StoryEditorOCM
OstaloPET KRUGOVA |

SEDMA MEDALJA ZA HRVATSKU Splitski morski vuk Tonći Stipanović ponovio uspjeh iz Rija - olimpijski je doprvak, prvi naš jedriličar s dvije medalje

Piše Tonči Vlašić
1. kolovoza 2021. - 08:23

U Riju srebrni, u Tokiju srebrni. Jedriličar Tonči Stipanović osvojio je opet srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u klasi laser! U super zanimljivom posljednjem plovu za odličja, odlučivalo se tko će uzeti srebro i broncu, Splićanin je zaključio ispred glavnih konkurenata.

Sedma hrvatska medalju u Tokiju! Drugo srebro. Toliko imamo bronci, te tri zlata.

Prije pet godina, u Riju, znalo se uoči finalnog jedrenja kako je Stipanović osigurao najmanje srebro te donio prvu medalju za hrvatsko jedrenje u povijesti nastupa na Olimpijskim igrama. Priželjkivali tad kako će se ta povijest ispisati zlatnim slovima jer je imao deset bodova prednosti u odnosu na drugog Australca Tima Burtona, jedinog koji ga je mogao ugroziti. Uvjeravali su nas kako tu ne bi trebalo biti problema, kako se takve stvari odrađuju, kako naš sjajni Splićanin samo treba biti blizu Burtona te paziti da ovaj u konkurenciji deset finalista neće ostvariti pet mjesta bolji plasman.

Nije uspio. Ostao je bez zlata.

Četiri godine prije Rija, u Londonu 2012., imali smo čak četiri posade u igri za medaljom, ali se nitko na kraju nije popeo na postolje. Tad je junak naše priče uoči zadnjeg plova bio u igri za broncom. Dva boda je tad Stipanović zaostajao za Šveđaninom Myrgrenom, međutim, u finalnom plovu zaostao je dva mjesta za Šveđaninom te ostao četvrti. Baš kad je išao napasti brončanog, zaradio je kazneni okret te je san te 2012. o olimpijskoj medalji otišao u vjetar.  Stipanović je bio na rubu suza. Tužan. Baš tužan.

Tužan je bio i u Riju, unatoč srebro. Nije skrivao suze što je ispustio zlato. Plakao je tad i njegov trener Jozo Jakelić. 

- Kako se sad osjećam? Ha, ne 'sjajno' kao u Londonu – pamtimo riječi Stipanovića iz Rija 2016. godine.

Danas je uoči finalnog jedrenja imao broncu. Olimpijsko zlato je uoči finalnog plova osigurao Australac Matt Wearn. Splićanin je ovaj put finalni plov odradio odlično. I ne samo što je obranio poziciju, već je napao sjajniju, te uspio. Uzeo je srebro. Tonći Stipanović ovaj put slavi nakon finalnog plova. Njegovoj sreći nema kraja kad je prošao ciljem. Stipanović je prvi hrvatski jedriličar s dvije olimpijske medalje!

image
Olimpijski doprvak - Tonći Stipanović
Tonči Vlašić
25. travanj 2024 03:55