StoryEditorOCM
ZabavaKUKU I LELE

Što se to odjednom događa s muškom spermom? Kvaliteta joj je sve gora, a ‘spermići‘ se jedva kreću, ne da im se ništa...

Piše Dv
18. prosinca 2022. - 17:25

Koncentracija sperme koju muškarci oslobađaju tijekom ejakulacije opala je za 51 posto u posljednjih 50 godina!

Riječ je o jednom od glavnih otkrića nedavno objavljenog istraživanja provedenog na Hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu (Izrael), te na Medicinskom fakultetu u SAD-u. Naime znanstvenici su izračunali da su 1970-ih muškarci u prosjeku imali 101 milijun reproduktivnih stanica po mililitru sperme; ta je cifra pala na 49 milijuna...

Osim kvantitete, dokazi ukazuju i na pad kvalitete muških spolnih stanica, naime i tu je zabilježen sunovrat tijekom nekoliko minulih desetljeća.

- Najupečatljivija stvar koju vidimo je gubitak kretanja spermatozoida. Bez ovog atributa, sposobnost oplodnje je smanjena - primijetio je urolog i androlog Moasir Rafael Radaeli, potpredsjednik Brazilskog udruženja za potpomognutu reprodukciju.

Što se krije iza tog fenomena? Stručnjaci ukazuju na najmanje pet uzroka. To su, za početak...

1. Pretilost

Višak kilograma nosi sa sobom donosi paket štetnih promjena za spermatozoide. Rastom masnog tkiva koje skladišti masti, oslobađaju se upalne supstancije koje direktno utiču na testosteron, jedan od najvažnijih hormona u proizvodnji muških spolnih stanica.

Prekomjerna težina također stvara takozvani oksidativni stres, proces u kome se oštećuju različite stanice u tijelu.

K tomu, pretila osoba ima više masti u genitalnoj regiji, što je strašno za spermatozoide, kažu stručnjaci.

Testisi u kojima se proizvode i čuvaju reproduktivne stanice moraju biti između jedan i dva stupnja Celzijusa ispod tjelesne temperature da bi dobro funkcionirali - zati testisi i jesu izvan tijela. Stoga povećanje masti u tom dijelu zagrijava reproduktivne organe i oni slabije rade.

2. Zlouporaba opijata i narkotika

Alkohol, cigarete, marihuana, kokain, anabolički steroidi... Sve te droge i opojna sredstva nepovoljno utiču na zdravlje muških spolnih stanica, a neka izravno oštećuju stanice koje proizvode spermije.

Druga, pak, sredstva djeluju neizravno. Najcitiraniji primjer među stručnjacima je zamjena testosterona putem pilula, gelova i injekcija, koji se koriste neselektivno kao način za dobijanje mišića. Takvo tržište je suludo i zastrašujuće poraslo zadnjih desetljeća, upozoravaju liječnici.

Kad se spolni hormon zamijeni bez očiglednog razloga, tijelo "shvaća" da više nema potrebe da ga proizvodi prirodnim putem. Kao rezultat, testisi mogu čak i atrofirati pa broj spermatozoida u sjemenu završava na nuli!

3. Spolno prenosive bolesti

Bolesti kao što su klamidija i gonoreja, uzrokovane bakterijama, mogu izazvati upalu epididimisa. Ta struktura je povezana sa vrhom testisa i odgovorna je za skladištenje sperme. Treći patogen je humani papiloma virus, poznat i pod akronimom HPV, poznato je da može utjecati i na proizvodnju ili čak na DNK sperme.

4. Laptop u krilu

Kako testisi trebaju biti između jedan i dva stupnja Celzijusa ispod temperature ostatka tijela, studije objavljene u posljednjem desetljeću otkrivaju da navika rada sa laptopom u krilu predstavlja dodatni rizik za reproduktivni trakt. Baterija uređaja zagrijava spermu, može je čak i "skuhati"!

Štetne su potencijalno i druge navike vezane za više temperature - duge, tople kupke ili saune, pa tehnologija (mogući negativni efekti elektromagnetnih valova, telefonskih signala, pa čak i bežičnog interneta), zasad ipak bez dokaza.

Na "crnoj listi" su i zagađivači iz okoliša, plastika i pesticidi.

Pored čimbenika iz okoline i ponašanja koji stoje iza opadanja broja spermatozoida, postoje dva iskonska problema koja takođe doprinose ovom fenomenu.

Prvi od njih je genetika.

Procjenjuje se da je između 10 i 30 posto slučajeva teškoća u rađanju djeteta povezano sa problemom u muškoj DNK.

Drugi je povezan sa starenjem i činjenicom da muškarci sve kasnije u životu žele postati očevi.

Znamo da se fertilni kapacitet smanjuje tijekom života. Iako smanjenje kod muškaraca nije toliko izraženo kao kod žena, postoji smanjenje hormona koji su važni, približavaju stručnjaci.

Ako se ova stopa opadanja nastavi na sadašnjoj razini, jednakom dinamikom, do 2050. koncentracija reproduktivnih stanica u spermi bi bila praktično nula! Srećom, tendencija jest da se situacija pogorša, ali će u jednom trenutku ovaj proces stagnirati i doći ćemo do platoa, možda uz pomoć novih tehnologija - predmnijevaju stručni krugovi "recept za spas čovječanstva".

20. travanj 2024 05:49