StoryEditorOCM
ZabavaI što sad?

Organizator Eurosonga o mogućnosti da diskvalificira Let 3: ‘Pravila su jasna, dvije stvari ne možemo tolerirati‘

Piše Lada Novak Starčević/JL
14. veljače 2023. - 22:39

Organizatori Eurosonga upozoravaju da imaju stroga pravila kada je u pitanju najgledaniji TV show

Dok su jedni oduševljeni antiratnom porukom koju čitaju iz pjesme "Mama ŠČ!" Leta 3, drugi su zgroženi i traže diskvalifikaciju jer ih "mali bijedni psihopat" previše podsjeća na Vladimira Putina i smatraju to uplitanjem politike u pjesmu.

Nazvali smo BBC, koji ove godine organizira završnicu Eurosonga u Liverpoolu, i pitali ih što oni kažu na moguću diskvalifikaciju hrvatske pjesme.

Priprema nastupa

"Natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) je obiteljska zabavna emisija i EBU očekuje da svi sudionici osiguraju da svi umjetnici i izaslanstva imaju to na umu, kao i vrijednosti ESC-a, kada pripremaju svoje nastupe, posebno u pogledu golotinje, seksualne konotacije te općenito provokativnosti.

Dodatno, pravila Eurosonga navode da će se svi natjecatelji pridržavati vrijednosti ESC-a i EBU-a i ne smiju dijeliti nikakva otvorena politička ili druga mišljenja koja su u suprotnosti s ESC-ovim vrijednostima i/ili koja mogu dovesti natjecanje na loš glas. To uključuje zabranu bilo kakvih političkih izjava odabranih umjetnika u svakom trenutku, bilo prije natjecanja, na ili izvan pozornice tijekom događaja", poručili su nam iz Ureda za komunikacije Natjecanje za pjesmu Eurovizije.

Mrle i Prlja i dalje nisu zabrinuti.

"BBC ne reže jaja. Ako BBC reže jaja, mogli bismo biti bend bez jaja, ali to se neće dogoditi", rekao je Mrle, a Prlja je dodao: "Oni voze lijevom stranom, tako da režu samo desnu".

Najsvježiji primjer diskvalifikacije zbog uplitanja politike je iz 2021. godine, kad je Bjelorusija izbačena iz natjecanja zbog prigovora da se tekst ruga masovnom prosvjednom pokretu protiv dugogodišnjeg bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. "Mislim da je jedino pošteno, budući da je EBU diskvalificirao Bjelorusiju 2021., da diskvalificira Hrvatsku ove godine. Pjesme govore o doslovno istoj stvari, samo sa suprotne strane. A tome nije mjesto na eurovizijskoj pozornici", kaže jedan od komentatora na Twitteru.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Bjeloruska pjesma "Ya nauchu tebya" izazvala je tada oštre reakcije, a nekoliko sati nakon objavljivanja Change.org pokrenula je peticiju kojom se tražila diskvalifikacija Bjelorusije s Eurovizije 2021. zbog stihova koji su protumačeni kao slavljenje "političkog ugnjetavanja i ropstva". Skupili su preko tisuću potpisa u dvanaest sati. Nekoliko eurovizijskih web stranica izjavilo je da će prestati izvještavati o Bjelorusiji.

Dva dana nakon objave pjesme Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila je priopćenje u kojem kaže da pjesma zbog svoje političke prirode nije u skladu s pravilima natjecanja. Bjelorusi su naknadno dobili mogućnost ponovnog slanja modificirane verzije pjesme ili odabira druge pjesme.

Predložena je druga pjesma pod nazivom "Pesnya pro zaytsev (Pjesma o zečevima)", što je EBU opet odbio, zbog čega je Bjelorusija bila diskvalificirana s natjecanja 2021. EBU je izdao izjavu u kojoj stoji: "Zaključeno je da je nova prijava također u suprotnosti s pravilima natjecanja koja osiguravaju da natjecanje nije instrumentalizirano ili dovedeno na loš glas".

Godine 2016. predstavnica Ukrajine Jamala također je digla prašinu svojom pjesmom "1944", koja govori o sovjetskim zločinima nad krimskim Tatarima. Odbor za medijsku politiku ruske Dume tražio je da se Ukrajinu diskvalificira jer šalje političku poruku i krši pravila natjecanja. Europska radiodifuzijska unija ustvrdila je da pjesma nije politička i Jamali odobrila nastup.

Jedan od najpoznatijih eurovizijskih skandala bio je 2017. godine, kada je Rusiju trebala predstavljati Julia Samoylova. No, uoči Eurosonga ispostavilo se da je pjevačica 2015. godine, već nakon ruske okupacije, posjetila Krim, što je bilo protivno ukrajinskom zakonu. Tako je ukrajinska služba sigurnosti pjevačici zabranila ulazak u zemlju i automatski je diskvalificirala s natjecanja.

Politički skandal

Za politički skandal se 2020. pobrinula i grupa Hatari, koja je te godine predstavljala Island. U trenutku kad je obznanjeno da su osvojili 186 bodova od publike, članovi grupe pred kamerama su podigli zastavu Palestine. Zbog tog postupka svojih predstavnika islandska televizija RÚV kažnjena je s 5000 eura.

Što se golotinje tiče, toga na pozornici inače slobodoumnog i tolerantnog Eurosonga ne smije biti. Bjeloruski predstavnik umjetničkog imena Ivan 2016. godine je poželio nastupati gol s vukovima, ali očito se to šefovima natjecanja nije svidjelo jer je u polufinalu bio odjeven. Moguće je da je to bio razlog što nije uspio proći u završnicu.

Tomislava Štengla, urednika Dore, pitali smo što on kaže na poruku s BBC-ja i on je prilično jasan:

"Pravila su pravila i vrlo su precizna. Moramo ih poštivati. Na Eurosongu nema političkih poruka. Također, nitko nije do sada bio gol na pozornici, pa tako neće ni sad".

Ipak, tu nije u pravu. Jednom je ipak na pozornici osvanula gola stražnjica. Desilo se to 2017. Jedan je mladić iskoristio nepažnju organizatora, spustio hlače i publici pokazao svoju golu stražnjicu.

image
Damir Skomrlj/Cropix
24. travanj 2024 10:10