StoryEditorOCM
ZabavaKUĆNI LJUBIMAC |

NEOBIČNI MAČAK OSVOJIO SRCA OBITELJI MUSA Spava u kadi, suši se fenom, voli se igrati s lopticom, s djecom se jako dobro slaže, a zove se Hollywood!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
6. svibnja 2020. - 10:53
Kad sam prvi put vidjela Maine coon mačku na fotografiji, promislila sam da je fotomontaža ili su je genetskim inženjeringom dotjerali do te veličine. Ma ne može kućna mačka biti tolika!

No, Maine coon mačke sasvim su prirodne, uvjeravaju stručni izvori. Jako je slična norveškoj šumskoj mački. Potječe iz Amerike, točnije iz američke savezne države Maine. Postoje mnoge legende o njenom porijeklu. Neke govore da je nastala križanjem mačke i rakuna. Najvjerojatnije je da je donesena na brodove imigranata kako bi se obračunala sa štakorima, pa su tako i stigle u Ameriku.

Prijatelji koji nam dođu u goste uvijek su oduševljeni s njim. Jako je umiljat, svakome dođe i mazi se, kaže obitelj Musa o svom ljubimcu


Od 1950. ova mačka ponovo je postala popularna diljem svijeta, pa i na izložbama mačaka.


'Ajme, kako je velik!'


Zadnjih godina sve su popularnije i u Hrvatskoj, a to nije samo zbog njihova izgleda i veličine. Maine coon su inteligentne, vrlo umiljate i društvene životinje. Za razliku od većine mačaka, poznate su kao ljubiteljice - vode. Krzno im je vodootporno. Obožavaju se igrati u vodi i kupati se. Zaista neobično za jednu mačku! Jako su željne ljudske pažnje, a uz uobičajeno mijaukanje, neobično se glasaju, slično cvrkutanju. Tako pozdravljaju 'svoje' ljude ili druge životinje.

Iako su u pravilu kućne mačke, potrebna im je aktivnost i boravak na otvorenom.

Prosječna težina Maine coona je između 6 do 8 kila, a može dosegnuti duljinu od 1,20 metra. Uzgajivači ih prodaju od 6000 kuna pa naviše, a u oglasnicima se mogu pronaći i za manje, mada je pitanje koje im je porijeklo i imaju li rodovnicu.

Jedan Maine coon mačak svoj je dom našao u Korčuli, u obitelji Stelle i Ivana Muse. Dali su mu ime Hollywood jer je zaista spektakularan.

- Nabavili smo ga u Samoboru kod uzgajivača Maine coona – prisjeća se Stella. Bilo je to prije godinu dana.

- Dugo smo razmišljali koju ćemo mačku nabaviti i ova vrsta nam se najviše svidjela po svemu što je pisalo o njoj. Po karakteru je jako razigran, nježan i jako pametan. Jako je vezan za nas i često nas prati u poslovima koje radimo po kući – oduševljena je Stella ljubimcem obitelji, u kojem najviše uživa njihov sin Ivano.

image
Maine coon mačak obitelj Musa sada teži 6 kilograma
Privatni arhiv

- Prijatelji koji nam dođu u goste uvijek su oduševljeni s njim. Jako je umiljat i svakome dođe i mazi se. No, prva reakcija je uvijek 'Ajme, kako je velik, smijem li ga pomaziti i hoće li me ugristi'? – smije se Stella.

Nije joj poznato da ovu vrstu mačke ima još netko na dubrovačkom području.

Maine coon – suprotno našem razmišljanju da pojede 'sve živo' – jede samo mačju hranu.

- Nije ga skupo hraniti. Nisam nisam vidjela tako veliku mačku, a da tako malo jede! Dnevno pojede jednu veliku čašu suhe hrane i jednu malu vrećicu od 100 grama mokre hrane. Sada ima 6 kg. On ne jede hranu koju mi jedemo, niti je želi. Na poli salamu se okrene i pobjegne. Ne hvata ni miševe, ponekad se igra sa skakavcima kada je vani, ali ih ne pojede.


Jako voli vodu


- S djecom se jako dobro slaže zato što je nježan, zato ga i zovu Maine coon - nježni div! Šeće po dvorištu svaki dan i voli boraviti vani. Ne držimo ga stalno u kući zato što je jako znatiželjan i zato što je veliki istražitelj – dodaje Stella.

- Omiljena igra mu je s lopticom, hvata je i donosi je natrag kao pas. On je pun energije i jako zaigrana mačka od koje se puno toga može naučiti!

Ne boji se ni pasa.

- Mislim da se ne boji pasa jer gospođa od koje smo ga kupili, uzgaja i pse, pa se vjerovatno naučio – kaže Stella.
Obitelj Musa zamijetila je kod svog Hollywooda i neke neobične navike. Recimo, spava na čudnim mjestima - u kadi ili u umivaoniku, smije se Stella. Vjerojatno je to zato što jako voli vodu, kupa se bez problema i suši se fenom, što druge mačke nikako ne vole – zaključuju naši sugovornici s Korčule.
24. travanj 2024 03:37