StoryEditorOCM
ZabavaBLAGDANSKA TRPEZA|

Nemojte puno razmišljati, nudimo vam tri vrhunska prijedloga za uskršnji ručak, a vi birajte sviđa li vam se više piletina, janjetina ili svinjetina!

Piše Neda Batinić/DH
1. travnja 2021. - 11:03

Najljepši trenutak svakog obiteljskog slavlja je kada utihne žamor glasova dragih ljudi okupljenih oko stola prepunog fine hrane jer je upravo stigao domaćin ili vrijedna domaćica s glavnom zvijezdom cijelog objeda - finom pečenkom, donosi Dobra hrana te nudi tri recepta za glavno jelo.

PEČENO PILE S CRVENIM NARANČAMA

image
PEČENO PILE S CRVENIM NARANČAMA
Shutterstock

Treba vam:

2 crvene naranče

1 pile od 2 kg

sol i papar

6 grančica timijana

žličica usitnjenog svježeg timijana

1 režanj češnjaka

2 glavice češnjaka

3 žlice maslaca sobne temperature

1 crveni luk

4 lovorova lista

3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Naribajte koricu jedne naranče, a zatim je narežite na pola po sredini. Drugu naranču narežite na kriške debljine do 6 mm. Stavite sve oblike naranče sa strane zasebno. Isperite pile izvana i iznutra te ga osušite papirnatim ubrusom. Začinite cijelo pile solju i paprom te stavite polovice naranči i dvije grančice timijana u unutrašnjost pileta. Zataknite vrhove krila iza leđa i povežite noge kuhinjskim koncem. Pustite da pile stoji na sobnoj temperaturi pola sata. U zdjelici pomiješajte naribanu koricu naranče, dobro usitnjeni češnjak i usitnjeni svježi timijan, kao i pola žličice soli i nekoliko okretaja mlinca s krupnim paprom. Dodajte maslac i drobite vilicom sve dok se sastojci ne sjedine. Rukama nanesite mješavinu maslaca ravnomjerno po cijelom piletu. Po velikoj tavi koja može u pećnicu rasporedite kriške crvene naranče, cijele režnjeve 2 glavice češnjaka u ljusci, narezani luk, 4 grančice timijana i lovorov list. Pokapajte maslinovim uljem i pomiješajte da se ulje rasporedi po sastojcima. Stavite pile u tavu prsima prema gore. Posipajte pile s još soli i papra. Prebacite tavu u pećnicu i pecite pile 20 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 190 °C i nastavite peći sve dok najdeblji dio zabatka, koji nije izravno uz kost, pokaže unutarnju temperaturu od 77 °C, što je još oko pola sata. Ako koža počne prerano tamniti, prekrijte aluminijskom folijom. Pečeno pile prebacite na dasku za rezanje, prekrijte lagano aluminijskom folijom i pustite da odmori 10 minuta. Izrežite pile i poslužite s pečenim narančama, češnjakom i lukom.

JANJEĆI BUT S POVRĆEM IZ PEĆNICE

image
JANJEĆI BUT S POVRĆEM IZ PEĆNICE
Istockphoto

Treba vam:

1 janjeći but

2 žlice maslinova ulja

2 žlice svježeg ružmarina

sol i papar

povrće (luk, mrkva, krumpiri, prokulice...)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte ulje, ružmarin, sol i papar u zdjelici. Premažite mješavinom janjeću koljenicu. Operite povrće i po potrebi razrežite na komade jednake veličine. U dublji lim za pečenje stavite povrće tako da prekrije dno pa stavite janjeći but na povrće. Termometrom za meso izmjerite temperaturu najdebljeg dijela buta, pazeći da ne ubodete izravno uz kost. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite sve dok unutrašnja temperatura buta ne bude 60°C za srednje pečeno meso, odnosno 70°C za dobro pečeno. Kada ste postigli željenu temperaturu, izvadite pečenku, prekrijte folijom ili poklopcem i pustite da odmara 15 minuta pa razrežite i poslužite.

SVINJSKA ROLADA PUNJENA KOBASICOM

image
SVINJSKA ROLADA PUNJENA KOBASICOM
Shutterstock

Treba vam:

1,5 kg svinjskog karea

1 - 2 kobasice za kuhanje prema želji

sol i papar

začinsko bilje prema želji

3 velika luka

malo maslinova ulja

temeljac za podlijevanje

Priprema:

Oštrim nožem zarežite kare oko 1,5 cm od podloge i režite ga po dužini te nastavite rezati sve dok ne dođete do druge strane, no nemojte do kraja provući nož nego ostavite oko 1,5 cm od kraja. Okrenite komad mesa tako da otvorite odrezani dio i onda nastavite rezati i okretati sve dok ne dobijete ravni komad mesa. Batom lagano istucite meso kako biste ujednačili njegovu debljinu. Začinite solju i paprom te prema želji začinskim biljem. Odabranu kobasicu za kuhanje stavite na donji rub mesa pa zarolajte. Kada dovršite motanje rolade, učvrstite je čačkalicama ili štapićima za ražnjiće ili zavežite kuhinjskim koncem. Premažite roladu i izvana začinima. Stavite roladu u posudu za pečenje i oko nje poslažite luk narezan na četvrtine. Luk polijte s malo maslinova ulja te posipajte solju i paprom. Pecite oko sat do sat i pol uz podlijevanje temeljcem sve dok unutarnja temperatura ne postigne 70 °C. Izvadite iz pećnice, prekrijte i pustite da odmori 15 minuta prije rezanja.

19. travanj 2024 20:48