StoryEditorOCM
NogometPETI PETOG RATNE 1992. |

UTAKMICA NA OTOKU KOJA SE NE ZABORAVLJA Prvak Hajduk je slavio pogotkom Koznikua nakon kojeg je Dubrovnik htio ‘izljubit‘ pomoćnog suca!

Piše Tonči Vlašić
5. svibnja 2020. - 09:57
73. minuta, Kozniku je postigao pogodak, a Dubrovnik je okružio prvog pomoćnog Antu Kulušića iz Šibenika. Jakša Kolić, MIlan Petrović i Mirsad Dilberović se nisu mogli pomiriti činjenicom kako je napadač Hajduka bio u zaleđu
Bila je to, napisao je Nenad Kosović, urednik marcopolosport.net-a, sportskog portala otoka Korčule i Pelješca, zasigurno jedna od nogometnih utakmica na otoku Korčuli odigrana pred najvećim brojem gledatelja. Službeni podatak kazuje da se tog 5. svibnja 1992. na igralištu Zlinje našlo više od 1500 gledatelja, neslužbeno onih koji su je tada gledali sa prozora i balkona okolnih zgrada, taracama, ogradama i na stablima stoljetnih lipa na Zlinjama bio je zasigurno daleko veći...

Prvoligaška nogometna utakmica između Dubrovnika i Hajduka ratne 1992. 'jedna je od onih odigranih na otoku Korčulu iz reda koja se - teško  zaboravlja' – naglasio je Kosović.

image
Slaven Bilić, Ante Miše, Mirsad Dilberović (u padu), Edvard Abazi, sudac Atif Lipovac, Leo Krstičević i Antonio Bagoje, a gledatelji na krovovima kuća, uz ogradu...


Luka Bonačić je tad bio trener Dubrovnika. Preuzeo ga je nakon 7. kola kad je na kontu bilo nula bodova i kad je giol razlika bila 0:21. Zadnjeg dana ožujka Dubrovnik je u 8. kolu odigrao 0:0 protiv Zagreba ugostivši ga u Zagrebu na terenu Trešnjevke. Potom je u 9. kolu, u Poljudu 0:0 protiv Šibenika, te u 10. kolu, prvoj prvoligaškoj utakmici u povijesti odigranoj u Blatu prvi prvoligaški pogodak Dubrovnika i prva pobjeda. Dubrovnik je nakon 892 minute postigao pogodak, strijelac za povijest bio je 11. travnja 1992. Jakša Kolić, a savladana je Istra s 1:0. Nakon toga nove dvije utakmice bez primljenog pogotka (Cibalia – Dubrovnik 0:0 i Zadar – Dubrovnik 0:0), potom prvi poraz pod vodstvom Bonačića, i to u Maksimiru na Praznik rada, 1. svibnja, od HAŠK Građanskog 2:1 nakon čega je pet dana poslije stigao u Blato lider i kasniji prvi prvak Hrvatske, Hajduk.

- Ne bi nas ni Hajduk bio dobio u Blatu u 14. kolu da nije bilo sudačke pogreške. Da, ni Hajduk, koji je osvojio to prvo prvenstvo Hrvatske. Nek se zna, prvo je tražio da se produži teren u Blatu. Drugima nije smetalo, a njemu jest. I onda su ljudi u Blatu cijelu noć do utakmice radili kako bi produžili teren za četiri metra i kako bi se odigrala ta utakmica. Toliko o Hajduku u to vrijeme. Na kraju nas je dobio 1:0, i to je Adrian Kozniku bio tri metra u zaleđu prije nego je postigao pogodak. Tri metra. Najmanje. Neću spominjat tko je sudio tu utakmicu. Stoji, Hajduk je bio puno jači od nas. Bio je bolji i tu utakmicu, ali ne bi nas dobio da im suci nisu pomogli, progledali kroz prste jer nisu svirali očito zaleđe – 'grmio' je i prije neki dan, 28 godina od te utakmice, Luka Bonačić u razgovoru za Dubrovački vjesnik, prisjećajući se ogleda protiv Hajduka u Blatu.

image
Nikša Skokandić lijevo, vratar Božidar Butigan na podu,a Ardian Kozniku postiže pobjedonosni gol za Hajduk. Napadač Hajduka, i prvi strijelac lige, svi ističu, bio je u debelom zaleđu


Najbolji strijelac prve sezone Prve HNL, legendarni Ardijan Kozniku, odlučio je pobjednika tim pogotkom u 73. minuti. Igrači Dubrovnika se i danas ne mire s tim porazom.

Svi su vidjeli zaleđe, ali se prvi pomoćnik Ante Kulušić iz Šibenika nije oglasio, te je glavni sudac Atif Lipovac iz Zagreba pokazao na centar - stajalo je u izvješćima.

- Hajduk je postigao pogodak iz čiste ofsajd pozicije – naglasio je Mario Bonić, sportski direktor Dubrovnika.

Hajduk je bio bolji, ali žalosno je da iz sporne situacije postiže pogodak – ostalo je zapisano u Slobodnoj Dalmaciji. Dinku Orebu, kolegi koji nas je napustio krajem 2018. godine u 63. godini života, koji je pisao godinama i za Dubrovački vjesnik, Stanko Poklepović, trener Hajduka, ishvalio je ambijent u Blatu. Dubrovnik i danas zahvaljuje Blaćanima na gostoprimstvu te ratne 1992. godine. Na Zlinju je Dubrovnik odigrao u prvoj sezoni Prve HNL-a ukupno šest utakmica. Ostvario je dvije pobjede (osim Istre dobio je i Šibenik s 2:1), tri neodlučena rezultata – sva tri puta 0:0 (Osijek, Varteks i Cibalia), te izgubio samo tu utakmicu od Hajduka.

Najvažnije, Dubrovnik je te ratne 1992. izborio ostanak na terenu, a da nije odigrao niti jednu utakmicu na svom Lapadu.

NEZABORAVNA UTAKMICA NA OTOKU KORČULI
Dubrovnik – Hajduk 0:1 (0:0)
BLATO, 5. SVIBNJA 1992. GODINE
Igralište Zlinje. Gledatelja 1500. Sudac: Atif Lipovac (Zagreb), pomoćnici: Ante Kulušić (Šibenik) i Stevo Brujić (Križevci)
Strijelac: 0:1 Kozniku (73)
DUBROVNIK: Božidar Butigan, Boris Mustahinić (od 76. Vehbija Čustović), Antonio Bagoje, Agim Đafa, Milan Petrović, Nikša Skokandić, Leo Krstičević, Ivica Klarić, Mirsad Dilberović, Boris Malić, Mario Božiković (od 70. Jakša Kolić). Trener: Luka Bonačić.
HAJDUK: Vatroslav Mihačić (od 46. Zoran Slavica), Joško Bilić, Mario Novaković, Mario Osibov, Eduard Abazi, Slaven Bilić, Joško Jeličić, Ante Miše, Ivica Mornar, Hari Vukas (od 64. Tomislav Erceg), Ardian Kozniku. Trener: Stanko Poklepović.
22. travanj 2024 13:45