StoryEditorOCM
ZabavaBOŽIĆ U ESPLANADI|

RECEPT CHEFICE ANE GRGIĆ: Ovo je najukusniji božićni kuglof koji ste ikad jeli!

Piše dv Foto: Berislava Picek/CROPIX
19. prosinca 2020. - 10:19
Božićni kolači pak jednostavno moraju biti tradicionalni, jednostavni, prhki, onakvi kakvi će pobuđivati uspomene, vraćati u mladost, a mlađima ostati u uspomeni, donosi Dobra hrana.  "Božićni kolači jednostavno moraju biti tradicionalni, jednostavni, prhki, onakvi kakvi će pobuđivati uspomene, vraćati u mladost, a mlađima ostati u uspomeni koju će, vjerujem, jednom dijeliti sa svojom djecom" - rekla nam je u jednom intervjuu za Dobru hranu chefica restorana hotela Esplanade Ana Grgić. Peku se kruhovi, sve se više razmjenjuju recepti za zimnice i domaća jela, a u ovo adventsko doba sve više kuća ponovno miriše po domaćim kolačima.
Kolač za kojI vam donosimo recepte, Ana Grgić ispekla je svojevremeno sa svojim suradnicama Anom Blažon i Ljiljom Marić Rogić.


Za Božićni kuglof vam treba: 


200 g marelica
100 g suhih šljiva bez koštica
200 g brusnica
200 g maslaca
150 g smeđeg šećera
150 ml ruma
sok i naribana korica 1 neprskanog limuna
2 vrećice vanilin šećera

image
Božićni kuglof iz Esplanade
Berislava Picek/CROPIX


Nasjeckajte voće, pomiješajte sve sastojke i stavite ih u zdjelu pa zagrijavajte pet minuta. Ostavite da odstoji da voće upije tekućinu.

Za tijesto:

5 žumanjaka
50 g šećera
100 g čokolade
200 g mljevenih badema
100 g brašna
1 žlica mljevenog cimeta
pola žličice praška za pecivo
5 bjelanjaka

Izmiksajte žumanjke i šećer. Otopite čokoladu na pari i u smjesu od žumanjaka umiješajte čokoladu, dodajte bademe i brašno, cimet i prašak za pecivo. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lopaticom ih lagano umiješajte u smjesu, a potom polagano umiješajte voće. Dobro namastite kalup, pospite ga oštrim brašnom i ulijte smjesu pa pecite na 160 Celzijevih stupnjeva otprilike sat vremena.
16. travanj 2024 22:19