StoryEditorOCM
ZabavaSAMOPOMOĆ

Ovo je osam osobina toksičnih ljudi, ako se prepoznate - vrijeme je za hitne promjene u vašem ponašanju

Piše MOZAIK SD
22. veljače 2023. - 14:02

Svatko od nas svjesno ili nesvjesno sudjeluje u nekim toksičnim ponašanjima. Ipak, ako neke stvari radimo kontinuirano i bez nauma da ćemo ih promijeniti, možemo naškoditi sebi - ali i ljudima oko nas, piše Slow living.

Ovo su neke toksične navike koje bismo trebali izbaciti - kako bismo imali sretniji i ispunjeniji život:

Uspoređivanje

Ne uspoređujte svoj život s tuđim, jer je život put - a ne natjecanje. Budite svjesni toga da životi koje vidimo na društvenim mrežama nisu uvijek realistični i da nikome nije savršeno. Dopustite si natjecanje samo samima sa sobom. 

Sve shvaćate osobno

Osoba koja misli da se sve odnosi na nju i svaku tuđu rečenicu doživi kao direktni napad na sebe - je toksična. Istina je da ono što netko kaže više ima veze s njim nego s nama, ali to isto tako ne znači da bismo trebali ignorirati druge ljude i njihovo mišljenje. 

Ponašate se kao žrtva

Ako se postavimo kao da smo uvijek žrtva drugih ljudi, nikada nećemo preuzeti odgovornost za svoj život i realnost u kojoj živimo. Kada prestanete žaliti sebe, počinjete uzimati stvari u svoje ruke i živjeti život kakav želite i zaslužujete. 

Nakupljate negativne emocije

Ponekad treba naučiti pustiti. Bilo da je bol, krivnja, ljutnja, ljubav ili tugovanje. Životne promjene jako su teške, ali sa sobom donose nove, lijepe stvari. Zato toksičnost iz prošlosti treba pustiti - kako bismo mogli primiti nova dobra iskustva i emocije. 

Nemate suosjećanje

Okrutnost čovjeka rezultat je manjka njegove empatije prema drugima. Neki ljudi ponašaju se grozno prema ostalima, jer to mogu. Ako takvo ponašanje primijetite kod sebe - odmah ga se riješite.

Varanje i laži

Varanje je izbor - ne pogreška ili izgovor. Kada nekoga prevarimo, moramo znati da ta osoba nije budala - već smo mi izdali i iskoristili njezino povjerenje. Nastojte u životu činiti pravu stvar i biti iskreni prema sebi i drugima. 

Skrivate istinu

Ako skrivate svoje pravo lice, nikad se nećete povezati s drugima. Slavite svoje mane i vrline i sebe takvima kakvi jeste. Nikada se ne mijenjajte samo da biste se uklopili s drugima. 

Tražite potvrdu okoline

Život je puno više od postignuća i uspjeha. Prestanite iscrpljivati sebe i druge, tražeći konstantno da primijete koliko ste pametni, zgodni, lijepi itd. Uživajte u druženjima s ljudima za koje znate da vas cijene. Onda vam neće trebati ničija potvrda. 

18. travanj 2024 00:26