StoryEditorOCM
ZabavaSTANJE STRESA

Pripazite! Gore od konzumacije energetskih pića kod djece i odraslih je jedino opasna kombinacija ‘duplog‘ stimulansa; upozorava splitska nutricionistkinja Marija Selak

Piše Javorka Luetić/sd
4. siječnja 2023. - 16:00

U Zakonu o trgovini stoji: "Energetska pića su definirana kao bezalkoholna pića s prehrambenim i/ili fiziološkim učinkom namijenjena za potrošnju bez modificiranja koja sadrže stimulanse ili tonične tvari, najviše šećera, kofein sa ukupnim sadržajem iz svih izvora većim od 150 mg/l, aminokiseline kao npr. taurin, minerale i vitamine, uključujući vitamin B i druge stimulativne sastojke kao što su ginseng i drugi te također mogu sadržavati daljnje sastojke poput glukuronolaktona, arome, bojila i drugih aditiva."

Iz ove definicije nestručna osoba neće prepoznati opasnost, ali kad se energetska pića povežu sa smrću 12-godišnjeg djeteta koje je u Varaždinu navodno dobio moždani udar zbog prekomjerne konzumacije ovih napitaka, očito je da njihova upotreba nije nimalo bezazlena. Dodamo li ovome statističke podatke koji govore da ih konzumira veliki postotak mladih, u jednoj županiji 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola, (a vjerojatno je slično i u drugim županijama), i to redovito, pojava je itekako zabrinjavajuća što potvrđuju brojni stručnjaci, piše Slobodna Dalmacija.

- Zbog primamljive ambalaže i dobrog marketinga, djeci je danas teško odoljeti energetskim pićima. Osim toga, okus ovakvih proizvoda je djeci vrlo primamljiv, zbog čega djeca koja piju ovakve napitke, to uglavnom čine redovito. Stoga, to bude najčešći razlog kada prilikom uzimanja prvih informacija o prehrani djeteta na pregledu nerijetko čujem kako najčešće piju energetska pića tijekom pauze u školi, a katkad im to bude i zamjena za obrok, i pitam zašto je to tako. Ono što je nezanemarivo jest i veličina ambalaže, pa se tako i do 0,5 L ovakvog napitka može pronaći u limenci, a djeca najčešće popiju cijelu. Dakle, problem je konzumacija, učestalost I količina, ističe mag. nutr. Marija Selak sa odsjeka dijetetike KBC Split.

Na žalost, dodaje nitricionistica, ni odrasli često nisu svjesni utjecaja energetskih pića na zdravlje, a zbog toga im je teško ograničiti i konzumaciju i kod njihove djece. Preporuke stručnjaka su jednoglasne, a to je da je potrebno izbjegavati uzimanje ovakvih napitaka kod djece, budući da energetska pića nemaju terapeutske benefite kod djece, a mnogi sastojci takvih proizvoda nisu dovoljno istraženi ni regulirani zakonom. Farmakološki utjecaji sastojaka ovakvih pića izazivaju potencijalo ozbiljne štetne učinke na zdravlje, a zbog česte konzumacije izazivaju i posebnu zabrinutost.

- Što kažu najnovija istraživanja?

- Istraživanja su pokazala kako energetska pića češće konzumiraju djeca i mladi nego odrasle osobe. Ponovno, glavni razlog tome je kod osnovnoškolske djece uglavnom dobar okus, a to ovakvi proizvodi mogu "zahvaliti" dodanom šećeru i brojnim aromama.

Doduše, postoje I "sugar free" varijante, no u tom slučaju je klasičan šećer zamijenjen nekom drugom supstancom sličnog učinka. U prosjeku, energetsko piće sadrži 9 čajnih žlica šećera u jednom serviranju. Mnogo šećera u prehrani djeteta može dovesti do neželjenog porasta na tjelesnoj masi, razvitka karijesa, zbog toga što šećer i kiseline u ovakvim pićima oštećuju zubnu caklinu, i povećanog rizika za razvitak šećerne bolesti tipa II, kao i čestih glavobolja i bolova u trbuhu. Kada se redovita konzumacija energetskih pića kombinira s nepravilnom prehranom, što je vrlo čest slučaj, to se nerijetko poklapa s dobivanjem kilograma u kratkom vremenskom razdoblju, kao i razvitku simptoma spomenutih zdravstvenih problema. Debljina, nadalje, utječe na povećan rizik od razvitka brojnih bolesti i zdravstvenih komplikacija, kaže Selak.

Stalno stanje stresa

- Mladi često posežu za ovim pićima radi održavanja budnosti bilo prilikom učenja ili noćnih zabava!?

- Tako je. Adolescenti i mladi često konzumiraju energetska pića u svrhu održavanja budnosti. Užurban stil života, obaveze i nedostatak vremena sve su prisutniji problem i kod mlađe populacije, zbog čega se radi podizanja energije pribjegava energetskim pićima. U njihovom sastavu je i kofein, taurin, glukuronolakton i inozitol, i to značajne količine, što sve djeluje stimulativno na organizam, a to znači da između ostaloga potiče rad srca i povisiva krvni tlak, moguće i zamjetno "lupanje" srca, a smanjuje i potrebu za spavanjem. Redovita konzumacija energetskih pića stavlja tijelo u konstantno stanje stresa. Tijekom vremena, to utječe na razvoj i funkcioniranje moždanog i kardiovaskularnog sustava. Nuspojave pretjerane konzumacije stimulativnih komponenata kao što je kofein su: poremećen san, nemir i nervoza, povećana anksioznost, promjene u raspoloženju, povišen krvni tlak i dr.

- Postaju li ova pića opasnija u kombinaciji s alkoholom i drugim stimulansima?

- Kofein uzrokuje i ovisnost, zbog čega ih konzumenti žele sve češće uzimati u situacijama želje za "dodatnom dozom energije", a posebno je opasna kombinacija "duplog" stimulansa, a to je energetsko piće i kava. Nadalje, sastojak glukuronolakton se često koristi u svrhu poboljšavanja održavanja pažnje, no nema dovoljno dobrih znanstvenih dokaza koji potvrđuju njegovu učinkovitost. Taurin u obliku u kojem se nalazi u energetskim pićima može imati za posljedicu smanjenje metaboličke učinkovitosti i imati negativne posljedice za bubrege. Svakako, njegove posljedice na zdravlje su nedovoljno znanstveno istražene. Taurin, kao i kofein, ima učinak diuretika. To može dovesti do dehidracije, što uz nedovoljan unos drugih tekućina može biti opasno, pogotovo kada se kombinira s tjelesnom aktivnosti koja u osnovi znači dehidraciju organizma.

Mladi često kombiniraju energetska pića s alkoholom, što dodatno opterećuje organizam. Energetska pića stimuliraju, a alkohol na većinu djeluje umirujuće. Dodatna opasnost vreba kada stimulirajući osjećaj energetskog pića "prekrije" umirujući osjećaj alkohola pa se nesvjesno unese i veća količina pića i nesvjesno prijeđe prag tolerancije. Na kraju, kada stimulirajući osjećaj nestane, simptomi alkohola se naglo ispolje. Osim toga, i alkohol je diuretik, zbog čega je kombinacija ovo dvoje dodatno opasna po zdravlje.

- Neke zemlje su zabranile prodavanje energetskih pića maloljetnicima i dodatnu pažnju posvetile edukaciji potrošača o njihovim utjecajima na zdravlje. Što je učinila Hrvatska?

- Hrvatska je pokušala učiniti slično predlaganjem izmjene trenutnog zakona kojim bi se energetska pića stavila u sličan ili isti režim trgovine alkoholnim pićima i duhanskih proizvoda, no zasad to nije postignuto. Za adekvatnu hidraciju i unos šećera, vitamina i minerala, pametnija opcija bi bilo redovita konzumacija vode, voća i povrća te balansirana prehrana općenito. Ukoliko se dijete osjeća pospano ili umorno, važno je obratiti pozornost na dovoljnu količinu sna, pravilnu prehranu, unos vode i redovito kretanje - ponekad su nam najjednostavnija rješenja najkorisnija i najdostupnija. No, ako simptomi perzistiraju, potrebno je obratiti se liječniku. Dostupnost energetskih pića treba regulirati; na nadležnim tijelima je što bolje nadzirati i kontrolirati toksičnost i utjecaj prehrambenih proizvoda na zdravlje, a na stručnjacima educirati potrošače o tome što unose u svoj organizam, i to pogotovo mlade osobe koje sve više svjesno pribjegavaju konzumaciji ovakvih proizvoda.

25. travanj 2024 03:12