StoryEditorOCM
VaterpoloPOČELA NOVA (EUROPSKA) KLUPSKA SEZONA

Dubrovčanin Frano i Korčulanin Tin dobili na Škveru Konavljanina Paula, kojeg svi zovu po nadimku, Mladost u Europu otišla bez kapetana, koji je nastradao u Gružu

Piše Tonči Vlašić
30. rujna 2022. - 00:26

Medo, Medo, pa opet Medo, i kad ode na klupu, vrlo brzo se opet začuje Medo, te on skače u bazen. I opet po starom: Medo, Medo. Još kad bi ga suigrači mogli pratit, onda bi Enka mogla pružiti dobar otpor Mladosti. Ovako, kad je samo jedan Medo, teško. Potvrđuje to i rezultat utakmice s kojom su u hercegnovskom Škveru, pod vedrim nebom, otvorili kvalifikacijski turnir ‘C‘ skupine europske Lige prvaka turski Enka i zagrebačka Mladost. Naš predstavnik u prvom krugu kvalifikacija za najelitnije europsko klupsko natjecanje je slavio sa 16:6.

Medo je, tko ne zna, nadimak 36-godišnjeg Konavljanina Paula Obradovića, koji na zalasku karijere vuče sastav iz Istanbula. Otvara olimpijski prvak iz Londona 2012., europski klupski prvak s Jugom i Olympiacosom, prostor drugima, zarađuje igrača više, međutim, sve to, kad ga ne mogu suigrači pratiti, nije dovoljno za ugroziti Mladost, koja je prvi put nastupila s novim grbom na kapici, koja ‘puca‘ u novoj sezoni na treće mjesto u hrvatskom prvenstvu, približiti se što više Jugu i splitskom Jadranu, naravno, izboriti uz to završni turnir Kupa Hrvatske, a u Europi pokušat se što duže zadržat, ako ne u europskoj Ligi prvaka, koju će teško dohvatiti, a onda u Europa kupu.

image

Novi grb Mladosti, i stari na crvenoj vratarskoj kapici

Tonči Vlašić/

Dubrovčanin Frano Vićan je uz Zorana Bajića na klupi Mladosti, njegov prvi zadatak su vratari. U sastavu sa Save je i Korčulanin Tin Fabris. Tu je i Korčulanin Boško Lozica, legendarni centar KPK i Juga, a dugogodišnji član uprave Mladosti, koja je večer prije trenirala s Jugašima u Gružu, te ostala bez kapetana, povratnika Marka Jelače. Izvukao je deblji kraj u ‘sudaru‘ s Konstantinosom Kakarisom, grčkim reprezentativcem, jugovim sjajnim centrom. Uspomena na to mu je osam šavova na licu, te nije sa suigračima išao preko granice, već se vratio u Zagreb.

Fabris je postigao dva pogotka, a Medo jedan. Ulogu kapetana kod Mladosti odradio je vratar Jerko Jurlina, Maroje Gluhaić se raspucao u nastavku utakmice te je sa 4 pogotka bio prvi strijelac utakmice.

image

Prva utakmica nove sezone bila je baš utakmica Enka - HAVK Mladost. Ostale su počele poslije

Tonči Vlašić/
image

Skok - počela je nova klupska (europska) sezona

Tonči Vlašić/
image

Korčulanin Tin Fabris pliva za loptu. Stigao je prvi

Tonči Vlašić/
image

Tin Fabris (Mladost, bijela kapica)

Tonči Vlašić/
image

HAVK Mladost - Enka Istanbul

Tonči Vlašić/
image

Minuta dogovora - Enka

Tonči Vlašić/
image

Korčulanin Boško Lozica na tribinama Škvera

Tonči Vlašić/
image

HAVK Mladost - Enka (Istanbul)

Tonči Vlašić/
embed_photo}5646730{/embed_photo} 
image

HAVK Mladost - Enka (Istanbul)

Tonči Vlašić/
image

Tin Fabris (HAVK Mladost) i Emirhan Yenigun (Enka)

Tonči Vlašić/
image

Klupa Mladosti - Eugen Sunara i Frano Vićan

Tonči Vlašić/
image

Minuta odmora/dogovora - HAVK Mladost

Tonči Vlašić/
image

Zoran Bajić i Frano Vićan (HAVK Mladost)

Tonči Vlašić/
image

HAVK Mladost - Enka Istanbul

Tonči Vlašić/
image

HAVK Mladost - Enka Istanbul

Tonči Vlašić/
image

HAVK Mladost - Enka Istanbul

Tonči Vlašić/
image

HAVK Mladost - Enka Istanbul

Tonči Vlašić/
image

Paulo Obradović (Enka) i Tin Fabris (HAVK Mladost)

Tonči Vlašić/
image

Paulo Obradović (Enka) i Maroje Gluhaić (HAVK Mladost)

Tonči Vlašić/
image

HAVK Mladost - Enka (Istanbul)

Tonči Vlašić/
image

Paulo Obradović nakon utakmice u razgovoru s mađarskim sucem Rajmundom Fodorom

Tonči Vlašić/

HRVATI NA KORMILU KINE

Utakmicu HAVK Mladost - Enka (Istanbul) pratila je kineska reprezentacija, koja je na pripremama u Crnoj Gori, a u čijem su stručnom stožeru od nedavno i Riječanin Igor Pezelj te Splićanin Zoran Kačić. Pezelj je bio deset godina u stožeru Ivice Tucka, dva puta na Olimpijskim igrama, na pet svjetskih i pet europskih prvenstava. Kačić je bio u reprezentaciji u vrijeme Ratka Rudića...

Kinezi, čiji je izbornik Splićanin Ivan Asić, koji je i pozvao Pezelja i Kačića, za cilj imaju osvojiti Azijsko prvenstvo, te osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

image

Igor Pezelj i Zoran Kačić prate utakmicu HAVK Mladost - Enka

Tonči Vlašić/

U drugoj utakmici skupine ‘C‘ domaćin, hercegnovski Jadran je s 12:2 dobio EVK Zaibas iz Litve, koji vodi Blagoje Ivović, brat Aleksandra Ivovića, kapetana aktualnog prvaka Europe PRO Recca, ponajboljeg crnogorskog igrača, koji je jednu sezonu nosio kapicu Juga. U skupini su još slovački Novaky, tko ih se ne sjeća kad su bili suparnici Jugu u Europi prije gotovo 30 godina. Pamti se taj uzvrat pod balonom u Gružu. Nikad više igrača više nije imao Jug, ali kad te neće, neće te, te su Slovaci otišli kući pjevajući.

Domaćin i Mladost su favoriti skupine, hoće li Medo uspjeti odvesti Enka do trećeg mjesta, koje također vodi u drugi krug kvalifikacija za najelitnije europsko natjecanje? Zadnje kolo se igra u nedjelju, 2. listopada. Četvrti i peti na turniru nastup u Europi nastavljaju u novom natjecanju, Challenger kupu. Ukupno su četiri skupine prvog kruga kvalifikacija. U drugom krugu će se uključiti splitski Jadran, dok Jug Adriatic osiguranje ne igra kvalifikacije, već ima, i tako je godinama, osigurano mjesto u eliti.

Jugaši već znaju pet od sedam suparnika u skupini europske Lige prvaka. To su Novi Beograd, domaćin završnog turnira, zatim mađarski Ferencvaros, CN Marseille, Sabadell i Spandau 04, a preostala dva sudionika skupine doznat će nakon što se odigraju kvalifikacije. Isto je u drugoj skupini, ‘A‘. Dva su mjesta prazna, a ostalih šest su zauzeli branitelj naslova, PRO Recco, zatim CN Barceloneta, WASPO Hannover 98, Radnički Kragujevac, Dinamo Tbilisi i Olympiacos.

Četiri najbolja iz skupine ‘A‘ će na Final 8, a iz skupni ‘B‘ tri najbolja plus Novi Beograd koji kao domaćin ima osigurano mjesto na završnom turniru. 

Jugaši sezonu otvaraju prvenstvenom utakmicom protiv Mornara u svom Gružu, u subotu, 1. listopada s početkom u 19 sati. KPK igra istog dana u Splitu protiv Jadrana.

19. travanj 2024 12:42