StoryEditorOCM
ZabavaISPRED SPONZE |

ODRŽAN ŠESTI WOMEN‘S BANK WALK U DUBROVNIKU Simbolična šetnja Stradunom za poboljšanje kvalitete života žena u nerazvijenim zemljama

Piše Dv
6. rujna 2020. - 19:21
Uz poštivanje epidemioloških smjernica, simboličnom šetnjom po Stradunu ispred palače Sponza, obilježen je ''Women's Bank Walk''. Događaj je to namijenjen sakupljanju sredstava za poboljšanje kvalitete života žena u nerazvijenim zemljama u smislu obrazovanja i usavršavanja znanja. Ova velika humanitarna akcija, koja je lani obilježila 10. godišnjicu postojanja, održava se u još 50 gradova diljem Finske i cijele Europe.

Osim donacija koje se prikupljaju uplatama na račun udruge, finski sponzori će za svaku osobu koja je sudjelovala donirati određeni novčani iznos.

Ovo je šesti put da se Women's Bank Walk održao u Dubrovniku i lijepa je prilika da se Dubrovnik na ovakav humanitaran način poveže s Finskom i ostatkom Europe i u suradnji s njima pomogne ženama u nerazvijenim zemljama.

Prošle godine na dubrovačkom Women's Bank Walku prikupljeno je 6 284 eura, što je porast od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu. Veliki je to uspjeh i za Dubrovnik jer je bio na prvom mjestu po prikupljenim sredstvima, od ukupno 104 grada diljem Europe gdje je akcija održana isti dan!

Zbog spriječenosti većine sudionika situacijom oko koronavirusa (nepostojanja direktnih letova, obvezne samoizolacije pri povratku…) ovogodišnji Women's Bank Walk neće biti kao što je planiran. Kyösti Mäkimattila, najpoznatiji finski tango kralj, pjevač i pjesnik trebao je nazočiti događaju te nastupati na sutrašnjoj humanitarnoj večeri. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, večera će se održati za 20 osoba koje su dugogodišnji sudionici Women's Bank Walka, uz nastup violončelistice Mihaele Čuljak i video obraćanja Kyöstija Mäkimattile.

Humanitarna organizacija koja je pokrenula simbolični hod za žene, Women's Bank (Naisten Pankki), osnovana je 2007., po povratku skupine finskih poslovnih žena iz Liberije, koje su zatečene viđenim siromaštvom tamo, odlučile pomoći. Od osnutka do danas prikupljeno je više od 16,8 milijuna eura za borbu protiv siromaštva. Bazirali su se na žene i na njihove mogućnosti samostalnog rada i zarađivanja. Ideja je educirati ih i na taj im način pomoći da same zarade za život jer se tako podiže kvaliteta života kako žena, tako i djece te u konačnici i cijele lokalne zajednice.

 
25. travanj 2024 18:26