StoryEditorOCM
ZabavaKOMIČARKA U TUP-u |

RADNO LJETO MARINE ORSAG Iz mojih radionica stand up komedije izaći će novi dubrovački kraljevi smijeha

Piše Lorita Vierda
25. lipnja 2021. - 09:34

„Opća je pretpostavka da su komičari u privatnom životu depresivni. Osobno smatram da to nije tako, ali ponekad zna biti slučaj. I razumijem to. Jer mi se u potpunosti na pozornici predajemo publici. Nismo glumci, nemamo karakter u koji uđemo, već 'izvodimo' sebe i dajemo sve svoje kroz humor. Stav, mišljenja, emocije, energiju, sve. Pogotovo kada radimo solo show od sat i pol, onda na pozornici uz sve navedeno ostavimo i zadnji atom snage. Takav nastup te iscrpi poput maratona jer nije lako držati atmosferu i publiku na sto posto interesa punih sat i pol. I da, naravno, publika vas zaista puni smijehom i aplauzom tokom nastupa, pa se to sve izbalansira, ali ne uvijek i ne stalno. Morate zaista imati puno sreće i raditi na tome da ste nakon nastupa okruženi ljudima koji će vas napuniti do kraja. Iako je kada si javna osoba ponekad teško naći osobe koje su uz vas zbog pravih vrijednosti.”- prvo ozbiljno pitanje s neozbiljnom Marinom Orsag, ozbiljnom hrvatskom stand up komičarkom i osnivačicom stand up scene u Hrvatskoj koja je raznim igrama slučaja već neko vrijeme stanovnica Grada.

image
Komičarka Marina Orsag i jedan od začetnika novog života u prostoru TUP-a Nino Glavinić
Božo Radić/cropix

Za Om Spremni


-Nakon petnaest godina stvaranja scene, "odgajanja" stand up komičara/ki, vođenja kluba, ugostiteljstva, produkcije više od 500 nastupa godišnje, te nastupa uz sve to, malo sam pregorjela. Plan je bio, nakon snimanja TLZP-a, odmoriti mjesec dana u Dubrovniku kod najbolje prijateljice i vratiti se u pogon. Ali kako to u životu biva, plan je jedno, a stvaran život drugo i došao je niz čudnih događaja” priča Marina u dahu.
-Što ti je život, započne lockdown zbog kojeg svi moramo biti doma, a onda se dogodi potres u Zagrebu zbog kojeg svi moramo izaći na ulice. Potres dočekam u stanu u potkrovlju koje sam otplatila tri dana prije, stan se ošteti i preselim se u privremeni smještaj u suteren i dva mjeseca nakon dogodi se poplava. I pomislim ma mene neko gore zaje... i što ću i gdje ću sada u Zg? Kakve sam sreće naći ću neku drvenu kućicu i buknut će požar. Odo ja lijepo za Dubrovnik kod najbolje prijateljice se malo odmoriti i privremeno smjestiti jer ionako je sav posao, ako se i nađe, online. Čak sam ovdje uspjela naći stan u najam jeftinije nego u Zagrebu, uto se rodila ljubav s jednom Dubrovkinjom i pandemiji se ne nazire kraj, pa rekoh, stani tu gdje jesi”. I ostala je. Stanje nije trajno, pomalo se sve nekako vraća u život, a showovi Studija Smijeha krenuli su ponovo kao i prije, rasprodano. Uslijedila je suradnja s teatrom, a onda i s Dvorištem TUP.

embed_photo}2577638{/embed_photo}

-U TUP-ovu ekipu sam se brzo uklopila jer Muzej crvene povijesti je savršen za održavanje predstave "Kaj Bre?!" gdje se kolega iz Srbije Aleksandar Perišić i ja nabacujemo forama jedni na druge i sami na sebe, na život prije, poslije Juge, na odnose između Hrvata i Srba i sve ono što je svima nama dobro poznato. Osim tog showa ovdje ćemo raditi puno predstava, pa i prve radionice stand up komedije i prvi open mic u Dubrovniku na kojem ću napraviti i malu "oproštajku " od Dubrovnika, ali to nije kraj suradnje." - odlučna je Marina koja mora pokrpati rupe i zaliječiti pandemijske rane pa je bitno što prije vratiti se pravom poslu i natrag doma s nadom u novi stan. Dotad radi ono što je obećala već kad je stigla u Dubrovnik – drži radionice stand up komedije. Ima tri polaznika i polaznice koji će svoju sreću i talent okušati prvi put baš ove subote, nakon rada s mentoricom uz teoriju, domaće zadaće, rada na tekstu, nastupima i improvizacijama. U međuvremenu pretresamo Marinine sjajne nastupe u showu Tvoje lice zvuči poznato, njezine odjevne kombinacije, odlično osmišljene nastupe i uvijek se vraćamo na izvedbu kojom je razvalila lik i djelo Cindy Lauper, Jelene Rozge, Cher, Agnethe iz Abbe i mnoge druge. Ali neke izvedbe nisu samo pamtljive zbog dobro uvježbanog glasa, kostima i koreografije nego jer je Marina pokazala i bomba tijelo, trikoiće, čizmice, krcato šminke koju inače ne nosi, a u svaki se lik uživjela tako da je izazivala oduševljenje.

image
Komičarka Marina Orsag
Božo Radić/cropix

Marka za siromašne

-Nećete me na stand up nastupu vidjeti u štiklicama i u trikoiću. Možda nekad u nekoj predstavi ili nekom drugom projektu. Toliko mi je to smiješno kako su ljudi reagirali i super mi je što sad svi oni koji su mislili da sam gej jer izgledam kao dečko vide da to baš i nije tako. A još mi je smiješnije bilo kada je ELFS izbacio modnu kampanju s motom ravnopravnosti spolova u kojoj su tagirali mene. I vidim to i pomislim, pa zašto su mene tagirali, niti je to moj stil nit imam veze s njima, ali onda su se javili i inzistirali da dođem po donje rublje koje je i bilo predmet kampanje. Nakon malo okolišanja, došla sam po rublje i zafrkavala se da ću napraviti suradnju s njima u kojoj će biti linija jeftinije robe koja nije fensi i zvat će se ELFS za siromašne. Ali mislim da im se to ne bi baš svidjelo, hahahaha. I nakon nekoliko poruka i zafrkavanja, rekoh ma ako ću se ikada skinuti ponovo, onda će to biti ovako spontano u zafrkanciji, a ne za ozbiljno i fotografirala sam se u donjem rublju kampanje i označila ih onako u znak zahvale. Ta fotka je ponovo dobila puno začuđeniih rekacija i neka." – smije se Marina.

image
Komičarka Marina Orsag
Božo Radić/cropix

Na dogovor je stigla u jednoj od majica s već poznatim njezinim kratkim rečenicama, poput 'Za Om Spremni'. Ova je mrvicu prostija, ali njoj savršeno odgovara jer ne voli vorteks, bivstvo, fore tipa misli dobro o sebi pa ćeš se obogatiti i sve ostale lažne lajfkoučerske gluposti kojima zavaravaju ljude. Svakako bacite oko na njene "Dalaj Šljama" lajfkouč parodije na njenim profilima.
-Svi koji se žele okušati u stand upu i misle da to imaju u sebi, nemojte se bojati barem jednom to probati i čak i ako ne prođe dobro prvi puta ne odmah odustati. Svi smo mi nešto za*ebali u životu i iz većine tragedija se rodi komedija. Nema osobe koja nije nešto gadno zeznula prije nego je uspjela. Fakap je oduvijek potpis svakog uspješnog čovjeka!”.

24. travanj 2024 16:44