ne bih želio ponovo priuštiti – rekao je izbornik aktualnog europskog prvaka.

 

Prošle godine na SP-u Budimpešti prekinut je hrvatski niz, koji je počeo u Melbourneu 2007. godine kad je osvojena prva medalja na SP-ima (najsjajnija -. zlatna). Sedam prvenstava za redom je Hrvatska SP zaključila s medaljom oko vrata (Rim 2009. - bronca, 2011. Šangaj - bronca, 2013. Barcelona - bronca, 2015. Kazanj - srebro, 2017. Budimpešta - zlato, 2019. Gwangju - bronca). 

Zbog korone se 2021. nije održalo SP, a sad imamo situaciju kako je već početkom iduće godine još jedno, dakle, tri godine za redom (lani Budimpešta, ove Fukuoka, a iduće Doha). 

25. travanj 2024 06:27