StoryEditorOCM
ZabavaNovo priznanje

Taj Mahal dobio oznaku Michelinove preporuke

Piše dolores tolić/ gloria/dv
6. srpnja 2022. - 17:19

Lijepa vijest za hrvatsku gastronomiju dolazi iz Zadra gdje je sinoć održana gala svečanost u znaku Michelinovih zvjezdica. Naime, Hrvatska turistička zajednica i METRO kao službeni partner Michelina za Hrvatsku, na imanju Maškovića Han u Vrani blizu Zadra sinoć su uručili Michelinova priznanja hrvatskim restoranima odabranima u Michelinov vodič za 2022, piše Gloria.

U prestižnom gastro vodiču objavljenom 30. lipnja svoje mjesto imaju čak 84 naša restorana, a odlukom profesionalnih inspektora Michelina svi hrvatski restorani koji su već nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku.

"Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka. HTZ je glavni nacionalni partner Michelina i naša suradnja s ovim globalno prepoznatim brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, svakako doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije. Mislim da zaista možemo biti zadovoljni i nema razloga nezadovoljstvu. Mi smo relativno mladi kada govorimo o prisustvu u ovom prestižnom svjetskom gastro vodiču. Važno je istaknuti kako je zadržavanje ovih 10 zvjezdica potvrda da se gastro ponuda razvija u pravom pravcu", naglasio je na sinoćnjoj svečanosti direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Hrvatska gastro ponuda trenutno ima 10 restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom, a to su:

Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj). Posebni razlog za slavlje sinoć je imao gastro tim Konobe Mate na Korčuli kojemu je dodijeljena nova Michelinova zelena zvjezdica (Michelin Green Star) za rad u smjeru održive i odgovornije gastronomije, a čime se može pohvaliti još jedino zagrebački Zinfandel‘s.

Uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand od ove je godine uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana.

Razloga za slavlje ima dubrovački Taj Mahal koji je dobio Michelinovu preporuku.

Na večeri u čast hrvatske gastronomije, kako se i očekuje, uživalo se u brojnim delicijama, a okupljene uzvanike zabavljao je Massimo Savić.

24. travanj 2024 12:57