StoryEditorOCM
AutomobilizamPRVI PUT U HRVATSKOJ |

NIKO PULIĆ PRVI HRVAT U NASCARU-u ‘Gdje laik prođe sa 60 kilometara na sat, mi sa 150‘

Piše Tonči Vlašić
14. studenog 2020. - 21:55
Niko Pulić je postao prvi Hrvat, koji je nastupio u NASCAR-u, natjecanju koje se prvi put održava u Hrvatskoj. Grobnička staza je domaćin svjetski popularnog natjecanja ovog vikenda. Po njoj su jurili automobili preko 400 konja, koji, svaki, košta oko osamdesetak tisuća eura. Tako će biti i u nedjelju, 15. studenog. 

- Vozio sam mnoga natjecanja u 40-godina dugoj karijeri. Ostvario mnoge uspjehe. Sudjelovao osim na brdu, gdje sam ostvario najviše uspjeha, u mnogim drugim natjecanjima poput European Truck Racinga, SLR 722 Cupa, F3000, a NASCAR će za mene biti nešto novo i uzbudljivo - naglasio je uoči nastupa Pulić. 

image
Niko Pulić foto: Matija Djanješić/CROPIX


Nakon prvog dana Leteći Konavljanin je bio 14. u svojoj kategoriji, a drugi u kategoriji vozača preko 40 godina. Isti plasman je ostvario u kvalifikacijama. U samoj utrci, ističe se, vozio je brže nego na treningu. Vrijeme - 26:05.113. U njegovoj kategoriji u ukupnom poretku prvi je bio Stienes Longin, koji je za gotovo 40 sekundi bio brži od člana Dubrovnik Racinga. 

- Ako kasniš sekundu kao da si sjedio na kauču i gledao televiziju. Kočimo pri 243 kilometara na sat, bit je kako proći što bliže zavoju. Gdje laik prođe sa 60 kilometara na sat, mi sa 150. Tko prođe sa 151 kilometar na sat, taj je pobjednik - rekao je Pulić nakon utrke za RTL.

Pulić je nastupio u Ford Mustangu, automobilu snage 400 KS, tipa 5,7 litara V8, uz 4-stupanjske mjenjače i stražnjim pogonom, koji usprkos težini oko 1.225 kilograma postižu brzinu do 245 kilometra na sat.

image
Niko Pulić foto: Matija Djanješić/CROPIX


- Kad kažem da mi je ovo novost, ništa ne krijem. Ali ovo je i izazov, kojeg je vrijedilo probati. Od ulaska i izlaska u vozilo, od mehanike, na koju sam i navikao iz ranih dana vozeći kamion Magirus od 4,5 tone, šaltanje, snaga i moć monstruma traži punu spremnost. Hvala svima koji su doprinijeli da dođem do ovog nastupa - rekao je Pulić.

image
Niko Pulić foto: Matija Djanješić/CROPIX
19. travanj 2024 22:58