StoryEditorOCM
NogometLUKŠA JAKOBUŠIĆ |

GODINU DANA ŽUPLJANINA NA ČELU HAJDUKA Predsjednik je mnogo toga promijenio u klubu, puno zuji.....

Piše Slaven Alfirević/SD
20. listopada 2021. - 11:27

Jens Gustafsson je dobio podršku da nastavi s radom i možemo mi sad pričati da mu je subotnja utakmica protiv Gorice Rubikon, mora ga prijeći ili..., tek činjenica je ide dalje... Zašto ne bi pobijedio Goricu i nastavio dalje sve u Belišće, pa u Koprivnicu.

Naravno da mu predstoje teški zadaci, ali nema laganih utakmica.

Činjenica da je nakon poraza u Šibeniku dobio podršku, odnosno nije se pričalo o možebitnom odlasku, ipak se posrtanje švedskog trenera događa deset dana od godišnjice stupanja na scenu predsjednika “bijelih” Lukše Jakobušića.

Pa time ubrzava momenat da pretresemo tu godišnjicu, nakon što smo secirali dan ranije što sve ne ide u prilog učinku i dojmu što ga daje Hajdukov kormilar prve momčadi, donosi u analizi Slavena Alfirevića Slobodna Dalmacija.

MRK NAKON TOBOLA

Jakobušić je bio mrk nakon Tobola, u Kazahstanu, primio je taj udarac i izdržao, a sad nakon Šibenika sigurno mu nije lako.

Mora se i sam zapitati nije li Jens Gustafsson – kako rekosmo jučer - najslabiji kotač njegova bolida?

Sastavio je posadu koju hvale mnogi komentatori, jer – odavna nije bilo takva prijelaznog roka – pa ipak konačni rezultat ne čini se na tragu (javno proklamiranih) ambicija.

S druge strane, ako je zasjeo na zapovjedno mjesto prije nešto manje od godinu dana, teško je već četvrtog “noštroma” ili “kapa o makinje” bacit s mosta i dovodit petog... Ovo bacit uvjetno rečeno, ali dobro zvuči.

Možda će morat minenjat, ali nije lako brzat odlukom...

Jakobušić je mnogo toga promijenio u Hajduku u 365 dana, a uz njega su sada kao članovi uprave Ivan Matana i Marinka Akrap.

NOVI LIKOVI ‘NA KATU’

Međutim, novi su likovi oko prve momčadi, ne radi se samo o trenerima, novi je primjerice i team-menadžer Stjepan Badrov, na svakoj razini uočava se težnja za promjenama, osvježenjima.

A sve u cilju boljitka rezultata, kako bi rekao Ivan Katalinić: samo je trofej bitan.

U to ime je napravljen pravi defile novih likova i kroz momčad, a dovedene su face kao što su Marko Livaja i Lovre Kalinić, pa Filip Krovinović, naposljetku i Danijel Subašić, između svih ostalih zahvata.

Gustafsson je već četvrti trener kod Jakobušića i to smo posebno secirali, baš ta činjenica daje Jensu dodatni “repesaž”, da ga se ne da tek tako otkačiti, diskvalificirati.

Brojčano je doista pretjerano opet mijenjat. Nije lako olako stavit i petog trenera u godinu dana. Premda bi predsjednik mogao komotno kazati i onu “dok se mete netko mora i zakašljati”. A treba mesti i tražiti rješenje, sve dok se Rubikova kocka ne posloži.

PROBLEM ODABIRA

No, problem bi bio i ponovnog odabira... Ne može ni to preko noći.

Osim četvorice trenera, tu je i 15 novih igrača u odnosu na prošlu godinu!

A kad sve zbrojite Hajduk se nije maknuo sa četvrte pozicije; premda je tu, blizu, nadohvat i Rijeci i Dinamu i Osijeku, ipak je - četvrti. Jaz je manji, to je nedvojbeno, ali je pozicija (zasad) ista. Gdje si bio, što si radio, četvrti si ostao, piše Slobodna Dalmacija.

I sve to, koliko god bilo paradoksalno, veže ruke glede brze smjene: Gustafsson bi moguće tako ispao Pedro. A odgovornost u trenucima naprasne smjene legla po funkcionerima koji su ga doveli.

Zato neka Jens još proba uprit... Sve dok u svići ima uja.

LOV NA KAPITALCA

Možemo samo podsjetit kako je Jakobušić od prvog dana sanjao o treneru – kapitalcu. Kao što je našao igrača kapitalca u Livaji (“on je luksuz za nas”, kaže Tomislav Erceg), tako je htio i trenera kojemu bi povjerio sve ovlasti.

Sanjalo se o Slavenu Biliću, Ivanu Juriću, Ivanu Leki i naposljetku Matjažu Keku, možda smo i mi to s naše pozicije pretjerivali, nesvjesno davali nadu, no nitko nam ne može reći da se navedenom kvartetu baš i nije pričalo...

Uglavnom, od te tadašnje utopije otprije 11 mjeseci imali smo - Tramezzanija, pa sad Gustafssona.

Utoliko je teže odabrati opet nekog novog, pa i ta pozicija – kako nam se čini – ostavlja Gustafssona da pod pritiskom “cajtnota” ispravlja “krive Drine”.

SVI LUKŠINI TRENERI

Hari Vukas

Kao nasljeđe od Marina Brbića i Igora Tudora koji je prethodno otišao u Juventus, Vukas je kod Jakobušića potrajao jednu utakmicu. Porazom u Puli, a nakon što je prethodno baš ovih dana Vukasov Hajduk načet porazom od Šibenika (!), doduše čak u Poljudu, poraz od Istre uradio je da se Jakobušić ekspresno odredi spram Marija Stanića, Ivana Kepčije (struka) i Harija Vukasa (trener). Traže se nova lica...

Boro Primorac

Dok traje odabir novog trenera komandnu palicu prve momčadi dobio je Boro Primorac kao osvježenje iz unutarnjih redova „bijelih”. Dugo u sjeni Arsenea Wengera u Arsenalu, pa onda i u Akademiji Primorac je (privremeno) istrčao na veliku scenu. Snašao se u početku dobro, ali je nakon zimskih priprema u Postirama bilo jasno da treba naći novog kormilara prve momčadi i da nije Primorac taj još za cijelo proljeće...

Paolo Tramezzani

Uletio je u momčad koja je već odradila pripreme na Braču, u hodu istrpio promjenu Mije Caktaša u Marka Livaju... Kako je sezone išla, bivao je sve bolji i na kraju se u finišu riješio bremena pete pozicije koja je Hajduka pritiskala kao uteg. Biti četvrti nije uspjeh, ali poskočiti na četvrtu s pete skaline bile je europski vrijedno i značajno. No, nije bilo dovoljno da ostane, sporazumno su se razišli na kraju sezone, u Hajduku su tražili novog idealnog trenera.

Jens Gustafsson

I bili uvjereni da su u Šveđaninu pronašli pun pogodak, a tako je slutilo nakon dobrih igara na pripremama u Zrečama u Sloveniji. Tramezzani je bio talijanski bunkeraš, a Šveđanin je nudio plemenitu viziju nogometa. Već smo secirali Gustafssona i nije to baš „plemenit” trenutak njegova balun, pa sad da vidimo... Uzeti petog trenera u 365 dana nije malo... 

 

19. travanj 2024 16:00