StoryEditorOCM
ZabavaOPREZ ZA BLAGDANE

Ove lijekovi se ne smiju miješati s alkoholom. Pogledajte koji su sve rizici

Piše sciencealert.com
23. prosinca 2022. - 16:22

Čaša ili dvije šampanjca uz božićni ručak, hladno pivo na plaži, kokteli s prijateljima za Novu godinu. Čini se da ove godine imamo puno prilika za opuštanje uz alkoholno piće. Ali ako uzimamo određene lijekove dok pijemo alkohol, to može utjecati na naše tijelo na više načina. Konzumiranje alkohola s nekim lijekovima znači da možda lijekovi neće dobro djelovati, dok se u nekim situacijama čak riskira i život, piše sciencealert.com.

Evo što se treba znati ukoliko se tijekom Božića uzimaju lijekovi i planira piti.

1. Lijekovi + alkohol = pospanost, koma, smrt

Konzumiranje alkohola i uzimanje lijekova za smirenje može imat negativne učinke. U kombinaciji može učiniti čovjeka dodatno pospanim, usporiti disanje i otkucaje srca te, u ekstremnim slučajevima, dovesti do kome i smrti. Ovi učinci su vjerojatniji akose koristi više od jednog lijeka ove vrste.

Lijekovi na koje treba pripaziti uključuju one za depresiju, anksioznost, shizofreniju, bol (osim paracetamola), poremećaje spavanja (kao što je nesanica), alergije te prehladu i gripu. Najbolje je ne piti alkohol s ovim lijekovima ili unos alkohola svesti na minimum.

2. Lijekovi + alkohol = više učinaka

Miješanje alkohola s nekim lijekovima pojačava učinak tih lijekova.

Jedan primjer je tableta za spavanje Zolpidem, koja se ne smije uzimati s alkoholom. Rijetke, ali ozbiljne nuspojave su čudno ponašanje tijekom spavanja, poput jedenja u snu, vožnje u snu ili hodanja u snu, što je vjerojatnije kod alkohola.

image

Za ilustraciju

Shutterstock/Shutterstock

3. Lijekovi + pivo = visoki krvni tlak

Neke vrste lijekova stupaju u interakcije samo s nekim vrstama alkohola. Primjeri uključuju neke lijekove za depresiju, kao što su fenelzin, tranilcipromin i moklobemid, antibiotik linezolid, lijek za Parkinsonovu bolest selegilin i lijek protiv raka prokarbazin.

Ovi takozvani inhibitori djeluju samo na neke vrste piva kao što su: piva s vidljivim talogom, belgijska, korejska, europska i afrička piva te domaća piva i vina. Ove vrste alkohola sadrže visoke razine tiramina, prirodne tvari koja tijelo obično razgrađuje, a koja obično ne uzrokuje nikakvu štetu. Međutim, inhibitori sprječavaju tijelo da razgradi tiramin. To može uzrokovati porast krvnog tlaka do opasnih razina.

4. Lijekovi + alkohol = učinci i nakon što prestanete piti

Drugi lijekovi međusobno djeluju jer utječu na način na koji tijelo razgrađuje alkohol. Ako se pije alkohol dok se uzima takve lijekove, može se osjetiti mučnina, povraćati, dobiti crvenilo u licu i vratu, nedostatak daha ili vrtoglavicu, srce može kucati brže nego inače ili krvni tlak može pasti.

To se može dogoditi čak i nakon što se prestane s liječenjem, a zatim se pije alkohol. Na primjer, akose uzima metronidazol, treba se izbjegavati alkohol tijekom primjene lijeka i najmanje 24 sata nakon što ga se prestane uzimati. Primjer gdje alkohol mijenja količinu lijeka ili srodnih tvari u tijelu je acitretin.

Ovaj lijek se koristi za liječenje stanja kože kao što je teška psorijaza i za prevenciju raka kože kod ljudi kojima je presađen organ. Kada se uzma acitretin, on se mijenja u drugu tvar – etretinat – prije nego što se ukloni iz tijela. Alkohol povećava količinu etretinata u tijelu. Ovo je osobito važno jer etretinat može uzrokovati urođene mane. Kako bi se to spriječilo, ako ste žena u reproduktivnoj dobi, treba se izbjegavati alkohol tijekom primjene lijeka i dva mjeseca nakon prestanka uzimanja, piše sciencealert.com.

 

09. ožujak 2024 01:28