StoryEditorOCM
ZabavaNAPETA POLUZAVRŠNICA

Šok u Rotterdamu! Albina se unatoč sjajnom nastupu nije uspjela plasirati u finale Eurosonga

Piše jutarnji list
19. svibnja 2021. - 07:33

Unatoč velikim očekivanjima i dobrom stajanju na kladionicama, hrvatska predstavnica na Euroviziji Albina Grčić (22) sa svojom pjesmom "Tick-Tock" nije uspjela proći u finale ovog natjecanja, koje se održalo 65. put, donosi Jutarnji.

Albina je oduševila svojom energičnom izvedbom, sjajnom koreografijom te vrhunskim stylingom, kojeg je potpisao Juraj Zigman. Dobila je snažne ovacije publike, a, kako je i najavljeno, izvela je verziju svoje pjesme na engleskom, u kojoj je tek jedna strofa na njezinom materinjem jeziku. Hrvatska je javnost ostala u šoku činjenicom da Albina nije dospjela u finale – u nju su se polagale velike nade, no Hrvatska je i treću godinu za redom ostala bez finalista na Eurosongu.

- Što reći? Tužni smo, ali i ponosni. Nažalost, dogodilo se ono čemu se baš nitko nije nadao, niti očekivao. Bez obzira na ishod, mi smo ponosni na naš tim i našu predstavnicu Albinu koja je dala sve od sebe i skupa sa svojim plesačima večeras ostavila srce na sceni, te besprijekorno izvela "Tick-Tock". Sigurni smo da je, bez obzira na to što se nije plasirala u finale Eurosonga, svojim talentom osvojila mnoga srca - kaže Uršula Tolj, šefica naše delegacije na Eurosongu, koja se, priznaje, u nevjerici zbog svega što se dogodilo, nakon što se ispostavilo da Hrvatska neće u eurovizijsko finale - rasplakala.

- Toliko sam, baš kao i ostatak tima, vjerovala u to da imamo sjajnu izvođačicu i kvalitetnu pjesmu koju je Albina besprijekorno izvela, da sam zaplakala kada su pročitali svih deset finalista, među kojima, eto, nije bilo Hrvatske. A tješila me upravo naša Albina koja je i nakon svega ostala hrabra, kojoj ovo nije skinulo osmijeh s lica - otkriva Uršula, koja kaže kako je naša delegacija nakon završetka polufinala primila stotine poruka podrške. 

- Ljudi, nemojte biti tužni, nemojte biti razočarani... jer mi nismo, ja sam stvarno super! I ja vam stvarno sa sigurnošću kažem da mi u zadnjih par godina nismo imali bolji nastup. Mi smo se toliko trudili! - kazala je Albina u videu koji nam je stigao iz Rotterdama.

Činjenica da "Tick-Tock" nije u finalu je, smatraju mnogi, nepravedna. Fanovi su obasuli službene kanale Eurovizije brojnim negodovanjima. Neki čak apeliraju na to da naš predsjednik Zoran Milanović intervenira i pozivaju da ju se po povratku u Hrvatsku adekvatno dočeka. Iako se Milanović još nije oglasio, na sjajnom joj je nastupu čestitao premijer Andrej Plenković, a pokrenuta je čak i peticija kojom se traži da se Albinu ipak pošalje u finale. 

U polufinalu, koje se održalo u Rotterdamu, nastupili su predstavnici 16 zemalja, s time da je nastup Australije bio virtualan, odnosno njihova pjevačica Jessica Alyssa Cerro (24), u eurovizijskom svijetu poznatija kao Montaigne, nije došla u Nizozemsku radi koronavirusa. To je prvi puta u povijesti ovog natjecanja da je neki nastup održan na daljinu.

U finale su prošli predstavnici Norveške, Izraela, Rusije, Azerbajdžan, Malte, Litve, Cipra, Švedske, Belgije i Ukrajine, uz to da osnivači natjecanja - Njemačka, Italija, Francuska, Španjolska i Velika Britanija – te domaćin Nizozemska, imaju direktni ulaz u završnicu.

Natjecanje su vodili su glumica i voditeljica Chantal Janzen, pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley, pjevač, voditelji nizozemski komentator Jan Smit te beauty blogerica i zvijezda YouTubea Nikkie de Jager.

U nastavku donosimo tekstualni prijenos prve polufinalne eurovizijske večeri koju smo na Jutarnjem.hr pratili iz minute u minutu:

Završena je prva polufinalna večer Eurosonga.

U četvrtak je na rasporedu s početkom u 21 sat druga polufinalna večer, a u isto doba ove subote je velika završnica - finale Eurosonga. Sve možete pratiti u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije.

Među deset finalista iz prve polufinalne večeri su: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litva, Cipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

Hrvatska se nije plasirala u finale.

Prve reakcije iz potresenog Albininog tabora pročitajte ovdje.

Još jedan predstavnik koji ima svoje mjesto u finalu je predstavnik domaćina, Nizozemac Jeangu Macrooy koji izvodi pjesmu "Birth of a New Age" koja je kratko predstavljena.

Nakon Talijana predstavljena je i Njemačka, također jedna od zemalja osnivačica koja ima direktan ulaz u finale. Prikazan je isječak pjesme "I Don't Feel Hate". A predstavnik Jendrik Sigwart raduje se nastupima na velikoj pozornici i sa pravom publikom.

Na pozornicu su se popeli Talijani, grupa Måneskin koja je pobijedila na San Remu s pjesmom "Zitti e buon", a imaju izravan ulazak u finale Eurosonga.

Završeno je glasovanje diljem Europe.

U show programu ovogodišnjeg Eurosonga, u sve tri večeri imat ćemo priliku bolje upoznati Nizozemsku, a u raskošnim nastupima moći ćemo vidjeti i brojna poznata imena.

Za vrijeme glasovanja, nakon što smo se još jednom prisjetili svih 16 nastupa, pozornicu je prvo zauzela pjevačica Davina Michelle, a potom i glumica Thekla Reuten. Njihova točka nosi naziv "The Power of Water", a gledateljima diljem svijeta ima za cilj dočarati povezanost Nizozemske s čarima vode.

Započelo je glasovanje kojim se odabire tko će se plasirati u veliku završnicu Eurosonga ove subote. Od 16 izvođača u finale ide njih 10.

MALTA – Destiny, “Je Me Casse”

Posljednja se večeras predstavila Malta. Dugo je glasila za jednu od favoritkinja ovogodišnjeg Eurosonga, a u prvoj polufinalnoj večeri nastupom je potvrdila i zašto. Atraktivnim nastupom i moćnom pjesmom Maltežanka je osvojila gledatelje.

Maltežani su svoju predstavnicu izabrali još u drugoj sezoni "X Factora Malta", koja se emitirala krajem 2019. i početkom 2020. Bez ikakvog iznenađenja, tada je pobijedila 17-godišnja Destiny Chukunyere, koja je nakon mjesec i pol dana objavila pjesmu "All of My Love", među čijim se autorima našla i sudionica Dore 2019. i 2021. Bernarda Bruno. S otkazivanjem Eurosonga 2020., "All of My Love" je dobila tek jednu javnu izvedbu (finale malteškog Supertalenta krajem 2020.), a s potvrdom Destiny kao malteške predstavnice televizija TVM je čekala do svibnja. Do objave pjesme čekalo se do polovice ožujka, kada je objavljena pjesma "Je me casse" (slobodni prijevod "Bježim odavde"), a autorski tim čine Amanuel Dermont, Malin Christin, Nicklas Eklund i Pete Barringer, i koja progovara o ženskom empowermentu.

Destiny je rođena 2002. godine u Birkirkari. Njezin otac je nekadašnji nigerijski nogometaš Ndubisi Chukunyere, koji je ostavio trag u malteškom klubu Hibernians, te se skrasio s Maltežankom Alexijom, s kojom osim Destiny ima sina Isaiaha i kćer Melody. Destinyin talent za pjevanje otkrila je njezina instruktorica pjevanja Maria Abdilla, i već od mlađih dana putovala je na različita pjevačka natjecanja. Tako je 2014. osvojila "Sanremo Juniori" bila treća na "Konkors Kanzunetta Indipendenza". Međutim, pozornost eurovizijske javnosti osvojila je 2015. godine, kada je s pjesmom "Not My Soul" pobijedila na Dječjem Eurosongu 2015. sa 185 bodova, oborivši dotadašnji rekord Španjolke Marije Isabel. Kao nagradu što je Malti donijela drugu pobjedu na Dječjem Eurosongu i drugo domaćinstvo u samo dvije godine razmaka, nagrađena je Medaljom časti Republike Malte. Nakon što se 2016. posvetila reklamiranju Dječjeg Eurosonga, 2017. se prijavila na britanski "Supertalent". Unatoč brojnim pohvalama, ispala je u polufinalu, gdje je bila tek šesta. Prije nego će sama stupiti na pozornicu velikog Eurosonga, Destiny je pratila Michelu Pace na Eurosongu 2019. Kao svoj najveći glazbeni uzor istaknula je Arethu Franklin.

UKRAJINA – Go-A, “Šum”

U flambojatnom kostimu koji je uključivao zelenu bundu ukrajinska predstavnica bila je jedina koja je zapjevala na materinjem jeziku okružena neobičnom scenografijom.

Ukrajina je jedna od zemalja koje su zadržale izabrane prošlogodišnje predstavnike za ovu godinu. Tako je grupa Go_A pripremila tri pjesme, od kojih je peteročlani stručni žiri, među kojima je bila pobjednica Eurosonga 2016. Jamala, odlučio da ova grupa u Rotterdamu treba pjevati skladbu "Šum". Autori pjesme su članovi benda Kateryna Pawlenko i Taras Shevchenko.

Grupa Go_A osnovana je 2012. godine, a čine je pjevačica Kateryna Pavlenko i glazbenici Taras Shevchenko, Ihor Didenchuk i Ivan Hryhoriak. Značenje imena predstavlja “povratak korijenima” gdje “Go” dolazi iz engleskog jezika u značenju “pokret”, a “A” od grčkog slova alfabet koje se referira na povratku kulturalnim korijenima.

Veću pažnju na sebe skrenuli su 2016. godine kada su s pjesmom "Vesnianka" sudjelovali i pobijedili na jednom natjecanju, a ta pjesma je bila često puštana na radio postajama. Te godine objavili su i prvi i zasad jedini studijski album "Idi na zvuk", koji se sastojao od deset pjesama. Na pravoslavnu Badnju večer 2017. godine objavili su i božićnu pjesmu "Shchedryi vechir". Prošle godine su sudjelovali i pobijedili s pjesmom "Solovey" na ukrajinskom nacionalnom izboru i tako dobili priliku predstavljati Ukrajinu na Eurosongu. Nakon otkazivanja, druga šansa im se ukazala ove godine s pjesmom "Šum".

Podsjetimo, Ukrajina je na Eurosongu pobijedila 2004. i 2016.

AZERBEJDŽAN – Samira Efendi, “Mata Hari”

Vizualno vrlo atraktivnom i šarenom orijentalnom scenografijom, oskudnom kostimografijom i vrućim nastupom s puno ritma gledatelje je osvojila atraktivna brineta Samira okružena seksepilnim plesačicama koja je pjevala kako je poput čuvene Mata Hari te Kleopatre...

Interno odabrana predstavica za neodržani Eurosong 2020. Samira Efendi nedugo nakon otkazivanja potvrđena je kao predstavnica za ovogodišnje izdanje natjecanja. Početkom godine, azerbejdžanska televizija ITV objavila je javni natječaj za pjesmu koju će Efendi pjevati u Rotterdamu. Od ukupno pristiglih 229 pjesama, samo šest ih je ostalo na skraćenom popisu, da bi se na kraju odlučilo kako je najbolja ona naziva "Mata Hari", koju potpisuju nizozemski autori Amy van der Wel, Luuk van Beers i Tony Cornelissen.

Samira Efendiyeva rođena je 1991. godine u glavnom azereajdžanskom gradu Bakuu. Da joj je glazba sastavni dio života i da se njome želi baviti, dokazala je sudjelujući u nekoliko talent showovau svojoj zemlji. Izdvajaju se natjecanja u azerskoj inačici "Idolaiz" 2009. godine i "The Voicea" u sezoni 2015-2016. kada je osvojila treće mjesto. Efendi je nekoliko puta pokušavala biti predstavnica Azerbejdžana na Eurosongu, a jedno od sudjelovanja bilo je i u talent natjecanju "Böyük Səhnə" (hrv. velika scena) kada se tražio predstavnik za Kopenhagen, a ona je uspjela doći skoro do finala. Može se pohvaliti sa predstavljanjem svoje zemlje na glazbenim natjecanjima u Monaku, Turskoj i Kazahstanu. Na zatvaranju utrke Formule 1 koje je 2018. godine održano u Bakuu, pred brojnim gledateljima otpjevala je službenu himnu svoje zemlje. Uz glazbu, ističe kako voli pilates, slikanje i ples.

Prošle godine je trebala izvesti pjesmu naziva "Cleopatra", čiju je demo verziju otpjevala sanmarinska predstavnica Senhit, ali je na kraju završila kod Efendi. Jedan od autora prošlogodišnje pjesme Luuk vaan Beers, među stvarateljima je i ovogodišnje skladbe Mata Hari.

RUMUNJSKA – Roxne, “Amnesia”

Pomalo vokalno nesigurna u svoj nastup, okružena s puno dima, nastupila je rumunjska predstavnica. Navodno je jučer nakon probe tražila producente da joj omoguće da još jednom nastupi jer je imala nekih poteškoća.

Interno odabrana predstavnica Roxen za prošlu godinu morala je pripremiti pet pjesama za mini nacionalni izbor putem kojeg je glasovima publike i žirija odlučeno s kojom pjesmom će se natjecati u Rotterdamu. Nakon otkazivanja Eurosonga, ona je ostala na poziciji predstavnice Rumunjske na Eurosongu 2021., a žiri je odlučio kako će 21-godišnja Roxen u Rotterdamu pjevati skladbu pod nazivom "Amnesia", čiji su autori Adelina Stîngă i Viky Red.

Larisa Roxana Giurgiu rođenja je 2000. godine u rumunjskom gradu Cluj-Napoca, a u glazbu je zaljubljena od ranog djetinjstva. Veću pažnju na sebe skrenula je u kolovozu 2019. godine kada je s rumunjski producentom Sickotoy objavila pjesmu "You Don’t Love Me", koja je ubrzo postala ogroman hit u Rumunjskoj. Njen debitantski singl objavljen je u studenom iste godine "Ce-ți cântă dragostea" i vrlo brzo po objavljivanju postao je najslušanijim singlom na rumunjskim radio postajama.

Ova pjesma je bila i prva rumunjska pjesma koja je pretraživana putem platforme Shazam u 2020. godini. Prošle godine, nakon nacionalnog izbora i otkazivanja Eurosonga, objavila je duet "Wonderland" s pobjednikom i jednim od najprepoznatljivih eurovizijskih lica Alexanderom Rybakom. Zanimljivo je spomenuti i da Roxen ima čak sedam mačaka, a želja joj je jednom za kućnog ljubimca imati i majmuna.

IZRAEL – Eden Alene, “Set Me Free”

Za Eurosong 2020. izraelska predstavnica izabrana je putem talent showa "HaKokhav HaBa L’Eurovizion", dok je pjesma "Feker Libi" izabrana kroz mini izbor od četiri pjesme, a odluku su u jednakoj mjeri imali publika i žiri. Nakon otkazivanja Eurosonga, Eden Alene zadržana je za predstavnicu na Eurosongu 2021. Krajem siječnja odlučeno je da će Eden u Rotterdamu pjevati "Set Me Free".

Eden Alene rođena je 2000. godine u Jeruzalemu i potiče iz obitelji koja je u Izrael stigla iz Etiopije. Iako je trenirala balet, s 11 godina počinje učiti pjevanje i ubrzo baletne papučice mijenja mikrofonom. U( fokus javnosti došla je 2017. godine kada je sudjelovala u trećoj sezoni izraelske inačice talent showa "X Factor". Na audiciji je žiri oduševila interpretacijom skladbe "Stone Cold" od Demi Levato. Odličnim interpretacijama došla je i do finala te u konačnici pobijedila

Prvu pjesmu "Better" objavila je u prosincu 2018. godine, dok je u ožujku 2019. godine stigla i druga pjesma "When It Comes To You". Pobjedom u showu "HaKokhav HaBa L’Eurovizion", Eden je postala prva koja je uspjela spojiti dvije pobjede na talent showovima u svojoj zemlji. Autori pjesme "Set Me Free" su Amit Mordechay, Ido Netzer, Noam Zlatin i Ron Carmi.

Podsjetimo, Izrael je na Eurosongu pobijedio čak četiri puta dosad.

BELGIJA – Hooverphonic, “The Wrong Place”

Nakon Hrvatske na pozornicu su se popeli predstavnici Belgije i održali vrlo mračan nastup. Doslovno. Bend je bio predvođen atraktivnom plavušom u maloj crnoj haljini posutoj šljokicama. Ona je 41-godišnja Geike Arnaert belgijska pjevačica, najpoznatija po tome što je bila glavni vokal benda Hooverphonic od 1997. do 2008. i ponovno od 2020.

Grupa Hooverphonic vrlo je popularna u cijelome svijetu posljednjih 25 godina, koliko postoje. Nekadašnji rontmen im je Alex Callier, koji je i napisao pjesmu "Release Me", baladu o odlascima, s kojom se predstavljaju na natjecanju.

Bend je poznat i po tome što su njihove brojne pjesme bile i u TV serijalima, reklamama i filmovima. Neki od hitova su im "Mad About You", "Romantic", "Eden", "2Wicky".

HRVATSKA – Albina, “Tick-Tock”

Albina je zabljesnula večeras u Rotterdamu. U tri minute pokazala je najbolje od sebe - glasom, plesom, energijom...

Fantastične animacije oduševile su gledatelje - u početku kao da je bacala šarene munje iz šake, a potom se u jednom trenutku multiplicirala da bi je zatim plesači podigli na ruke, baš kada se i kamera podignula u ptičju perspektivu pa smo tako vidjeli kako je nose u središte koncentričnih kružnica.

Nastup je uistinu bio spektakl.

Riječi 'Tick-Tock' vrtile su se na ekranu u pozadini, dok je pozornica Ahoy arene blještala uz pomoć pirotehničkih efekata.

Pjevajući, dobro raspoložena i uzbuđena Albina stigla je i animirati publiku, a s pozornice je otišla vrriskom nakon što se zahvalila.

- Hvala vam, hvala vam puno! - povikala je više puta na tečnom engleskom i uskliknula od uzbuđenja.

Društvene mreže su se užarile, a pršte samo komplimenti. Ako se pita Hrvate - Albina je u finalu.

Podsjetimo, Hrvatska se natječe na Eurosongu još od 1993., a najbolji nam je plasman četvrto mjesto na kojem smo se našli čak dva puta - 1996. i 1999. godine.

Nakon Norveške nastupa naša Albina, deseta po redu.

NORVEŠKA – TIX, “Fallen Angel”

Norveški predstavnik hrvatskoj je publici dobro poznat jer su gotovo svi naši mediji o njemu već pisali. Zašto? Zbog krila!

Naime, njegov nastup jako podsjeća na našeg Roka Blaževića i njegov eurovizijski nastup, također s krilima, 2019. godine.

Norveška je odmah u startu odlučila kako neće poslati pobjednicu "Melodi Grand Prixa" 2020., Ulrikke, nego će novog predstavnika naći kroz tradicionalni nacionalni izbor. Tako je za MGP 2021. organizirano pet polufinalnih emisija, jedna druga šansa i veliko finale u kojem je sudjelovalo 12 natjecatelja. Pobijedio je TIX s autorskom pjesmom „Fallen Angel”. Pjesma govori o borbi s depresijom nakon neuzvraćene ljubavi, a za tekst su bili zaduženi Emelie Hollow i Mathias Haukeland.

Iza pseudonima TIX krije se Andreas Haukeland (28) koji je rođen u norveškom mjestu Bærum. Ovaj glazbenik, producent i skladatelj ima dijagnosticiran Touretteov sindrom za koji je karakteristično stanje pojavljivanja različitih vrsta tikova. Zbog toga su ga tijekom školovanja vršnjaci redovito maltretirali, a dobio je i nadimak Tix, koji je kasnije odlučio koristiti kao svoje umjetničko ime kako bi na taj način pokazao da vlada sindromom s kojim živi. Nakon školovanja počeo je skladati glazbu koja se u Norveškoj naziva “russ”, a riječ je o glazbi namijenjenjoj norveškim učenicima završnih godina koji proslavljaju završetak školovanja. Upravo je 2015. godine doživio svoj proboj s pjesmom „Sjeiken” koja je te godine bila russ himna norveških školaraca. Iako je nekoliko godina bio vrlo uspješan, 2018. godine odlučio je objaviti žanrovski drugačiju pjesmu „Shotgun”, ali se i pokazati kao skladatelj pa je za Avu Max napisao pjesmu „Sweet But Psycho”, koja je postala ogromni hit. Do sada je objavio jedan studijski album i niz singlova koji su često pronalazili svoja mjesta na norveškim glazbenim ljestvicama.

Vrućim nastupom u oskudnom kostimu ležeći na crvenoj pozornici Grkinja Elena Tsagrinou otpjevala je kontroverznu pjesmu zazivajući đavla okružena plesačima.

Kao i gotovo svake godine od 2018., Ciprani su eurovizijskog predstavnika tražili u Grčkoj, gdje su je našli u 26-godišnjoj Eleni Tsagrinou. Njezinu pjesmu “El Diablo” napisali su Thomas Stengaard, Laurell Barker, Jimmy Joker i Oxa. No, pjesma je izazvala burnerasprave, što kod pravoslavne crkve na Cipru, koja je čak organizirala prosvjede, što u glazbenom svijetu, gdje su je Zara Larsson i Mia Khalifa prozvale zbog kopiranja, a komentatori na Twitteru za plagiranje pjesme “Bad Romance” Lady Gage.

Elena Tsagrinou rođena je 1994. u Ateni u četveročlanoj obitelji, a odmalena se bavi glazbom, te ima završenu srednju glazbenu školu. Grčka ju je javnost prvi put upoznala kada je sa samo 15 godina nastupala u grčkoj verziji “Supertalenta”. S devetnaest godina grupa OtherView ju je odabrala kao svoju novu pjevačicu, s kojima je objavila deset uspješnih singlova. Nakon pet godina, Tsagrinou je odlučila napustiti OtherView kako bi razvila samostalnu karijeru. Osim što se bavi glazbom, bavi se sinkronizacijom filmova (dala je glas Smurflily u “Štrumfovi: Izgubljeno selo”), vodila je grčki “The Voice”iz backstagea, te mentorirala glumca Ivana Svitaila u grčkoj verziji “Zvijezde pjevaju”. Inače, u višegodišnjoj je vezi s grčkim reperom Mikeom.

IRSKA – Lesley Roy, “MAPS”

U crnoj uskoj haljini s mračnim animacijama u pozadini, irska se predstavnica doimala kao da je u začaranoj šumi. Glasovno, pak, slažu se mnogi, podsjeća na Katy Perry.

S otkazivanjem Eurosonga 2020. irska predstavnica Lesley Roy nije dobila priliku izvesti svoju pjesmu “Story of My Life” na pozornici u Rotterdamu. Do službene potvrde da je ponovno odabrana za Eurosong, Lesley je nove pjesme snimala u Švedskoj, a upravo je u toj zemlji snimila pjesmu “Maps” zajedno s Philipom Strandom iz grupe Normandie, Deependom, Emelie Erikkson i Lukasom Hallgrenom. Kako je rekla u jednom intervjuu, tijekom kreativnog procesa je stvorila mnogo pjesama različitih žanrova nakon kojih se pogubila, jer je stalno razmišljala o tome što bi drugi htjeli umjesto da je slušala sebe. Prema njezinim riječima, pjesma je proizašla upravo iz tog trenutka izgubljenosti, i “ističe da samo trebamo pogledati u sebe i naći ćemo ono što istinski želimo”.

Rođena u Dublinu 1986. i odrasla je okružena glazbom. Njezina majka nastupala je u različitih bendovima, a Lesley je prvu gitaru dobila kada je imala deset godina. Negdje u vrijeme kada je počela pisati svoje prve pjesme, svjetskom scenom dominirala je pop-rock pjevačica Avril Lavigne koja je imala veliki utjecaj na Lesleyjin glazbeni izričaj. S nastupima na lokalnim pjevačkim natječajima uspjela bi si zaraditi dovoljno novaca kako bi mogla snimiti demo-verzije svojih pjesama. U dobi od 18 godina, prvi put su je primijetili predstavnici američke diskografske kuće Jive Records, koji su je pozvali da snimi svoj prvi album, a nakon jedne, prema njezinom mišljenju, katastrofalne večere uspjela je pridobiti pažnju švedskog producenta Maxa Martina koji je pristao producirati njezin album. No, album “Unbeautiful” nije našao puno poklonika, iako je bio blizu ulaska na Billboardovu ljestvicu, te je ostala bez daljnjeg ugovora s Jive Recordsom. Inače, koautorica jedne od njezinih pjesama, “Slow Goodbye”, je slavna američka pjevačica Katy Perry.

Iako od 2008. godine nije objavila album, Lesley nije prestala biti aktivna, pa je tako radila na pjesmama za Adama Lamberta, Miss Montreal, Medinu i Janu Kramer. Također, 2016. godine je za hrvačicu Ember Moon snimila pjesmu “Free The Flame”s kojom ona i danas ulazi u ring. Živi na relaciji između Dublina i New Yorka, gdje živi sa suprugom Lauren, a zajedno s prijateljem Jeffom Johnsonom vodi podcast Pop Kitchen.

Irska se na Euroviziji natječe od 1965., a slavili su čak sedam puta.

SJEVERNA MAKEDONIJA – Vasil, “Here I Stand”

Vasil Garvanliev pozornicu je osvojio samo svojim moćnim glasom i atraktivnim animacijama na video zidu, u maniri opernog pjevača.

Nacionalna televizija Sjeverne Makedonije odlučila se zadržati interno izabranog predstavnika za Eurosong 2020. i poslati ga i na ovogodišnje izdanje natjecanja. Za razliku od prošle godine, na ovogodišnjoj pjesmi “Here I Stand”, radio je sam Vasil koji potpisuje tekst u cijelosti, dok su mu u stvaranju glazbe pomogli Davor Jordanovski i Borche Kuzmanovski.

Makedonski predstavnik na Eurosongu 2021. Vasil Garvanliev (36) rođen je u Strumici. Pjevanjem se počeo baviti sa sedam godina, a njegov talent je otkrio jedan makedonski skladatelj koji ga je čuo kako pjeva na ulici. Već s osam godina objavio je album, a jedno vrijeme je s obitelji živio u SAD-u gdje je imao prilike kao član Čikaškog dječjeg zbora pjevati kao prateći vokal rame uz rame s umjetnicima poput Celine Dion, Nelly Furtado i Enriquea Iglesiasa. Nakon povratka na Balkan svoj edukativni glazbeni put nastavio je u Milanu i Torontu, gdje završio prestižni University of Toronto Opera School.

Sudjelovao je na brojnim glazbenim festivalima, a 2007. pokušao je predstavljati Sjevernu Makedoniju na Eurosongu s pjesmom “Pomogni mi”, no natjecanje je završio na 13. mjestu. Objavio je nekoliko vrlo uspješnih singlova, a prije dvije godine iskusio je pozornicu Eurosonga kad je kao prateći vokal pratio Tamaru Todevsku u makedonskom povijesnom eurovzijskom putu i osvajanju do sada najvišeg njihovog plasmana na ovom natjecanju – sedmog mjesta.

AUSTRALIJA – Montaigne, “Tehnicolour”

Australska predstavnica jedna je od onih koja na ovogodišnjem Eurosongu u jeku pandemije neće anstupiti uživo. Još je u travnju potvrdila da neće osobno doći u Rotterdam, već da će se predstaviti ranije snimljenom snimkom.

Australija je jedna od onih država koje su nesuđene prošlogodišnje predstavnike odabrali da ih predstavljaju i ove godine. To je Montaigne s pjesmom “Technicolour”.

Australija

Jess Gleeson

Jessica Alyssa Cerro (24) u eurovizijskom svijetu poznatija je kao Montaigne. Prvi veći nastup imala je 2012. godine kada je sudjelovala u natjecanju nacionalnog radija Triple J sa svojom indie pjesmom “Anyone But Me”, ali je čekala da završi sa školovanjem kako bi započela svoju glazbenu karijeru. To se i dogodilo 2014. godine kada je objavila svoj prvi sing. Prije objavljivanja ovog singla, odlučila j svoje pravo ime zamijeniti s umjetničkim Montaigne, a inspiracija joj je bio filozof iz 16. stoljeća Michel de Montaigne.

Australija

Jess Gleeson

Godine 2015. objavila je singl “1995” u suradnji s hip hop grupom Hilltop Hoods, koji je završio na drugom mjestu australske glazbene top ljestvice. Prvi album “Glorious Heights” objavila je 2016. i dobila nagradu ARIA za najbolji glazbeni proboj na sceni. U godinama koje su dolazile objavila je još jedan studijski album i nastupala je na brojnim glazbenim festivalima, a zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi na nacionalnom izboru “Australia Decides” s pjesmom “Don’t Break Me”, dobila je priliku predstavljati svoju zemlju na Eurosongu. Ove godine to će i moći sa skladbom ”Technicolour” koju je napisala u suradnji s producentom Daveom Hammerom.

Najbolji plasman Australije na Eurosongu je visoko drugo mjesto koje su zauzeli 2016., a na ovom su izboru prisutni od 2015.

ŠVEDSKA - Tusse, “Voices”

Mladi glazbenik s moćnom životnom pričom i jednako moćnim glasom četvrti se popeo na pozornicu u Ahoy areni.

Šveđani su odlučili svog predstavnika za Eurosong 2021. pronaći putem svog tradicionalnog nacionalnog izbora "Melodifestivalena". Uvjerljivu pobjedu odnio je pobjednik švedskog Idola 2019. Tusse s pjesmom “Voices”.

Pravog imena Tousin Michael Chiza (19) rođen je u Demokratskoj Republici Kongo. Sa samo osam godina kao izbjeglica sam je došao u Švedsku, a budući da je prethodno prilikom migracije razdvojen od svoje obitelji, jedno je vrijeme morao ići od jedne do druge hraniteljske obitelji.

Prvi je put na švedsku scenu stupio 2018. godine kada je sudjelovao u njihovoj inačici “Supertalenta”, gdje je završio u polufinalu. Naredne godine prijavio se i pobijedio ušvedskom “Idolu”. Do sada je objavio nekoliko pjesama, od kojih su dvije s Idola – obrada “How Will I Know” od Whitney Houston i pobjedničku “Rain”. Prošle godine objavio je i prvu skladbu na švedskom jeziku “Innan du går”, dok su mu pjesmu za Melodifestivalen “Voices” napisali Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy Thörnfeldt i Anderz Wrethov.

Podsjetimo, Švedska je na Eurosongu od 1958., a dosad su čak šest puta bili slavodobitnici.

RUSIJA – Manizha, “Russian Woman”

Odjevena kao tradicionalna ruska babuška Manizha Dalerovna Sangin stala je na pozornnicu i zapjevala na ruskom. Njezina moćna pjesma brzog ritma imala je i dijelove na engleskom, a krije važnu poruku.

Podjetimo, sve do ožujka ove godine nije se znalo tko će predstavljati Rusiju na Eurosongu, koja se na ovom natjecanju bori za pobjedu još od 1994., a napokon su slavili 2008.

Nagađalo se, doduše, da će to biti prošlogodišnji interno izabrani predstavnici - grupa Little Big. No, potom je iznenada najavljen nacionalni izbor s tri natjecatelja među kojima nije bila ova popularna grupa. Odlukom glasova publike Rusiju u Rotterdamu ove godine predstavlja Manizha s pjesmom “Russian Women”. Tekst pjesme potpisuje sama pjevačica, dok su za glazbu bili zaduženi Ori Avni i Ori Kaplan.

Manizha Dalerovna Sangin (29) rođena je u tadžikistanskom glavnom gradu Dušanbeu. Zbog građanskog rata u rodnom Tadžikistanu, s obitelji se 1994. preselila u Moskvu. Ubrzo nakon dolaska u rusku prijestonicu počelal je sa satovima klavira. Svoj glazbeni talent kao mala pokazivala je sudjelovanjem i osvajanjem brojnih glazbenih natjecanja. Svojoj glazbenoj karijeri odlučila se posvetiti 2016. se kada objavljuje i prve singlove. Do sada je objavila dva studijska albuma i jedan EP.

U duši je aktivistica, što može dokazati brojnim akcijama u borbi i podizanju svijesti protiv nasilja u obitelji. Tim povodom je početkom 2019. godine pokrenula besplatnu aplikaciju Silsila koja pomaže žrtvama obiteljskog nasilja: daje im mogućnost da potraže pomoć pritiskom na alarm gumb i pronalazi im najbliža skloništa i krizne centre. Upravo o ovom problemu pjevala je u pjesmi “Mama”, koja je bila dodatna podrška ovoj kampanji. Aktivno pruža podršku i LGBT zajednici, pa se tako 2019. pojavila i u videu ruskog queer magazina Otkritiye. Prema njezinim riječima, zbog ovog čina ju je na Instagramu otpratilo preko 10 tisuća pratitelja. Manizha je i UN-ova ambasadorica dobre volje za UNHCR.

Zbog teksta eurovizijske pjesme “Russian Women”, pokrenuta je službena istraga zbog toga što su se pojedinci žalili da tekst “grubo vrijeđa i ponižava ljudsko dostojanstvo Ruskinja na temelju njihovih odnosa prema nacionalnosti”.

SLOVENIJA – Ana Soklič, “Amen”

Naši susjedi predstavili su se drrugi u Rotterdamu. Plavokosa Ana Soklič u bijelom kombinezonu otpjevala je moćnu baladu "Amen", a pratili su je ranije snimljeni prateći vokali.

Slovenija je svoju eurovizijsku predstavnicu odabrala interno, a takav je pristup primijenila drugi put u svojoj eurovizijskoj povijesti koja je započela 1993. Slovenska nacionalna televizija odlučila je u Rotterdam poslati pobjednicu Eme 2020. Anu Soklič. Na javni natječaj za pjesme pristigla je 191 prijava, a odlukom eurovizijskog tima izabrana pjesma “Amen” autorskog trojca koji čine Žiga Pirnat, Bojan Simončić i Charlie Mason. Pjesma je predstavljena na posebnom izdanju Eme, koja je ove godine bila revijalnog karaktera.

Još kao mala Ana je, kako pišu mediji u susjedstvu, iskazivala naklonost ka glazbi, a usavršila je svoje znanje pjevajući operu i pohađajući jazz akademiju što je rezultiralo njeznim jedinstvenim glazbenim stilom.

- Kada pjevam blues, soul i jazz osjećam se kao da sam doma i biti autor zaista ti daje drugu dimenziju, neku vrstu dubine koju možda prije nisi razumio - stoji u njenoj biografiji kao citat koji opisuje njeno viđenje glazbe. Nastupala je s njujorškim Harlem gospel zborom, koji je poznat po nastupu pred bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom, papom, ali i glazbenih umjetnika poput U2, Eltona Johna i Mary J. Blige.

Široj slovenskoj javnosti postala je poznata nakon sudjelovanja u prvoj sezoni slovenskog”X Factora” 2012. godine kada je pod mentorstvom pjevačice Jadranke Juras stigla do četvrtfinala i osvojila peto mjesto. Kasnije je objavila nekoliko singlova i održala mnogobrojne nastupe, a prošle se godine prijavila i pobijedila na Emi s pjesmom “Voda” koju autorski potpisuje zajedno s Bojanom Simončićem i Žigom Pirnatom, ujedno i autorima ovogodišnje eurovizijske pjesme.

Slovenija se kroz povijest nikada nije uspjela plasirati više od sedmog mjesta koje je zauzela 1995. te ponovno 2001. godine.

LITVA – The Roop, “Discoteque”

Natjecateljski dio Eurosonga otvorila je Litva. U jarko žutim opravama Ahoy pozornicu zaposjeo je bend The Roop izvodeći pjesmu “Discoteque”, a radi se o živahnom dance pop singlu.

Naime, litavska televizija odlučila je nesuđenim prošlogodišnjim predstavnicima dati benefit. Tako Litvu koja je na Eurosongu prvi put nastupala 1994. godine predstavlja grupa The Roop koja se lani zbog pandemije nije oppela na eurovizijsku pozornicu. Sa svojom pjesmom “Discoteque” imali su osigurano mjesto u finalu nacionalnog izbora Pabadom iš naujo!, dok su svi ostali sudionici finala morali su proći kroz jednu od dvije kvalifikacijske emisije i polufinale.

Ipak, jednoglasnom odlukom žirija i publike, s gotovo 75 tisuća glasova, dobili su novu kartu za Rotterdam.

Tročlani bend sastoji se od glavnog vokala Vaidotasa Valiukevičiusa, bubnjara Robertasa Baranauskasa i gitariste Mantasa Banišauskasa. Bend je osnovan 2014. godine, a za naziv grupe uzeli su englesku arhaičnu riječ “the roop” što znali “vikati” ili “praviti veliku buku”.

Svoju glazbu opisuju kao svježi dance-rock zvuk, te napominju kako stvaraju pjesme koje odgovaraju njihovom ukusu i uvjerenjima, dok se u video spotovima trude prenijeti neku snažnu poruku.

Do sada su objavili dva studijska albuma i jedan EP, a pažnju javnosti dobili su 2018. godine kada su sudjelovali u litavskom nacionalnom izboru Eurovizijos s pjesmom “Yes, I Do” te osvojili visoko treće mjesto.

Nastupali su na brojnim festivalima u svojoj zemlji, ali i u Latviji, Njemačkoj, Poljskoj i SAD-u. Prošle godine u novom natjecanju litavske televizije za Eurosong, odnijeli su pobjedu s pjesmom “On Fire”, a od publike su dobili preko 50 tisuća glasova.

Podsjetimo, Litva nema sjajnu eurovizijsku povijest. Najbolji plasman im je tek šesto mjesto 2006. godine.

Točno u 21 sat, kako je i najavljeno, započelo je 65. izdanje Eurosonga u Nizozemskoj. Taj najgledaniji zabavni događaj u Europi za HTV komentirat Duško Ćurlić, kojem je to 14. Eurosong koji radi.

Ceremoniju je otvorio Duncan Laurence, pobjednik Eurosonga 2019. s pjesmom "Feel Something".

Uzbuđenje je na vrhuncu! Kako u Rotterdamu, tako i diljem Hrvatske.

Večeras, s početkom u 21 sat u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije započinje 65. Eurosong, a cijeli tiijek uživo možete pratiti i na Jutarnjem.hr.

Naša predstavnica, Albina Grčić, 22-godišnja Splićanka, studentica engleskog jezika i književnosti te povijesti na Filozofskom fakultetu koja ima zavidne vokalne, ali i plesne, sposobnosti predstavit će se 10. po redu u ovoj prvoj polufinalnoj večeri s pjesmom "Tick-Tock".

Na ovogodišnjem Eurosongu natjecat će se 39 zemalja, a izravan plasman u finale Eurosonga imaju Francuska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ovogodišnji domaćini su nizozemski grad Rotterdam i golema Ahoy Arena, idealna za održavanje produkcijski zahtjevnog spektakla u pandemijskim uvjetima. Voditelji Eurosonga 2021. su glumica i voditeljica Chantal Janzen, pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley i pjevač, voditelj te nizozemski komentator Eurosonga Jan Smit te beauty blogerica i YouTube zvijezda Nikkie de Jager.

Ovo će, naime, biti peti put da Nizozemska organizira Eurosong, nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980. te prvi put da će se Eurosong održati u drugom po veličini gradu Nizozemske.

Prošlogodišnji slogan "Open Up", u prijevodu "Otvori se", zadržan je i za 2021. godinu, nakon što se prošle godine Eurosong na žalost našeg nesuđenog predstavnika Damira Kedže – nije održao. Slogan je podsjetnik da i nakon svega lošeg trebamo ostati otvoreni i pozitivni. Prema riječima Sietse Bakkera, izvršnog producenta Eurosonga, ovaj slogan najbolje prikazuje nizozemsku kulturu i otvorenost prema svemu i svakome.

Dizajn pozornice nadahnut je sloganom, odnosno otvorenošću te tipičnim nizozemskim ravnim krajolikom, za kreativan trud zaslužan je dizajner Florian Wieder koji već dugi niz godina dizajnira eurovizijske pozornice. Sada se čak i green room vraća u arenu nakon što je 2019. u Tel Avivu bio smješten izvan arene u kojoj se održavalo natjecanje.

Ako se naša Albina večeras uspije plasirati u finale, ponovno ćemo ju gledati u subotu u velikoj završnici.

- Bez sumnje ovo je moj najvažniji nastup do sada. Riječ je o glazbenom događaju s produkcijom na razini najvećih svjetskih imena, a i pratim ga već godinama. To donosi i veliko uzbuđenje i definitivno je nešto čemu se jako veselim i što ću zauvijek pamtiti, bez obzira na plasman. Naravno, bilo bi predivno da nastup bude popraćen i dobrim plasmanom, ali zahvalna sam što uopće imam priliku proći kroz cijelo ovo iskustvo – rekla nam je Albina u velikom intervjuu uoči Eurosonga.

Za kreaciju Albininog kostima prepunog kristala zaslužan je riječki dizajner Juraj Zigman, čije komade nose velike svjetske zvijezde, poput Nicki Minaj, Rite Ore, Cristine Aguilere, Fergie, Ciare, Cardi B... Dok je ostale Albinine outfite na eurovizijskom tirkiznom tepihu te ostale evente i dane u Rotterdamu odabrao stilist Stefan Orlić.

Frizurom Zvonimira Franića, kažu mnogi, podsjeća na glamuroznu lavicu, a našminkat će je Karlo Rusan.

Kreativni direktor nastupa Hrvatske na Eurosongu je Marvin Dietmann, a to je, kako mnogi kažu – garancija uspjeha. On je, naime, jedan od najpoznatijih kreativnih direktora, iza kojeg je više od deset godina iskustva rada na Eurosongu, odnosno čak 184 televizijska spektakala među kojima je i nastup pobjedničke pjesme "Rise Like a Phoenix" Conchite Wurst 2014. A energija Albininog nastupa bit će, kako nam je ranije otkrio, u skladu s njezinom vrlo modernom i izvrsno produciranom pop pjesmom.

Koliko je stresno biti svjestan da u samo tri minute moraš dati najbolje od sebe, pitali smo Albinu uoči polufinalne večeri.

- Priznajem da je malo stresno. Svi mi imamo svoje bolje i lošije dane i nekad nažalost te tri minute ne pokažu realno stanje. To se ne događa samo u glazbi, već u svim poljima života. Ja se nadam da će te tri minute biti moje sretne tri minute u kojima ću dati sve od sebe i pokazati se u najboljem svjetlu. Srećom, u Rotterdamu ćemo se prije samog nastupa imati mogućnosti upoznati se s tim prostorom, pozornicom, produkcijom i ljudima koji će biti tamo. Naravno, nije mi svejedno jer ipak predstavljam svoju zemlju i znam da će među publikom koja će gledati moj nastup biti i moji glazbeni kolege. To nije mali teret, ali nisam u Rotterdam išla s tim pristupom, nego sa zadovoljstvom jer su me ljudi odabrali i jer će me bodriti, što je dodatna motivacija – rekla je djevojka koja bi s pjesmom “Tick-Tock” Branimira Mihaljevića našu zemlju mogla napokon vratiti na mile nam putove eurovizijske slave.

Autori teksta su Tihana Buklijaš Bakić i Max Cinnamon, a Albina se mjesec i pol dana prije odlazak na Eurosong intenzivno pripremala s vokalnom trenericom Djordjijom Palić.

Otkrila nam je i da joj je velika želja jednog dana postati izvođačica koji spaja ples, pjevanje i glumu, a uz zahtjevan plesni nastup koreografkinje Helene Janušević, na dobrom je putu jer Albina u srebrnim platformama s 14 centimetara visokom potpeticom hrvatskog brenda Ledenko pleše kao da je bosa. Riječ je o modelu koji su supružnici Ivan i Sandra Ledenko specijalno dizajnirali za mladu glazbenicu i njezin nastup na Eurosongu.

Budnim okom sve iz dana u dan prati Uršula Tolj, šefica naše eurovizijske delegacije koja za mladu Splićanku ima samo riječi hvale.

- Fenomenalna je! Svi dišemo kao jedan! Albina me ponovo, po ne znam koji put, oduševila. Nije se prepala ni Eurosonga ni ogromne Arene, ona je stvarno rođena zvijezda – rekla nam je Tolj ranije, donosi Jutarnji.

REDOSLIJED NASTUPA U PRVOJ POLUFINALNOJ VEČERI EUROSONGA:

1. LITVA – The Roop, “Discoteque”

2. SLOVENIJA – Ana Soklič, “Amen”

3. RUSIJA – Manizha, “Russian Woman”

4. ŠVEDSKA  - Tusse, “Voices”

5. AUSTRALIJA – Montaigne, “Tehnicolour”

6. SJEVERNA MAKEDONIJA – Vasil, “Here I Stand”

7. IRSKA – Lesley Roy, “MAPS”

8. CIPAR – Elena Tsagrinou, “El Diablo”

9. NORVEŠKA – TIX, “Fallen Angel”

10. HRVATSKA – Albina, “Tick-Tock”

11. BELGIJA – Hooverphonic, “The Wrong Place”

12. IZRAEL – Eden Alene, “Set Me Free”

13. RUMUNJSKA – Roxne, “Amnesia”

14. AZERBAJDŽAN – Samira Efendi, “Mata Hari”

15. UKRAJINA – Go-A, “Šum”

16. MALTA – Destiny, “Je Me Casse”

19. travanj 2024 20:17