StoryEditorOCM
TenisDUBROVKINJI TURNIR |

VRATILA SE NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN Neću odustati, i nije - Ana Konjuh opet igra i opet pobjeđuje: Jedva čekam novi turnir!

Piše Tonči Vlašić
21. rujna 2020. - 10:02
Ne odustajem – rekla je sto puta nakon sto i jednog problema u karijeri. I nije odustala! I neće! Povratak u igru za svjetske bodove okrunila je osvajanjem Zagreb Ladies Opena. Sedam godina nakon što je uzela turnir u francuskom Montpellieru, sad je također otišla do kraja na ITF-ovom turniru s nagradnim fondom od 25.000 američkih dolara.

Istina, nakon trijumfa u Montpellieru vrlo brzo je zaigrala na WTA turnirima. Na ITF-ove se nije vraćala. Sad se vratila jer je 19 mjeseci bila izvan igre za svjetske bodove, jer je i prije toga imala pauze. Razloge zbog čega je nije bilo toliko na terenu, s reketom u ruci, zna čitav svijet.

Ana je nekadašnji svjetski juniorski broj jedan, koja je nakon sjajne 2013. godine i osvajanja tri Grand Slam naslova, duple krune na Australian Openu i trijumfa na US Openu, rekla zbogom juniorskom tenisu s nepunih 16 godina. Te 2013. je krenula u profesionalni tenis. Samo 28 dana od prve profesionalne pobjede, koju je izborila na svojim terenima u Uvali Lapad, gdje je i počela karijeru, trebalo joj je da izbori plasman na svjetskoj rang listi. Vrlo brzo se našla među tisuću najboljih, još brže među najboljih 500, potom je bila najmlađa igračica u TOP 200, pa najmlađa u TOP 100. Dvije godine nakon osvajanja ITF-ovog turnira u Montpellieru uzela je WTA krunu u Nottinghamu (te 2015. je bila najmlađa igračica koja je osvojila WTA naslov od 2006. godine), iz kvalifikacija otišla do 3. kola Wimbledona, zatim igrala osminu finala Wimbledona na tri kolosijeka (pojedinačno, par i mix), pa 2017. četvrtfinale US Opena, najmlađa četvrtfinalistica US Opena u posljednjih deset godina, nakon kojeg je bila 20. tenisačica svijeta. Naravno, opet nitko mlađi od nje nije bio bolje plasiran.

Tad je, nažalost, počela druga priča. Na turniru u Kanadi nije mogla ispružiti desnu ruku, te nakon toga umjesto njezinih slika s terena gledali smo njezine slike iz bolničkih kreveta, te pratili jurnjavu od jednog do drugog liječnika.

Prvi pokušaj povratka nije bio uspješan. Meč, dva, i opet ništa. Potom početkom prošle godine novi, četvrti zahvat na laktu nakon kojih je opet istaknula: Ne odustajem!

Na novi povratak je morala pričekati i zbog korone. Dobila je pozivnicu za Zagreb Ladies Open. Ana Konjuh je u pet dana nakon 574 dana bez igre ostvarila pet pobjeda na zemljanim terenima Tenis centra Maksimir, te bez izgubljenog seta osvojila turnir.

image
Ana Konjuh i Tereza Mrdeža s priznanjima Zagreb Ladies Opena foto: Ronald Goršić / CROPIX


- Nisam mogla bolje početi povratak, ali nisam na nivou na kojem bi željela biti. Međutim, vidjeli smo gdje smo, te što treba raditi da bude još bolje – rekla je jutro nakon što je upisala treću zvjezdicu u karijeri, uz dodatak: Istina, na kraju se ne pita kako si osvojio turnir, nego koliko si ih osvojio.

Kao što je 2013., kad je osvojila Montpellier, poželjela što prije doći na WTA turnire, tako je i danas.

- Čekamo gdje ću upasti. Ali, nema puno turnira. Korona je dosta toga otkazala, te ću i dalje ostati na ovom nivou turnira, ITF-ovim. Trebala bi ići u Francusku, ali čekam još hoće li se otvoriti mjesto za igrat.

Najvažnije u cijelo priči je lakat. Kako je?

- Lakat je dobro. Bicsep je malo zafrkavao, ali nije bilo većih problema... Jedva čekam novi turnir.

Njezina posljednja četvrta operacija je trajala dva i pol sata. Nakon nje je rekla: Imam 70 posto izgleda za povratak, ali ne odustajem. Imam taj cilj u mislima, i ne prihvaćam niti jedan drugi ishod.

Danas, gotovo dvije godine poslije, opet je s reketom u ruci, opet tuče k'o iz topa, pogađa i pobjeđuje. 

image
Ana Konjuh je u finalu Zagreb Ladies Opena dobila Terezu Mrdežu foto: Ronald Goršić/CROPIX
16. travanj 2024 18:48