StoryEditorOCM

Tisja Kljaković Braić: Korčula je za mene uvijek imala značenje početka! ONI bi totalno mogli biti Korčulani!

Piše i snimila: Dora Lozica
30. listopada 2022. - 21:54
Tisja Kljaković Braić i Oni, sličice iz života kroz tipični dalmatinski par gostovali su i na Korčulanskim pjatancamaTisja Kljaković Braić/

Veliki broj Korčulana s nestrpljenjem je dočekao otvorenje izložbe popularnih karikatura akademske slikarice Tisje Kljaković Braić u korčulanskom Gradskom parku u sklopu ovogodišnjeg jubilarnog petog, jesenskog izdanja festivala hrane i vina Korčulanske pjatance.

ONI, živopisni, dalmatinski, bračni par doživjeli su u posljednjih nekoliko godina sveopću popularnost diljem regije pa tako i na Korčuli. Nije to ništa neobično budući da dinamiku famoznog bračnog para prepoznajemo kao svoju, najzanimljiviji trenuci života vrte se oko pjata i postelje, a kako su ONI Dalmatinci, svi ćemo s juga tvrditi kako se baš mi najbolje i najviše prepoznajemo u satiričnoj povezanost simpatičnog ljubavnog para.

Festival Korčulanske pjatance već petu godinu zaredom spretno kombinira tradicionalne pjate i moderne kulinarske trendove, no u fokusu je uvijek ljubav, ljubav prema hrani, prema otoku pa i prema mužu ili ženi, ako baš hoćete! Baš zato, ONI su bili idealni likovi, potpuno stvarni, koji će svečano u Gradskom parku otvoriti izložbu u sklopu ovogodišnjeg festivala. Uz dobru glazbu, ukusne zalogaje i kvalitetnu kapljicu, otvaranju izložbe pridružila se i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević, predsjednica udruge Korčulanske pjatance Ivana Pačić Unković, kustosica Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić koja je napisala najavu izložbe, brojni Korčulani i gosti, ali i sama autorica sa zadovoljnim smješkom na licu koja nam je otkrila kako je Korčula zapravo bila početak njene karijere.

-Izložbu u Korčuli imala sam prije 12 godina, kad sam prvi put bila trudna, u galeriji Vapor koju vode Lidija i Mladen Petković. S tom galerijom radim već 20 godina, tu su moji prvi susreti s publikom nakon faksa, Korčula je za mene uvijek imala značenje početka”, priča nam Tisja.

Tisja je s oduševljenjem prihvatila poziv na Pjatance na kojima su je pratili suprug i mlađa kćer, a na pitanje bi li ONI mogli biti Korčulani odgovara kako bi – totalno mogli, potpuno su se uklopili! Desetak poznatih karikatura osvijetljenih na velikim panoima osvanuli su u parku gdje će biti do kraja mjeseca, a fotke otočana s popularnim bračnim parom obasule su društvene mreže. Korčulani su je oduševili, kaže Tisja, a posebno opuštenost i taj istančani, satirični humor koji krasi i NJIH, a po kojem se prepoznaju Dalmatinci.

-Ajme kako sam se nasmijala! Došla sam na Pjatance misleći kako ćemo jesti samo neku ozbiljnu hranu, kako ćemo probat pjate s pjenicom na koje se stavlja nešto s pincetom pa ajde da i ja to vidim. Kad ono, zove me predjednica udruge Ivana i kaže mi na telefon, ajde dođi do Planjaka, ima tripica!”, priča nam Tisja uz smijeh.

Iako priznaje da najviše voli raskuhanu manistru s pomama, kruha i masla i da poslije ribe pije sok od ananasa, Tisja je sa suprugom uživala u Pjatancama, a prihvatila je i poziv na večeru Marka Gajskog, poznatog chefa s Michelinovom zvjezdicom u restoran Lešić Dimitri. Ta je večera, kako je napisala na svojoj Facebook stranici, bila doživljaj umjetnosti.

23. travanj 2024 18:36