StoryEditorOCM
NogometNOGOMETNI TRENER

GORAN PROLETA Opuzenac u Pločama pokazao kako se osvajaju trofeji.

Piše i slike: Branko Kulidžan
16. lipnja 2019. - 16:34
U nogometnim krugovina poznat i priznat inače samozatajan i pristupačan, dok sa klupe je dvanaesti igrač Pločanskog plavog broda koji pod njegovom palicom uspješno plovi trečeligaškim jugom i županijskim kupom.

Goran Proleta rođen je 12.svibnja.1974.godine u Metkoviću i ponikao je iz poznate sportske obitelji gdje su otac, brat i supruga bili sportaši i sportski djelatnici. Od malih nogu ga je kao i sve njegove vršnjake zanimala sporedna stvar na svijetu nogomet, da bi svoj prvi seniorski nastup imao sa 16 godina kad je zaigrao za opuzenski Neretvanac davne 1990.godine.

Kao nadaren igrač brzo je napredovao pa se dobar glas o njemu daleko čuo, nije trebalo dugo čekati zakoračio je na prvoligaški travnjak igrajući za stobrečki Primorac, kasnije za Neretvu, sinjski Junak i BiH ligaša Stolac.


Uspješnu nogometnu karijeru završava 1998.godine i posvečuje se suđenju. Nije trebalo mnogo čekati jer Goran brzo napreduje sudačkim vodama te 2007.godine je na listi sudaca 1.HNL gdje ostaje punih pet godina sve do 2012.godine i dijeli pravdu na terenima diljem lijep e na&sca ron;e. Zbog neugodne ozljede morao se odreći suđenja ali ne i nogometa jer sebe je našao kao trener.

- Počeo sam sa trenerskim pozivom u mlađim uzrastima Neretvanca a 2014.godine preuzeo sam seniore. Samo dvije godine kasnije sa Neretvancem sam osvoji Županijski kup, te iste godine bili smo jesenski prvaci 3.HNL - jug.

Nemirnog duha i dokazivanja u zimu 2017.godine preuzima Pločanske plave koji su te godine loše stratali te u jesenskom dijelu bili predposljednji a te godine na kraju sezone je ispadalo 5 klubova u niži rang.

- Sa svakim pojedincem sam obavio razgovor, sa kolektivom održao sastanak gdje sam kazao došao sam ovdje da radim i stvorim sportsku obitelj, da svi dišemo jedan za drugog. Na proljeće smo iako sa malim izgledima već četiri kola prije kraja osigurali ostanak u trečeligaškom društvu.

Naredne dvije sezone plavi sa ušća Neretve su u sredini tablice ili kotiraju prema vrhu, uz to su i dvije godine zaredom pobjednici Županijskog kupa koji je osvojen posljednji put prije 18 godina. sve pod vodstvom ovog iskusnog stratega.

- Ono što sam želio i zacrtao je red, rad i disciplina, stvorio sam kolektiv i rezultati su dolazili, izbacili smo nekoliko pojedinaca koji zaslužuju sve pohvale, nismo stali idemo dalje.

I nije stao, obećanje je održao tako već u jesen 2018.godine Goran Proleta ispisuje sa igračima povijest kluba igrajući u Hrvatskom kupu, u osmini finala, među 16 najboljih gdje je zaustavljen od Vinogradara.

- Uspjehe koje smo ostvarili nisu slučajni, nije kraj, ove godine idemo još dalje. Novu priliku imamo na jesen da ponovimo i napravimo još bolji rezultat u Hrvatskom kupu. Prošli smo period krize i sada nam slijedi nastavak dobrih izdanja. Raduje me što uprava uvijek stoji iza mene jer bez odlučne uprave nema ni uspjeha.
 
20. travanj 2024 06:53